Μάικλ Ρούμπιν: Όχι μόνο να μην πάρει F-16 η Τουρκία αλλά να αποκλειστεί από τις αγορές όπλων των ΗΠΑ

Ως παρηγοριά, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσφερε στην Τουρκία νέα F-16 και πακέτα αναβάθμισης για τον υπάρχοντα στόλο της Τουρκίας. Μια τέτοια συναλλαγή ήταν άστοχη δεδομένου του γεγονότος ότι μια απρόβλεπτη Τουρκία με προηγμένα όπλα θα αντιστάθμιζε τα όποια κέρδη από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι επανειλημμένες απειλές του Ερντογάν προς την Ελλάδα, οι διεκδικήσεις για ελληνικά εδάφη και οι υπερπτήσεις με drone και F-16 σε ελληνικά νησιά εγείρουν την προοπτική μιας ενδοΝΑΤΟϊκής σύγκρουσης. Ενώ η ένταξη της Σουηδίας μπορεί να είναι συμβολικά σημαντική για το ΝΑΤΟ, προσθέτει λίγα πράγματα που δεν μπορούν να επιτύχουν τα μέλη του ΝΑΤΟ συνεργαζόμενα με τη Σουηδία εκτός του πλαισίου της συμμαχίας.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν έβαλε το μεγαλύτερο αυτογκόλ στην εξωτερική πολιτική της χώρας του εδώ και δεκαετίας χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ χώρα τρομοκράτη και εγκληματία πολέμου και την τρομοκρατική Χαμάς, "απελευθερωτική οργάνωση", ενώ παράλληλα καλλιεργεί ανοιχτά τον αντι-αμερικανισμό στην Τουρκία

Περισσότερα βίντεο στο Pentapostagma TV: https://www.youtube.com/channel/UCdsoNzPCkE9OpUTkOobHWUg

Follow Pentapostagma on Google news Google News