Armed Conflicts

Μήνυμα του Ισραήλ σε Σουλτάνο Ερντογάν -Ισραηλινοί στρατιώτες σημαδεύουν Τούρκο δημοσιογράφο του Haber Global TV με αυτόματα τυφέκια ζωντανά

Σε σημείο καμπής είναι οι σχέσεις Τούρκων και Ισραηλινών, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν υπέρ της Χαμάς, και των ονείρων του για ηγεσία στον μουσουλμανικό κόσμο.   

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Mücahit Topçu έκανε ρεπορτάζ για τον Ισραηλινοπαλαιστινιακό πόλεμο από την Ιερουσαλήμ.

Εκείνη την στιγμή,Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν τα σκοπευτικά λέιζερ στα τυφέκια τους για να σημαδέψουν τον  Τούρκο δημοσιογράφο που έκανε ζωντανό ρεπορτάζ από την Ιερουσαλήμ.

Αυτές οι στιγμές απαθανατίστηκαν στην κάμερα και προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης, προκαλώντας όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλη οργή στην Τουρκία.

"Οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν λέιζερ στα τουφέκια τους. Δύο από αυτά τα λέιζερ σκοπευτικών των τυφεκίων, με σημάδεψαν, το ένα στο πρόσωπό μου και το άλλο στο στήθος μου, απειλώντας να με σκοτώσουν", δήλωσε  ο Mücahit Topçu, διευθυντής ειδήσεων του Haber Global TV.

Μετά τη ζωντανή μετάδοση, ο Τούρκος δημοσιογράφος μοιράστηκε το υλικό στον λογαριασμό του στα social media, τονίζοντας τον αδικαιολόγητο χαρακτήρα της απειλής.

Στην ομολογία του ο ίδιος τονίζει ότι το κίνητρο πίσω από την ανησυχητική πράξη των Ισραηλινών Στρατιωτών, "δεν υπάρχει λόγος! Καμία αιτιολόγηση! Γιατί; Γιατί φοβούνται, ότι είναι ένοχοι. Ξέρουν καλύτερα τα εγκλήματά τους! Και φοβούνται! Αλλά ο φόβος δεν έχει όφελος μπροστά στη μοίρα!».

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 31 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή.

Μεταξύ αυτών, 26 ήταν Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος. Πιο πρόσφατα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) έκριναν το Ισραήλ υπεύθυνο για μια επίθεση στις 13 Οκτωβρίου κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, όπου ένας δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν.

Αυτό το περιστατικό εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία των δημοσιογράφων σε ζώνες συγκρούσεων.

Η κόντρα Ισραήλ-Τουρκίας αναβαθμίζεται συνεχώς

Το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, ακόμη και την πρέσβη Ίριτ Λίλιαν, λίγες μέρες μετά την ταξιδιωτική οδηγίας προς τους Ισραηλινούς πολίτες να φύγουν από την Τουρκία ή να μην ταξιδέψουν εκεί.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση κατά των ταξιδιών στην Τουρκία την Τρίτη, επικαλούμενο φόβους ότι Ισραηλινοί ταξιδιώτες μπορεί να αποτελέσουν στόχο. Προέτρεψε όλους τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν το συντομότερο δυνατό, αφού αύξησε την ταξιδιωτική του σύσταση στο υψηλότερο επίπεδο.

Τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν  ότι οι διπλωμάτες έφυγαν την Πέμπτη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και όχι λόγω διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

Μία πηγή σημεώσε πως η συμβουλή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ δεν διαφοροποιούσε τους διπλωμάτες από τους απλούς Ισραηλινούς πολίτες και είχε καλέσει όλους τους Ισραηλινούς να φύγουν.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR