Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Armed Conflicts

Τέλος το "ταξίδι του μέλιτος" Ζελένσκι-ΗΠΑ! Η Δύση κουράστηκε και τερματίζει την υποστήριξη της Ουκρανίας αφήνοντας το Κίεβο στα χέρια των Ρώσων

Η απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καθυστερήσει τις προεδρικές εκλογές στην χώρα κατά πάσα πιθανότητα θα περιπλέξει τις ουκρανικές προσπάθειες αποδοχής περισσότερης δυτικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, μιας και η παγκόσμια προσοχή έχει στραφεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

CONTINUE READING

Ο Ζελένσκι Διστακτικός Σχετικά με τις Εκλογές

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία λαμβάνουν χώρα κάθε πέντε χρόνια. Ο Ζελένσκι εκλέχθηκε πρόεδρος τον Μάιο του 2019, πράγμα που σημαίνει πως η πενταετής θητεία του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.

Ωστόσο, μιας και η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς στρατιωτικού νόμου λόγω πολέμου υπάρχει η δυνατότητα καθυστέρησης των εκλογών, κάτι το οποίο υποστηρίζει δημόσια ο Ζελένσκι, μιας και σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα δεν είναι σε θέση να διοργανώσει εκλογές για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Ο Ζελένσκι τόνισε πάντως πως εάν γίνουν προεδρικές εκλογές θα κόστιζαν περίπου 135 εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό το οποίο θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού απαγορεύεται βάσει νόμου να αποδεσμευθούν κεφάλαια από τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας αυτήν την περίοδο.

Θα έκανε κάτι τέτοιο η Δύση όμως; Κατά πάσα πιθανότητα όχι, μιας και ο Ζελένσκι είναι ο κατάλληλος πολιτικός ηγέτης της Ουκρανίας για την Δύση.

Μετά την ρωσική εισβολή, η κυβέρνηση Μπάιντεν και το αμερικανικό κογκρέσο έχουν παραδώσει πακέτα βοήθειας συνολικής αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει την χώρα με περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια.

Τελειώνει ο Πόλεμος-Εξουθενώθηκε η Ουκρανία

Βέβαια παρά την μαζική βοήθεια που έλαβε η Ουκρανία, ο στρατός του κράτους δεν κατάφερε να νικήσει τη Ρωσία. Μετά από περίπου 600 ημέρες μαχών, ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μαζικές ελλείψεις. Προτεραιότητα του Κιέβου συνεχίζουν να αποτελούν τα συστήματα αεράμυνας, από φορητά συστήματα όπως πυραύλους Stinger μέχρι και υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά όπλα όπως το ευρωπαϊκό σύστημα Iris-T. Παράλληλα, η Ουκρανία χρειάζεται εξοπλισμό πυροβολικού και ηλεκτρονικού πολέμου για να καταρρίπτει τα ρωσικά drones.

CONTINUE READING

Η σκληρή πραγματικότητα για το Κίεβο και την Δύση είναι πως ο αρχικός ενθουσιασμός της Ουκρανίας να νικήσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας έχει ελαττωθεί πιο πολύ από ποτέ. Η διαφθορά βασανίζει το ουκρανικό κράτος, ο κόσμος δεν επιθυμεί να στρατολογηθεί και οι στρατιώτες αναζητούν τους υπεύθυνους της τραγωδίας που βιώνουν.

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση έχει δείξει πως μικρότερο μερίδιο του αμερικανικού λαού υποστηρίζει την συνέχιση του οπλισμού της Ουκρανίας, φαινόμενο που παρατηρείται ανεπίσημα και στην Ευρώπη. Οπότε ίσως σύντομα δούμε ένα οριστικό τέλος σε αυτήν την καμπάνια υπέρ της Ουκρανίας, η οποία θα οδηγήσει και στο τέλος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR