Armed Conflicts
Updated at:

Διαφωνία ΗΠΑ-Ισραήλ για το μεταπολεμικό status της Λωρίδας της Γάζας-Ο Νετανιάχου ρισκάρει να χάσει τη στήριξη Μπάϊντεν (Βίντεο)

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων και παιδιών να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, γεγονός που δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις στους λαούς Αραβικών- Ισλαμικών-Ευρωπαϊκών κρατών, ακόμη και στις ΗΠΑ.

Το διπλωματικό παρασκήνιο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες επέκτασης του πολέμου με την συμμετοχή Χεζμπολάχ και Ιράν στο πλευρό της Χαμάς, ενώ ο πάντα καιροσκόπος Ερντογάν βλέπει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αυτοαναγορευθεί ως ηγέτης-προστάτης των απανταχού καταπιεσμένων μουσουλμάνων, επιχειρώντας παράλληλα να βάλει "στρατιωτικό πόδι" στη Λωρίδα της Γάζας  μεταπολεμικά, με την Τουρκία να αναλαμβάνει ρόλο εγγυήτριας δύναμης των Παλαιστινίων.

CONTINUE READING

Η πρόσφατη κοινή Διάσκεψη για τη Γάζα, του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικών χωρών που έλαβε χώρα στη Σαουδική Αραβία, είχε ως αποτέλεσμα να ζητηθεί η άμεση κατάπαυση του πυρός, καταδικάζοντας το Ισραήλ για τα εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων, χωρίς να λαμβάνονται ένοπλα μέτρα εις βάρος του, ενώ παράλληλα με προτροπή Ιράν-Τουρκίας στηλιτεύθηκε η στάση των ΗΠΑ, οι οποίες χαρακτήρισαν αυτές ως  συνυπεύθυνες αφού δεν σταματούν τον Νετανιάχου.

Η κατάσταση  μάλιστα δείχνει να ξεφεύγει από τις ΗΠΑ, αφού   Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο "νέο διάγγελμα Νετανιάχου αγνοεί τον Μπάιντεν: Ο Ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στη Γάζα όσο χρειαστεί", αναφερθήκαμε εκτενώς στα όσα δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφορικά με το μεταπολεμικό status στη Λωρίδα της Γάζας, με τα οποία δεν συμφωνούν οι ΗΠΑ, αφού υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων. 

 

 

Οι ΗΠΑ ζητούν διευκρινήσεις από τον Νετανιάχου

"Οι ΗΠΑ ζητούν διευκρινίσεις για τα σχόλια του Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα έχει τον έλεγχο ασφαλείας της Γάζας μετά τον πόλεμο", αναφέρει Ισραηλινό ΜΜΕ, το οποίο παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις πολιτικοστρατιωτικές εξελίξεις στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας επισημαίνοντας:

CONTINUE READING

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με τα σχόλια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα έχει την ευθύνη ασφάλειας για τη Λωρίδα της Γάζας για αόριστο χρονικό διάστημα μετά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς.

Η απαίτηση για διευκρίνιση αναφέρθηκε αρχικά από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, και ένας Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την αναφορά στους Times of Israel.

Χθες το βράδυ, ο Νετανιάχου έδειξε ότι το Ισραήλ θα ήταν αντίθετο στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα μετά τον πόλεμο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι  στόχος που επιδιώκει η Ουάσιγκτον, κατηγορώντας την ως μια οντότητα που εκπαιδεύει τα παιδιά να θέλουν να εξαλείψουν το Ισραήλ, υποστηρίζει την τρομοκρατία και δεν έχει καταδικάσει τη Χαμάς για τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, που πυροδότησαν τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

CONTINUE READING

Την Παρασκευή, ο Νετανιάχου είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του τρέχοντος πολέμου και δεν θα βασίζεται στις διεθνείς δυνάμεις για την επίβλεψη της ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου είπε στο ABC News ότι το Ισραήλ θα έχει «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας «για αόριστο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του πολέμου κατά της Χαμάς.

Διάσταση απόψεων ΗΠΑ-Ισραήλ-Σε δύσκολη θέση ο Μπάϊντεν 

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού το μεν Ισραήλ αποτελεί αναμφίβολα τον κυριότερο και πιστότερο σύμμαχό τους στη Μ.Ανατολή και οφείλουν να τον στηρίξουν, όπως κάνουν άλλωστε και από την άλλη διαπιστώνουν ότι όσο διαρκεί ο πόλεμος με την Χαμάς, τόσο περισσότερο διακυβεύονται οι σχέσεις τους και τα συμφέροντα τους με χώρες του Περσικού κόλπου και ευρύτερα της Μ.Ανατολής.

Η αποκατάσταση των σχέσεων του  Ιράν (εχθρού ΗΠΑ-Ισραήλ) με την Σαουδική Αραβία κατόπιν προτροπής του Πεκίνου και η νέα Κινεζική στρατιωτική βάση στο Ομάν σε συνδυασμό με την υπάρχουσα στο Τζιμπουτί, δημιουργούν νέα επικίνδυνα δεδομένα για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Συνεπώς οι ΗΠΑ ακροβατούν μεταξύ Ισραήλ και των συμφερόντων τους στη Μ.Ανατολή που πλήττονται όσο διαρκεί ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Η θέση ΗΠΑ-Αραβικών κρατών

Επίσης όλες οι Αραβικές χώρες και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει μετά το τέλος του πολέμου να δοθεί λύση στο Παλαιστινικό με την δημιουργία κράτους που να περιλαμβάνει τα εδάφη της Δυτικής όχθης και της Λωρίδας της Γάζας στην οποία να εγκατασταθεί νωρίτερα Διεθνής στρατιωτική δύναμη,  κάτι  που δεν θέλει ο Νετανιάχου.

CONTINUE READING

Τι επιδιώκει τελικά  ο Νετανιάχου

Εκτίμησή μας είναι ότι απώτερος στόχος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού είναι η μη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, ενώ αναφορικά με τη Λωρίδα της Γάζας στόχος του είναι η καταστροφή της Χαμάς, η δημιουργία buffer-zone βορείως της κοιλάδας του wadi, πλήρως στρατικοποιημένης και ελεγχόμενης από τον Ισραηλινό στρατό, ώστε να μην απειλούνται οι ισραηλινές πόλεις και χωριά εφεξής από πυρά.

Αναφορικά δε με την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στην βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αυτή θα γίνεται σταδιακά με την αποκατάσταση των ζημιών κατοικιών και υποδομών κατόπιν δωρεών από χώρες και Οργανισμούς δωρητές και πάντα υπό τον πλήρη έλεγχο του IDF που θα ελέγχει πληρως την περιοχή από το ύψος της κοιλάδας του Wadi και βορειότερα.

Για δε την νότια του Wadi τμήματος της Λωρίδας της Γάζας εκτιμούμε ότι θα συνηγορήσει τελικά  στην αποστολή Διεθνούς Δύναμης.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR