«Τους έβαλε απέναντι και τους ρώτησε καθαρά “τι ακριβώς θέλετε στη δικιά μας περιοχή, στην περιοχή της δικής μας ευθύνης”» δίνοντας ένα μήνυμα πως “αυτή είναι η δική μας η περιοχή, εμείς κάνουμε κουμάντο, εμείς κάνουμε ασκήσεις”» τόνισε ο αντιστράτηγος ε.α. Ιπποκράτης Δασκαλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας απέναντί στις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως «η διπλωματία των Navtex είναι κι αυτή ένα κομμάτι της πολύπλευρης διπλωματίας και κουμπώνει στο παζλ, το οποίο ξεκινάει από δηλώσεις των διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων και καταλήγει στο ανώτατο άρχοντα κάποιας χώρας και συνοδεύεται με διάφορες κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών κλπ. Ένα τέτοιο κομμάτι, όπου αυτή τη φορά απευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι και οι κινήσεις που βλέπουμε σήμερα».
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εξέδωσε δύο νέες NAVTEX για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με πραγματικά πυρά, με τη μία να προγραμματίζεται για τα ανοικτά των ακτών της Μόρφου και την άλλη στον κόλπο της Αττάλειας. Ωστόσο, οι τουρκικές πηγές συνδέουν τις δύο ασκήσεις με την παρουσία των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτό είναι μήνυμα στην αμερικανική κυβέρνηση ότι «η Τουρκία είναι εδώ». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν προγραμματισμένες αυτές οι ασκήσεις, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην άσκηση που γίνεται ανοικτά της Μόρφου.
Σημειώνεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της ΕΡΤ, πως δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, το έχουν το θέμα σήμερα πρωτοσέλιδο, αλλά χθες υπήρχε ένα εκτενές άρθρο από τον εμπνευστή της γαλάζιας πατρίδας, τον αντιναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος στρεφόταν κατά των ΗΠΑ για την πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή ευρύτερα. Έγραφε ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έκανε διέλευση πολύ κοντά από το τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό το ερμήνευε ως ένα μήνυμα των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή τη φορά προς την Τουρκία. Σημειώνεται πως στις 13 του μήνα, τρεις μέρες πριν, η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε τις μη προγραμματισμένες αυτές ασκήσεις, οι οποίες θα γίνουν από 16 μέχρι 20 Οκτωβρίου και υπάρχει και μια τρίτη άσκηση, αυτή τη φορά όμως μεταξύ του τουρκικού ναυτικού και του ψευδοκράτους, που είναι μια άσκηση έρευνας και διάσωσης από 22 έως 27 Οκτωβρίου.
Μάλιστα ο κ. Δασκαλάκης υπογράμμισε πως «μη νομίζετε ότι θα αρκεστούν να απευθύνουν μηνύματα μόνο προς τους Αμερικανούς. Πολύ γρήγορα τα μηνύματα θα επανέλθουν και προς το δικό μας το ακροατήριο, άρα να είμαστε και συνηθισμένοι και προετοιμασμένοι» ενώ πρόσθεσε πως φυσικά ελπίζουμε αυτή η ησυχία που υπάρχει από την τουρκική πλευρά προς την Ελλάδα «να παραμείνει και να επεκταθεί χρονικά, αλλά πολύ συχνά και στο παρελθόν η Άγκυρα χρησιμοποιεί την τακτική με “το μαστίγιο και το καρότο”. Κάνει μια καλή κίνηση που φαίνεται τουλάχιστον λεκτικά ικανοποιητική και από την άλλη μεριά, την ίδια μέρα και την επόμενη μέρα με κάποια παραβίαση, παράβαση, κίνηση, δήλωση δυναμιτίζει το όλο κλίμα. Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο οκτάμηνο είναι λίγο πιο συγκρατημένη, αλλά προσωπική μου εντύπωση είναι ότι θα συνεχίσει να δίνει σημάδια ότι τα δικά μου τα συμφέροντα υπάρχουν άρα προσέξτε, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξαναπάμε στην παλαιότερη κατάσταση».
Ερωτηθείς στην καθυστέρηση της χερσαίας επίθεσης τους Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σημείωσε πως «είναι πολύ συνηθισμένη αυτή η τακτική ότι απειλούμε, εξαντλούμε τον αντίπαλο ψυχολογικά και χρονικά, καθώς περιμένει τη δική μας την επίθεση. Νομίζω ότι είναι καθαρά επιχειρησιακοί λόγοι που επιβάλλουν αυτή την καθυστέρηση ή τη διαφοροποίηση στην ώρα εκδήλωσης της επίθεσης» σημείωσε επιπλέον ο κ. Δασκαλάκης και πρόσθεσε «συγκεντρώνουμε περισσότερα στρατεύματα και συγχρόνως – πολύ πιθανόν σε διπλωματικό επίπεδο – να διαπραγματεύονται με γειτονικές χώρες, με μεγάλες δυνάμεις για το μέχρι πού θα προχωρήσουν και πότε θα έχουν ένα πράσινο φως για μια μεγαλύτερη ελευθερία ενεργειών.