Αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τ.Μπόλτον σε συνέντευξη στην Καθημερινή, μέρος της οποίας παρουσίασε τουρκικό ΜΜΕ.
Ο Μπόλτον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναρωτηθούν αν η Τουρκία επιθυμεί ή όχι να παραμείνει στο NATO, ενώ δεν είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα παρέμβενε για να αποτρέψει θερμό επεισόδιο ή στρατιωτική σύρραξη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Τι δήλωσε για το Μοντρέ και τα Στενά του Βοσπόρου
Ερώτηση: Έντονες είναι οι φήμες για συζητήσεις για πιθανή αναθεώρηση της Σύμβασης του Μοντρέ. Εάν αυτά ισχύουν, πώς μπορεί μια αναθεωρημένη Σύμβαση του Μοντρέ να επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα;
Απάντηση Μπόλτον: "Η απάντηση στο ερώτημα εξαρτάται από το κατά πόσο ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα εξακολουθεί να επιπλέει στο τέλος του πολέμου.
Εννοώ ότι οι Ουκρανοί του έχουν κάνει ουσιαστική ζημιά, βυθίζοντας μεταξύ άλλων τη ναυαρχίδα, ενώ σε πρόσφατη επιδρομή κατέστρεψαν ένα αποβατικό και ένα υποβρύχιο.
Όμως η φύση της Μαύρης Θάλασσας έχει αλλάξει ριζικά και η γεωστρατηγική πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Ως εκ τούτου, η θέση των ΗΠΑ για τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο είναι η ίδια με παρόμοια περάσματα, όπως η Διώρυγα του Σουέζ και η Διώρυγα του Παναμά, και αυτή είναι ανοιχτά όλα σε ελεύθερη διέλευση όχι μόνο από εμπορικά αλλά και από στρατιωτικά σκάφη".
Για Ελλάδα και Τουρκία ο Τ.Μπόλτον ανέφερε ότι :
"Εάν οι Τούρκοι δεν είναι πρόθυμοι να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους υπό την κυβέρνηση Ερντογάν, η Ελλάδα μπορεί να παρέμβει. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο."
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, γνωστός και ως το μαύρο κουτί του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε: «Εάν οι Τούρκοι δεν είναι πρόθυμοι να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους υπό την κυβέρνηση Ερντογάν, νομίζω ότι αυτό θα αυξήσει τη σημασία της Ελλάδας και του ρόλου της. είναι έτοιμη να αναλάβει, γιατί έχει ισχυρή παρουσία στη Μεσόγειο.
Χρειαζόμαστε παρουσία του ΝΑΤΟ», είπε.
Ο Μπόλτον μιλά για την κατάσταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και Ελλάδας-Τουρκίας, τονίζοντας ότι «η αστάθεια και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν στο εγγύς μέλλον».
Απαντώντας στο ερώτημα πώς η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους τον Ιούλιο θα επηρεάσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μπόλτον είπε ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις θέσεις που πήρε η Τουρκία.
Ο Μπόλτον είπε, "Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Τουρκία από πολλές απόψεις για την ένταξη της Σουηδίας δείχνουν ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ δεν ασκούν τόση πίεση στην Τουρκία σε αυτό το θέμα. Ως εκ τούτου, η αστάθεια και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον”, είπε ο ίδιος.
Η στάση αυτή του Μπόλτον, οφείλεται στη σαφή απροθυμία των τουρκικών αρχών να τηρήσουν μια σκληρή αντιρωσική στάση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Οι Τούρκοι ήδη παίζουν σε διπλό ταμπλό, ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, κάτι που πολλά “ τσακάλια” τεχνοκράτες σε ΕΕ και Αμερική είτε αρνούνται να το αποδεχθούν, είτε το έχουν ήδη αποδεχθεί “σιωπηλά”.