World

Politico: Ο Ζελένσκι ζητά από τις ΗΠΑ πυραύλους ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς

Ο ουκρανός πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον στην Ουάσιγκτον έθεσε το θέμα του εφοδιασμού του Κιέβου με τακτικούς πυραύλους ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο πηγή.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν διευκρίνισε τη συγκεκριμένη τροποποίηση των πυραύλων που ζήτησε το καθεστώς του Κιέβου.

Σύμφωνα με το Reuters, τον Νοέμβριο μια ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών απαίτησε να προμηθεύσει την Ουκρανία με πρόσθετους πυραύλους ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς, ώστε το Κίεβο να μπορεί να πλήξει στόχους στην περιοχή της Κριμαίας της Ρωσίας.

Νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής με κεφαλές διασποράς εναντίον της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε την ανάπτυξή τους, ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προμήθευσε το Κίεβο με τέτοιους πυραύλους με βεληνεκές 165 χιλιομέτρων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η προμήθεια πυραύλων ATACMS από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι επιβλαβής και γεμάτη πρόσθετες απειλές, αλλά η Ρωσία είναι σε θέση να αποκρούσει τέτοιες επιθέσεις. Γενικά, χαρακτήρισε την προμήθεια των ATACMS στο Κίεβο ως ένα ακόμη λάθος της Ουάσινγκτον.

Το τακτικό σύστημα πυραύλων επιφανείας-επιφανείας Army Tactical Missile System (ATACMS) παράγεται από την Lockheed Martin και έχει μέγιστο βεληνεκές 300 χλμ. Μπορεί να εκτοξευθεί από ερπυστριοφόρο M270 MLRS ή τροχοφόρο M142 HIMARS.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR