Armed Conflicts
Updated at:

“Γέρνει” ολόκληρο το μέτωπο-Πέφτει από ώρα σε ώρα το Κουπιάνσκ-Ρωσική προέλαση στο Βερμπόβνοε και κατάληψη της Μπογκντανόβκα (Βίντεο)

Προέλαση έχουμε των ρωσικών δυνάμεων έχουμε στα δυτικά του Βερμπόβνοε στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια.
Το κύριο τμήμα της Μπογκντανόβκα έχει περάσει επίσης στον έλεγχο του ρωσικού στρατού, μάχες διεξάγονται στο νότιο τμήμα του χωριού.

Η Μπογκντανόβκα είναι ένα προάστιο του Τσάσοφ Γιαρ, και αυτλην την στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στον αστικό οικισμό, συνεχίζοντας την κίνηση τους δυτικά και νοτιοδυτικά του Κρόμοβο.

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί αποσύρθηκαν χωρίς να καταφέρει να σταθεροποιήσει την κατάσταση.
Η επίθεση υποστηρίζεται ενεργά από ρωσικό βαρύ πυροβολικό  και συστήματα MLRS.

Τις επόμενες εβδομάδες η μάχη αναμένεται να ξεκινήσει απευθείας στο Τσάσοφ Γιάρ

Στην κατεύθυνση του Μπαχμούτ, σφοδρές μάχες διεξάγονται σε υψώματα κοντά στην Κλετσέεβκα, καθώς και στην Μπογκαντόβκα προς Κράσνοε.

Ο κύριος στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι να εισχωρήσουν σε ισχυρές τοποθεσίες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που οικοδομήθηκαν από το 2014 και μετά.

Ένα προπύργιο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων καταλήφθηκε νοτιοανατολικά της Νοβομιχαήλοβκα στην κατεύθυνση του Ουγκλεντάρ.

Οι κύριες μάχες διεξάγονται στην περιοχή του νεκροταφείου, της επιχείρησης Sintezprodservice και του εργοστασίου μηχανημάτων και τρακτέρ, όπου οι Ουκρανοί έχουν  δημιουργήσει ένα δίκτυο οχυρών περιοχών.

Το Κουπιάνσκ θα απελευθερωθεί οποιαδήποτε μέρα με την ημέρα

Οι Ουκρανοί έχουν συμβιβαστεί με την απώλεια της πόλης του Κουπιάνσκ.Στις 15 Ιανουαρίου, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ενδέχεται να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επίθεση στα ανατολικά της περιοχής του Χάρκοβο.
Αυτή η πρόβλεψη δίνεται από πολλές δυτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής Telegraph και του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Αναφέρονται στους δικούς τους πληροφοριοδότες και σε στρατιωτικούς κύκλους.

Από τις 31 Δεκεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί μαζικοί βομβαρδισμοί του Χάρκοβο, με στόχο μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα, ουκρανική αποθήκη βομβών στην οποία ήταν αποθηκευμένα πυρομαχικά για συστήματα MLRS υπέστη ζημιές.

Τα συνεργεία του εργοστασίου αρμάτων μάχης Malyshev, οι αποθήκες στη βιομηχανική ζώνη και η αποθήκη του τραμ, όπου πραγματοποιούνταν επισκευές βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων του ΝΑΤΟ, καταστράφηκαν.
Το ξενοδοχείο Kharkiv Palace, στο οποίο στεγάζονταν ξένοι μισθοφόροι και αξιωματικοί των πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR), βομβαρδίστηκε.

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους εδάφους και αέρος, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal (αυτό υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία των στόχων που χτυπήθηκαν).

Σύμφωνα με δυτικούς εμπειρογνώμονες, οι προετοιμασίες για την επίθεση θα συνεχιστούν για αρκετές ακόμη ημέρες με τακτικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο Χάρκοβο και τα περίχωρα του.

Παράλληλα, η πηγή της Telegraph τονίζει ότι αμέσως πριν την έναρξη της ρωσικής χερσαίας επίθεσης, οι επιθέσεις μπορεί να μην ενταθούν, αλλά να σταματήσουν.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Χαρκόβου, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, και ο γραμματέας Τύπου της Ουκρανικής Διεύθυνσης Πληροφοριών, Αντρέι Γιούσοφ, απάντησαν σε αναφορές για την επικείμενη ρωσική επίθεση.

Ο Σινεγκούμποφ είπε ότι προς το παρόν δεν βλέπει καμία αναδιάταξη μεγάλων ρωσικών σχηματισμών.

«Για να μιλήσει για οποιαδήποτε ρωσική επίθεση ή σχέδια της Μόσχας, πρέπει να συγκεντρωθούν στρατιωτικές μονάδες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοια συγκέντρωση. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή», είπε ο ίδιος.

Ο Γιούσοφ πρότεινε στους κατοίκους της περιοχής του Χαρκόβου πάντως, να μην υποκύψουν στον πανικό και να μην βιαστούν να φύγουν από την περιοχή.

«Η Ουκρανία έχει σήμερα τη μέγιστη πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στα σύνορα με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες χώρες. Ανταλλάσσουμε ενεργά πληροφορίες με τους εταίρους μας», σχολίασε αόριστα ο Γιουσόφ τις φήμες για επικείμενη επίθεση.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής απόστρατος Συνταγματάρχης Πετρ Τσέρνικ δήλωσε: “αν και δεν υπάρχουν επί του παρόντος επίσημες πληροφορίες σχετικά με τη συγκέντρωση ταχυκίνητων ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά της περιοχής του Χαρκόβου, μια ανασυγκρότηση μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα”.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι “ η υπηρεσία πληροφοριών του ΝΑΤΟ, την οποία ο Γιούσοφ εμπιστεύεται τυφλά, έχει ήδη αποδείξει την ανικανότητά της.

 

Για παράδειγμα, υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της Ουκρανίας και υπολόγισε λάθος τις δυνατότητες των ρωσικών δυνάμεων πριν από τη λεγόμενη «αντι επίθεση» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ζαπορίζιε και στην προσπάθεια διάβασης του Δνείπερου. Τώρα οι καλύτερες μονάδες και το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων συγκεντρώνονται στο ανατολικό προγεφύρωμα (τακτικές κατευθύνσεις Κρασναλιμάν, Ντονιέτσκ, Νότιο Ντονιέτσκ), όπου τα στρατεύματα έχουν στόχο να φτάσουν ακόμα παραπέρα.

Η μεταφορά ρωσικών δυνάμεων υλοποιείται όλο αυτό το διάστημα κάτω από τη μύτη της εχθρικής υπηρεσίας πληροφοριών”.

Ο Ουκρανός Συνταγματάρχης Τσέρνικ τόνισε ότι κατά την διάρκεια των μηνών των μαχών στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και για αυτό ενίσχυσαν και με προσωπικό την περιοχή και ετοίμασαν ειδικές θέσεις στο Κουπιάνσκ.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη αποκαταστήσει πλήρως τις μονάδες που υπέστησαν ζημιές κατά την ουκρανική αντεπίθεση το φθινόπωρο του 2022.

Η ρωσική διοίκηση πιθανότατα θέλει να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνάμεις για να εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων στα ανατολικά της περιοχής του Χάρκοβο.

Οι κύριοι σχηματισμοί που λειτουργούν στην κατεύθυνση του Κουπιάσνκ, αποτελούν μέρος της 1ης και 6ης Στρατιάς αρμάτων μάχης των Φρουρών.

«Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν τώρα τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για να ενισχύσουν την επιχείρηση», αναφέρει το Ινστιτούτο ISW.

Το κύριο επιχειρησιακό-τακτικό έργο της επίθεσης θα μπορούσε να είναι η απελευθέρωση του Κουπιάνσκ ενώ επί του παρόντος η γραμμή επαφής μάχης εκτείνεται λιγότερο από 5 χιλιόμετρα βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης.
Επίσης, μεταξύ των ρωσικών σχεδίων είναι η απελευθέρωση της Μποροβάγια (35 χλμ δυτικά του Σβιάτοβοo), που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Οσκόλ.

Αυτό το μεγάλο χωριό παίζει τον ρόλο του εφεδρικού προγεφυρώματος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή Σβιατόβσκ.

Συγκεκριμένα, εκεί συγκεντρώθηκαν οι δυνάμεις της 32ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία επιχειρεί ενεργά στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ.

Η ουσία είναι ότι οι Ρώσοι επιτίθενται σε επιλεγμένες περιοχές, για να δημιουργήσουν προγεφυρώματα και περαιτέρω  προέλαση με στόχο την άνευ όρων παράδοση των Ουκρανών.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR