Ο ρόλος του αρχικατασκόπου Χακάν Φιντάν και πως έκανε την Τουρκία χώρα ανταλλαγής ομήρων χωρίς όπλα

Ειδικότερα, παρουσιάζει με πολλές λεπτομέρειες την ανταλλαγή ομήρων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο αεροδρόμιο Εσενμπόγκα της Άγκυρας στις 27Απριλίου 2022, με δύο τζετ- ένα αμερικανικό και ένα ρωσικό – στον ίδιο αεροδιάδρομο. Επρόκειτο για την ανταλλαγή του Konstantin Yaroshenko, ενός Ρώσου πιλότου που καταδικάστηκε για λαθρεμπόριο κοκαΐνης στις Η.Π.Α. και του πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ Trevor Reed.

Αντίθετα, η Τουρκία – μέλος του ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να προμηθεύει στρατιωτικά αγαθά στη Ρωσία και πουλάει μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης στην Ουκρανία που αναπτύχθηκαν από τον γαμπρό του Προέδρου Ερντογάν – βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ομάδας που κινούν τα νήματα της Μέσης Ανατολής και συγκεντρώνουν διπλωματική επιρροή, φιλοξενώντας ανταλλαγές κρατουμένων, ειρηνευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις μέσω ανεπίσημων καναλιών.

Στην πραγματικότητα, η εξάρτηση της Αμερικής από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία ή τα Η.Α.Ε. για να βοηθήσουν στην επίλυση κρίσεων ομήρων και άλλων διαφορών έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των χωρών ή το ανθηρό εμπόριο τους με τη Ρωσία. Πριν από τον πόλεμο, ο Βiden απέκλεισε την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία το 2021 και είχε προειδοποιήσει ότι η σχέση της με τις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από τις ελευθερίες της στο εσωτερικό της χώρας.

Περισσότερα βίντεο στο Pentapostagma TV: https://www.youtube.com/channel/UCdsoNzPCkE9OpUTkOobHWUg

Follow Pentapostagma on Google news Google News