Greek-Turkish Relations
Updated at:

Όλα ντόμινο είναι! H εισβολή του Ισραήλ στην Γάζα θα φέρει σε χρόνο ρεκόρ κρίση στο Αιγαίο- Ο Ερντογάν στοχοποιεί ευθέως τις ΗΠΑ

Ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ έχει προκαλέσει τρομερή ένταση στο εσωτερικό  Αραβικών κρατών και της Τουρκίας, με την οργή κατά του Τέλ Αβίβ να διογκώνεται ολοένα και περισσότερο, ιδίως μετά το πολύνεκρο δολοφονικό χτύπημα στο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, για το οποίο πάντως η κυβέρνηση Νετανιάχου διατείνεται παρουσιάζοντας στοιχεία,ότι δεν το διέπραξαν οι Ισραηλινές ένοπλες Δυνάμεις  αλλά η Ισλαμική Τζιχάντ, παλαιστινιακή οργάνωση που πρόσκεινται στην Χαμάς.

Αντιισραηλινή-αντιαμερικανική φρενίτιδα στην Τουρκία

Την άποψη Νετανιάχου υιοθετούν και οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα τόσο το αντιισραηλινό όσο και το αντιαμερικανικό συναίσθημα στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει  το REUTERS ,αυξάνεται η οργή στην Τουρκία κατά του Ισραήλ, ενώ διοργανώνονται και νέες δηλώσεις, επισημαίνοντας:

"Τούρκοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν νέες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ την Τετάρτη, καθώς η Τουρκία κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την έκρηξη που σκότωσε μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων σε νοσοκομείο της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli al-Arabi προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ το Ισραήλ κατηγόρησε την έκρηξη σε μια αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία αρνήθηκε την ευθύνη.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την έκρηξη  ως «το τελευταίο παράδειγμα ισραηλινών επιθέσεων χωρίς τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες».

Το προεδρικό γραφείο επικοινωνίας της Τουρκίας χαρακτήρισε γρήγορα τον ισχυρισμό του Ισραήλ "#FakeNews" στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

CONTINUE READING

Τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν εισβολή στο Ισραηλινό προξενείο στην Κων/πολη

Κατά τη διάρκεια της νύχτας Τούρκοι διαδήλωσαν με παλαιστινιακές σημαίες και φώναξαν συνθήματα που καταγγέλλουν το Ισραήλ σε τουλάχιστον δώδεκα τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης  αυτής μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και κανόνι νερού για να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισέλθουν στο συγκρότημα του προξενείου του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ενώ πέντε άτομα συνελήφθησαν. 

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ (NSC) προς Ισραηλινούς πολίτες: "Φύγετε αμέσως από την Τουρκία"

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ (NSC) εξέδωσε προειδοποίηση  στους πολίτες του να μην επισκεφθούν την  Τουρκία, επικαλούμενο  φόβους ότι οι Ισραηλινοί θα γίνουν στόχος των εξαγριωμένων Τούρκων, ενώ προέτρεψε τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να την εγκαταλείψουν συντομότερο δυνατό.

Μετά την έκκληση του NSC, οι ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες κανόνισαν πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη αργά την Τετάρτη για Ισραηλινούς που θέλουν να φύγουν από την Τουρκία.

"Θέλω να είμαι στο σπίτι. Αυτό είναι όλο", είπε στο Reuters μια Ισραηλινή, η οποία αρνήθηκε να δώσει το όνομά της, ενώ βρισκόταν στην ουρά για το check-in της πτήσης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Την Τετάρτη, υπήρχε μεγάλη παρουσία ασφαλείας γύρω από το προξενείο, με εκατοντάδες αστυνομικούς και περίπου 10 οχήματα με κανόνια νερού να αναπτύσσονται πίσω από μια σειρά από μεταλλικά φράγματα. Η αστυνομία διεξήγαγε ελέγχους ταυτότητας σε όσους ήθελαν να περάσουν.

CONTINUE READING

Οι ΗΠΑ έκλεισαν το προξενείο τους στα Άδανα

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν νέες διαδηλώσεις κοντά στα προξενεία του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Τετάρτης.

Στην Άγκυρα, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μετά από μια συμβολική επικήδειο προσευχή που έγινε για όσους σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο.

Το προξενείο των ΗΠΑ στη νότια πόλη Άδανα θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας και το προσωπικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει λάβει οδηγίες να ελαχιστοποιήσει τις μετακινήσεις στην Τουρκία λόγω διαμαρτυριών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Οι σχέσεις Τουρκίας -Ισραήλ πάνε από το κακό στο χειρότερο

Πολιτικοί αναλυτές είπαν ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για τους δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

"Η Άγκυρα είναι πλέον πιθανό να υιοθετήσει μια πολύ πιο σκληρή αντι-ισραηλινή στάση...", δήλωσε ο Wolfango Piccoli στο Teneo.

«Ο Ερντογάν μπορεί ακόμη και να αποφασίσει να εγκαταλείψει την προσέγγιση με το Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε το 2022 μετά από περισσότερα από 10 χρόνια "σκληρών" δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα επηρεάσει επίσης τους δεσμούς Τουρκίας-ΗΠΑ, δημιουργώντας περαιτέρω άγχος μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια ασταθή στιγμή».

Ο Ερντογάν  τάσσεται ανοιχτά υπέρ της Χαμάς στοχοποιώντας ευθέως Ισραήλ και ΗΠΑ

Είναι τέτοιο το ανταμερικανικό μένος των Τούρκων, ώστε διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν στην βάση των ΗΠΑ στο  Κιούρετσικ στην Μαλάτεια, προκειμένου να την καταλάβουν, ωστόσο απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ταύτιση απόψεων με το Ισραήλ, το οποίο επικρίνει σφοδρότατα, ενώ επισημαίνει ότι  απέτυχε η πολιτική των ΗΠΑ  στη Μ.Ανατολή.

Παράλληλα παίρνει θέση σαφέστατα υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, την οποία σημειωτέον δεν καταδίκασε για τις δολοφονίες και τις απαγωγές Ισραηλινών πολιτών που πραγματοποίησε, στο έδαφος του Ισραήλ.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι το καθεστώς Ερντογάν να στηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς με όλους τους τρόπους, καθιστώντας την Τουρκία  κυριολεκτικά ορμητήριό της, παρέχοντας τη δυνατότητα ευόδωσης των στρατιωτικών και οικονομικών στόχων της. 

Οι τρομοκράτες της Χαμάς  απολαμβάνουν το προνόμιο της τουρκικής υπηκοότητας, υιοθετώντας τουρκικά ονόματα, ταξιδεύουν διεθνώς με τα τουρκικά διαβατήριά τους, ανοίγουν τουρκικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, λειτουργούν υπό την κάλυψη τουρκικών εταιρειών ή γραφείων και ξεπλένουν εκατομμύρια δολάρια για σκοπούς της οργάνωσής τους

Τέλος οι ηγέτες της Χαμάς γίνονται δεκτοί από τον Πρόεδρο της Τουρκίας σε επίσημες συναντήσεις μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και μιλούν σε συνέδρια του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.

 Η εισβολή του Ισραήλ στην Γάζα φέρνει  κρίση στο Αιγαίο

Επισημαίνουμε επίσης  ότι επίκειται χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που θα εξεγείρει ακόμη περισσότερο τους Τούρκους κατά του Ισραήλ-ΗΠΑ, οπότε είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν "χτυπήματα" στην Τουρκία κατά  Ισραηλινών και Αμερικανικών στόχων.

Παράλληλα συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες η  στρατιωτική εμπλοκή Χεζμπολάχ και Ιράν στο πλευρό της Χαμάς, αλλά και των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ και εναντίον  αυτών.

Σε τέτοια περίπτωση είναι πάρα πολύ πιθανό, αμερικανικά πολεμικά πλοία στη ΝΑ Μεσόγειο και βάσεις των ΗΠΑ σε Κύπρο και Κρήτη, να στοχοποιηθούν από πυραυλικά συστήματα του Ιράν, με την βάση του Κιούρετσικ στην Μαλάτεια που πολιορκήθηκε από Τούρκους διαδηλωτές, να παίζει σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη προειδοποίηση-αναχαίτισή τους. 

Μιλάμε για γενίκευση του πολέμου, με την Τουρκία να ανήκει στο ΝΑΤΟ αλλά να διάκειται δυσμενώς κατά των ΗΠΑ.

Τέλος θεωρούμε βέβαιο ότι  λόγω της στάσης της Τουρκίας έναντι ΗΠΑ-Ισραήλ, ο Ερντογάν  δεν θα αποκτήσει τα F-16 BLOCK-70 από την Ουάσιγκτον, οπότε και θα εκλείψει ο κυριότερος λόγος της προσέγγισης της Άγκυρας πρός την Αθήνα. 

Κοινώς αναμένουμε ότι οι  "φιλειρηνικές διαθέσεις" της Τουρκίας για επίλυσης των διαφορών της με την  Ελλάδα θα κρατήσουν για μικρό χρονικό διάστημα ακόμη και σύντομα θα έχουμε νέα Ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR