Η Ελλάδα στέλνει μαχητικά F-16 στην Κύπρο – Η πρώτη αποστολή των ελληνικών Rafale στην Αν. Μεσόγειο

Ξεκίνησε τυπικά από χθες η τετραμερής άσκηση «Ευνομία» με την Αθήνα να δεσμεύει για τις ανάγκες διενέργειάς της, δύο περιοχές νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Θα είναι η πρώτη αποστολή των ελληνικών Rafale στην Ανατολική Μεσόγειο κι ενώ η Μοίρα τους είναι έτοιμη να λάβει την τελική επιχειρησιακή αξιολόγηση. Ελληνικά F-16 θα πετάξουν στο πλαίσιο της άσκησης στην Κύπρο.

Η Άσκηση ξεκίνησε το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στην συνεισφορά τους στην διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Με δεδομένο πως στις 15 Σεπτεμβρίου λήγει το… μορατόριουμ του καλοκαιριού και πως στις 20 Σεπτεμβρίου είναι το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όλα δείχνουν πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να…«χύσει» την καρδάρα με το γάλα της «ηρεμίας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το ραντεβού ανάμεσα στους δύο ηγέτες μετακινήθηκε μετά τα γεγονότα στη Θεσσαλία.

Περισσότερα βίντεο στο Pentapostagma TV: https://www.youtube.com/channel/UCdsoNzPCkE9OpUTkOobHWUg

Follow Pentapostagma on Google news Google News