Greek-Turkish Relations

Οθωμανικά παιχνίδια-Οι Τούρκοι εκβιάζουν την Αθήνα με την παράνομη Τουρκολιβυκή συμφωνία και ΑΟΖ στις επικείμενες συνομιλίες

Το τουρκικό κοινοβούλιο επανεξέτασε μια σειρά μη επικυρωμένων διεθνών συμφωνιών από το προηγούμενο νομοθετικό έτος, μεταξύ των οποίων είναι ένα μνημόνιο συνεννόησης (MoU) που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων στη Βόρεια Αφρική Χώρα, μας δηλώνει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Α.Μποζκούρτ.

Στις 6 Ιουνίου 2023 αποκαλύφθηκε ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που υποβλήθηκε εκ νέου στο κοινοβούλιο από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ολοκλήρωση των νομοθετικών διαδικασιών, παραπέμφθηκε στην επιτροπή από τον πρόεδρο της Βουλής την ίδια εβδομάδα, σε μια προσωρινή αναβολή πριν την ψήφιση της.

Το Nordic Monitor ανέφερε ότι “η συμφωνία στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ κρατικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου για την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη.

Η τετρασέλιδη συμφωνία καλύπτει τόσο τα υπάρχοντα όσο και τα μελλοντικά πεδία υδρογονανθράκων, εγείροντας ανησυχίες θαλάσσιας κυριαρχικής ασάφειας ( εντός της ελληνικής ΑΟΖ)”, αναφέρει ο ίδιος.

Ειδικοί τονίζουν ότι η νέα Τουρκο-λιβυκή συμφωνία  δημιουργεί νομικές και κυριαρχικές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά τη συμφωνία του 2019 μεταξύ της Τουρκίας και της πρώην Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και τον πιθανό αντίκτυπό της στην Aνατολική Μεσόγειο.

Ενώ το πρόσφατο Μνημόνιο δεν ανέφερε ρητά τη συμφωνία του 2019, η συμφωνία της 3 Οκτωβρίου του 2022 παραπέμπει έμμεσα στην προηγούμενη συμφωνία.

Εκεί αναφέρεται ότι “τα δύο έθνη γνωρίζουν τις δυνατότητες μιας τέτοιας συνεργασίας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και εκφράζουν την επιθυμία να αναπτύξουν περαιτέρω τους υπάρχοντες δεσμούς τους στον τομέα των υδρογονανθράκων”, αγνοώντας τις ανησυχίες από Αίγυπτο και  Ελλάδα.

Είναι πασιφανές ότι η Τουρκο-λιβυκή συμφωνία σηματοδοτεί μια ανησυχητική κλιμάκωση από την Τουρκία με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου, αντιπροσωπεύει τη συνέχιση της συμφωνίας του 2019, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς οι ιδιαιτερότητες του Μνημονίου παραμένουν άγνωστες.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης, που αρχικά αναμενόταν να επικυρωθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, αναβλήθηκε απροσδόκητα, επηρεασμένο από την επιθυμία της Άγκυρας να αποφύγει την πρόκληση νέας κρίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία διατηρεί τα πλοία γεωτρήσεων της στα χωρικά της ύδατα από το 2020 για να αμβλύνει τις εντάσεις με την ΕΕ.

Στις 4 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Ψευδοκράτους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε ότι τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν πολιτική επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος της Κύπρου μεταξύ τους.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR