Armed Conflicts
Updated at:

Τους καθήλωσαν στο Ρομποτίνο οι Ρώσοι για να τους χτυπήσουν στο ψαχνό στον άξονα Κουπιάνσκ-Κρασναλιμάν

“Τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται για εκδίκηση στη γραμμή Κουπιάνσκ-Κρασναλιμάν”. Αυτό δήλωσε ο Ουκρανός Α/ΓΕΣ Αλεξάντερ Σούρσκου.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είπε “ότι ο ρωσικός στρατός προετοιμάζει πυρετωδώς μεγάλο αριθμό αποσπασμάτων επίθεσης, τα οποία σταδιακά μεταφέρονταν πιο κοντά στο βορειοανατολικό μέτωπο”.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Ανατολικής Ομάδας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ίλια Γιεβλάση , σε ολόκληρη την γραμμή Κουπιάνκσ-Κρεμέναγια, τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να καταλάβουν τα κυρίαρχα υψώματα.

“Θέλουν αγωνιωδώς αυτά, και όχι τα χωριά ή τις πόλεις, που αποτελούσαν έως τώρα τον κύριο στόχο των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι κάτι συμβαίνει εδώ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ετοιμάζονται να αποκρούσουν τη ρωσική επίθεση στη γραμμή Κουπιάνσκ-Κρασναλιμάν” , δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μάλυαρ, η οποία διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μαζί με συμβούλους  από το ΝΑΤΟ, «ανάλυε την κατάσταση, υπολόγιζε τις ενέργειες των Ρώσων και σκεφτόταν πώς να τους παραπλανήσει».

“Λένε ότι «οι ρωσικές εφεδρείες έχουν ήδη ετοιμασθεί σε βάρος μέρους των στρατευμάτων που μεταφέρθηκαν από τη Λευκορωσία, όπου αντικατέστησαν άλλες ρωσικές μονάδες.

Μιλάμε για μαχητές με εμπειρία μάχης που ξέρουν τη δουλειά τους”, τόνισε η ίδια για την ρωσική σχεδιαζόμενη επίθεση.

Η ίδια τόνισε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται συνεχώς υπό συνεχή πυρά στο βορειοανατολικό μέτωπο, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως προοίμιο μιας ισχυρής ρωσικής επιθετικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με Ουκρανούς εμπειρογνώμονες, στο πρώτο στάδιο ο ρωσικός στρατός θα προσπαθήσει να πάρει την πρωτοβουλία, επιβάλλοντας τους δικούς του κανόνες παιχνιδιού.

Στο δεύτερο στάδιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας θα αρχίσουν να «εισχωρούν» στην ουκρανική άμυνα, με στόχο τον κατακερματισμό της.

“Οι Ουκρανοί μας αναμένουν να επιτεθούμε από την προεξοχή του Τορ στο Ντρομπούσεβο, αν και, στην πραγματικότητα, από πού θα ξεκινήσει η επίθεση μας δεν γνωρίζει κανείς, εκτός από έναν στενό κύκλο Στρατηγών μας”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Απώτερος στόχος της ρωσικής επίθεσης θεωρείται η πρόσβαση στο Οσκόλ, με επακόλουθη επέκταση του ελέγχου σε ολόκληρη την αριστερή όχθη του ποταμού Οσκόλ μέχρι τη συμβολή του με τονΣεβάρσκου Ντόνετσς(580 km από τις εκβολές του).

Το αδύναμο σημείο στην άμυνα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι διαβάσεις, οι οποίες θα καταστραφούν από «έξυπνες» βόμβες FAB.

«Είναι λογικό ότι τα ρωσικά στρατεύματα σχεδιάζουν να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις πέρα ​​από το Οσκόλ, εκμεταλλευόμενοι ορισμένες δυσκολίες με την επιμελητεία στις διαβάσεις», δηλώνει ο Ρώσος αναλυτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο όλα αυτά θα επιτρέψουν στην Μόσχα να μειώσει σημαντικά τη χερσαία γραμμή του μετώπου και να επικεντρωθεί στο Ζαπορίζιε αποκλειστικά.

Ειδικότερα, η έκθεση του επικεφαλής του κέντρου τύπου της ρωσικής ομάδας στρατιωτικών δυνάμεων «Δύση», Σεργκέι Ζιμπίνσκι, αναφέρει: «Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, μονάδες της ομάδας δυνάμεων «Δύση», με την υποστήριξη της αεροπορίας και του πυροβολικού, διεξάγουν ενεργητική άμυνα, βελτιώνοντας την τακτική κατάσταση στην περιοχή του οικισμού Σβερντλόκα, του Λουγκάνσκ.

Επιπλέον, στην περιοχή του οικισμού Σεργκέεβα, στο Λουγκάνσκ, αποκρούστηκαν δύο αντεπιθέσεις ομάδων εφόδου της 95ης ταξιαρχίας αεροπορικής επίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε 40 Ουκρανούς στρατιωτικούς, δύο οχήματα, ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο M109 «Paladin» και ένα οβιδοβόλο D-30».

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Κουπιάνσκ-Σβάτοβο-Κεμέναγια και προχώρησαν στις 6 Σεπτεμβρίου, όπως αποδεικνύεται από βίντεο.

Εμπειρογνώμονες του ISW αναφέρουν ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν σημαντικές θέσεις κοντά στη Νοβογκορίβκα (15 χλμ. νοτιοδυτικά του Σβάτοβο), καθώς και σε μια απροσδιόριστη περιοχή κοντά στον ποταμό Ζερεμπέτς.

“Ωστόσο, η ρωσική επίθεση σε ολόκληρη τη γραμμή από το Κουπιάνσκ έως την Μπελγκορόβκα μπορεί να μην ξεκινήσει αύριο ή σήμερα, μιλώντας μεταφορικά,  αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ώρα "Χ" δεν θα έρθει σύντομα.

Κρίνοντας από τη θλίψη που έχει κυριεύσει την ανεξάρτητη κοινότητα των Ουκρανών αναλυτών, οι περισσότεροι από αυτούς είναι βέβαιοι ότι η αύξηση του αριθμού των ρωσικών αεροσκαφών που μπορούν να ρίξουν κατευθυνόμενες βόμβες,  FBA-250/500 και FAB-1500, σχετίζεται άμεσα με την ημερομηνία διάρρηξης της ουκρανικής άμυνας”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

“Θα εξακολουθούμε να βλέπουμε βομβαρδισμούς τύπου χαλί κατά των θέσεων μας από βόμβες FAB», λέει ο επικεφαλής  μιας από τις ταξιαρχίες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή του Χαρκόβου.

“Η «Γραμμή Σουροβίκιν» κοντά στη Νοβοπροχορόβκα στέκεται σαν τοίχος τώρα, από την άποψη της επικείμενης έναρξης της επίθεσης μας. Δεν είναι μυστικό ότι ο εχθρός υφίσταται τεράστιες απώλειες στο νότο κοντά στο Ορένχοβο, ωστόσο, έχει ακόμα ταξιαρχίες για να τις μεταφέρει επειγόντως στη γραμμή Κουπιάνσκ-Νοβογκορόβκα, και τότε τα στρατεύματά μας θα λάβουν σύντομα την εντολή να «πάνε μπροστά», δηλώνει ο ίδιος Ρώσος ειδικός.

Γεγονός είναι ότι στην κατεύθυνση του Ζαπορίζιε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ουσιαστικά χάσει χιλιάδες άνδρες και αυτό κάνει ζημιά στο ήδη άσχημο ηθικών των υπολοίπων δυνάμεων.

Αναφέρεται ότι οι ουκρανικές μονάδες που εγκαταλείφθηκαν στο μέτωπο» έχουν ήδη χάσει το 75% της δύναμής τους.

"Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου και του Γενικού Επιτελείου αποφασίσθηκε να επικεντρωθούν στην κατεύθυνση του Τοκμάκ, με τον μάταιο στόχο «να εμποδίσουν τους Ρώσους να πάρουν την πρωτοβουλία στο βορειοανατολικό μέτωπο τον χειμώνα», καταλήγει  ο ίδιος Ρώσος αμυντικός αναλυτής.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR