Society

Η κακοκαιρία Daniel έδωσε την χαριστική βολή στην πρωτογενή παραγωγή! Ανυπολόγιστο το πλήγμα στην Αγροτική Οικονομία

«Χάθηκε η παραγωγή για τα επόμενα χρόνια» λένε απεγνωσμένοι οι αγρότες

Στις λάσπες βυθίστηκε περίπου το 5% του ΑΕΠ, το ποσοστό δηλαδή που συνεισφέρει ο θεσσαλικός κάμπος στην ελληνική οικονομία, καθώς χάθηκαν περιουσίες, υποδομές και χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών πλημμύρισαν από τεράστιους όγκους νερών.

Άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Μαγνησία χαρακτηρίζουν το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel ως τη χαριστική βολή για την πρωτογενή παραγωγή, σε μία περιοχή που παράγει διάφορα αγροτικά προϊόντα.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι «χάθηκε η παραγωγή για τα επόμενα χρόνια», καθώς για να «συνέλθουν» τα χωράφια θα χρειαστεί χρόνος, πολλά χρήματα και μία άλλη στρατηγική στον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η φυτική παραγωγή σε όλη τη Θεσσαλία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι και πιο συγκεκριμένα ανέρχεται στο ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα και για τα δύο προϊόντα.

 

Δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια

Οι αγρότες στον κάμπο και στον Αλμυρό λένε ότι οι ζημιές που έχουν γίνει έχουν «ξεκληρίσει» καλαμπόκια, βιομηχανικές ντομάτες που δεν είχαν μαζευτεί, ενώ οι βαμβακοκαλλιέργειες έχουν αφανιστεί κάτω από τόνους νερού και λάσπης.

Απολογισμός ζημιών δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση, αφού ακόμη σε χιλιάδες στρέμματα οι παραγωγοί δεν έχουν ακόμη πρόσβαση.

«Όταν δεν μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας να δούμε ακριβώς ποια είναι η ζημιά, πώς μπορεί να γίνει καταγραφή και αποτίμηση από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που θα έρθουν;», αναρωτήθηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο μεγαλοπαραγωγός του Αλμυρού Χρήστος Πάντζιος.

«Εχω πει πολλές φορές ότι ρόλος ενός αγρότη δεν είναι απλά δύσκολος και απαιτητικός, αλλά ριψοκίνδυνος. Οι παραγωγές μας ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν, αυτό όμως που βιώσαμε τώρα ήταν πρωτοφανές» συνέχισε, διακινδυνεύοντας την πρόβλεψη ότι οι ζημιές θα είναι τριπλάσιες σε σχέση με τον Ιανό, επισημαίνοντας παράλληλα πως πρέπει οι πρώτες αποζημιώσεις να δοθούν μέσα στον Οκτώβριο.

«Δεν ξέρω πότε και πως θα μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι. Είναι πολύ δύσκολο. Το κόστος παραγωγής αποτελούσε μία θηλιά στο λαιμό μας. Τώρα οι ζημιές της πλημμύρας μάς αφάνισαν», λέει με τη σειρά του ο Θανάσης Παπαϊωάννου από το Στεφανοβίκειο.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες τονίζει επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας Θανάσης Κούντριας. Οι γεωπόνοι ακόμη δεν είναι σε θέση να κάνουν αναλυτική καταγραφή, διότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κτήματα. «Οι αγροτικοί δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι και αδιάβατοι. Η καταγραφή όταν γίνει θα είναι κάτω από δύσκολες συνθήκες. Από μία ωστόσο πρώτη εικόνα που έχουμε μπορώ να σας επισημάνω ότι ειδικά οι περιοχές του κάμπου έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, όπως και το Πήλιο που ετοιμαζόταν για τη συγκομιδή των μήλων και άλλων προϊόντων.

Κραυγή αγωνίας από τον Ζαγορίν

Στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου η καταστροφή για τους αγρότες είναι μεγάλη. Οι μηλοπαραγωγοί υπολόγιζαν την ερχόμενη Παρασκευή να ξεκινήσουν τη συγκομιδή. Πριν από τον «Ντάνιελ» βέβαια, διότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά. Οι καταστροφές είναι τόσες μεγάλες που καθιστούν αποτρεπτική τη συγκομιδή. Πρόσβαση στα χωράφια δεν μπορεί να υπάρχει. Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν διαλυθεί. Η Πολιτεία πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη άμεσα για να γίνουν έργα πρόσβασης.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφερθεί η παραγωγή είτε προς τους εμπόρους, είτε στα ψυγεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ζαγορίν» που αναλαμβάνει κάθε χρόνο ένα μεγάλο κομμάτι της διάθεσης της μηλοπαραγωγής.

Χθες αποκαταστάθηκε μερικώς η επικοινωνία Βόλου- Ζαγοράς σε ένα μόνο ρεύμα και αυτό για αυτοκίνητα, με μεγάλη προσοχή και πολύ προσωπικό ρίσκο, ενώ επίσης έγιναν κάποια «μπαλώματα» για να μπορούν να προσεγγίσουν στον συνεταιρισμό οι υπάλληλοι.

Εξυπακούεται ότι φορτωμένα αγροτικά, πολλώ δε μάλλον φορτηγά ούτε να το σκεφτεί κανείς ότι θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν σε αυτό το σκηνικό.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα ZAGORIN, εξυπηρετεί περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη.

Τα μήλα πάνω στα δέντρα έχουν «χτυπηθεί» αλύπητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση του προϊόντος.

Επίσης αγροκτήματα ή μέρος αυτών έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά προς τη θάλασσα, καταγράφεται καρπόπτωση από ανεμοθύελλα, πλήγματα σε καρπούς από χαλαζόπτωση αλλά και εκρίζωση φυτικού κεφαλαίου από τα καιρικά φαινόμενα.

«Με διαλυμένο όμως ή απροσπέλαστο το αγροτικό οδικό δίκτυο δεν μπορεί να γίνει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών. Υπάρχουν αγροκτήματα που «στάθηκαν όρθια» όπως είναι αντιληπτό» τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αντώνης Πολίτης, υπάλληλος στον «Ζαγορίν».

Επίσης ανέφικτη είναι η διακίνηση ποσοτήτων αχλαδιών και της πρώιμης ποικιλίας μήλων ΓΚΑΛΑ που έχουν συγκομιστεί πριν τη καταστροφή.

Ο Συνεταιρισμός έχει ζητήσει να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμος μηχανισμός αποκατάστασης του κεντρικού και αγροτικού δικτύου και βρίσκεται σε διάθεση όλων των αρμοδίων φορέων της πολιτείας προς συνεργασία, στο πλαίσιο εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά. Ειδάλλως τίθεται ζήτημα επιβίωσης, όπως λέει.

 

Μεγάλες ζημιές και στο Νότιο Πήλιο

Σημαντικές εξάλλου είναι οι ζημιές και στα ελαιόδεντρα στο Νότιο Πήλιο, όπου σε πολλά κτήματα τα δέντρα έχουν ξεριζωθεί. Τα κτήματα είναι βαλτωμένα και σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς ασφαλή εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής δεν υπάρχει όσο τα χωράφια είναι αδιάβατα.

«Θα πρέπει να αποζημιωθούν στο 100 της ζημιάς και όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί που είχαν το βιος τους να χάνεται και θα κάνουν αρκετά χρόνια να συνέλθουν» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αγρότης της περιοχής της Ξυνόβρυσης.

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR