Army

Κύμα παραιτήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ η νεολαία δείχνει δυσαρέσκεια ένταξης σε παραγωγικές Σχολές

Με αφορμή την άκρως ανησυχητικό περιστατικό παραίτησης 24 νεαρών σπουδαστών της  Σχολής υπαξιωματικών του Ναυτικού (ΣΜΥΝ), αμέσως μόλις επέστρεψαν από το θερινό εκπαιδευτικό ταξίδι της Σχολής, κτύπησε καμπάνες στην στρατιωτική κοινότητα.

Δεν μιλάμε για Αξιωματικούς ή Υπαξιωματικούς που έχουν συμπληρώσει τα χρόνια αποστρατείας με το παλαιό ή το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά για νέα παιδιά που εισήλθαν σε  μια στρατιωτική Σχολή, διότι το επέλεξαν με στόχο την εκπλήρωση των ονείρων τους αλλά και για επαγγελματική αποκατάσταση.

Μαθητές στρατιωτικών Σχολών παραιτούνται κάθε χρόνο, ειδικά τους πρώτους δύο μήνες εδώ και πολλά πολλά χρόνια, για προσωπικούς λόγους.

CONTINUE READING

Εδώ όμως έχουμε μια κατάσταση που ξεπερνά τα εσκαμμένα και μας δείχνει πιθανόν μια επικίνδυνη στροφή της ελληνικής  κοινωνίας ως προς τις παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια περίοδο έχουμε σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση παράταση του διαγωνισμού των ΕΠΟΠ, αφού πολλοί νέοι δεν προσέρχονται στον θεσμό αυτόν για πολλούς λόγους, μέσα στους οποίους είναι και το οικονομικό που έχει γίνει δυσβάσταχτο λόγω κόστους ζωής.  

Το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε  ότι παρατείνεται έως 8 Σεπτεμβρίου 2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) στους τρεις Κλάδους και στο Κοινό Νομικό Σώμα των
Ενόπλων Δυνάμεων, για το έτος 2023.

Επίσης είχαμε 43 παραιτήσεις στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, με μερικούς από τους οποίους προερχόνται ( σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο) από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και αφορούν Αξιωματικούς καριέρας τον Αύγουστο.

Οι βάσεις τώρα όλων των Στρατιωτικών Σχολών έχουν πάρει την κατιούσα σύμφωνα και με τα φετινά δεδομένα, ενώ οι ειδικοί μιλούν για τάση των καλών μαθητών να αποφεύγουν αυτές τις Σχολές, κάτι που έχει προβληματίσει την Στρατιωτική ηγεσία, που διαβλέπει μελλοντικά προβλήματα.

Αν προστέσουμε και την περιβόητη βάση ελάχιστης εισαγωγής που έβαλαν οι Στρατιωτικές Σχολές στις πανελλήνιες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των εισακτέων από το 2019 και μετά, σε όλες τις Σχολές ανεξαιρέτως, τότε το πρόβλημα επάνδρωσης των μονάδων μας σε Στελέχη μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο.

Η στρατιωτική ζωή με την μείωση της θητείας, την πανσπερμία στρατιωτικών μονάδων, ειδικά αυτές του Στρατού ξηράς, την  αύξηση των ενοικίων και τους κόστους ζωής, έχει προκαλέσει άκρως αρνητικά αισθήματα σε πολλούς υποψήφιους σπουδαστές, που γίνονται κοινωνοί αυτών των προβλημάτων από φίλους και συγγενείς που υπηρετούν ήδη στις Ένοπλες Δυνάμεις.

CONTINUE READING

Η αύξηση δε των υποχρεώσεων των στελεχών, οι υπηρεσίες, οι ασκήσεις, τα νυχτερινά, οι πυρκαγιές, έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλά στελέχη, με πολλά από αυτά που είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης να κινούνται χωρίς σκέψη προς την έξοδο.

Εδώ και μερικές ημέρες ακούγεται ο σχεδιασμός και η ψήφιση νέου νομοσχεδίου για αύξηση των μισθών των Στελεχών, που έχουν καθηλωθεί εδώ και χρόνια λόγω μνημονίων και οικονομικής κρίσης.

Ακόμα όμως και αυτή η προσπάθεια είναι σταγόνα στον Ωκεανό, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά στελέχη θα δεχθούν ανάλογη αύξηση στα ενοίκια από ορισμένους ενοικιαστές που κοιτούν το προσωπικό τους όφελος με διάφορα προσχήματα.

Οι λύσεις είναι πολλές και γνωστές στην στρατιωτική ηγεσία εδώ και χρόνια, και έχουν να κάνουν με την ανάγκη ενός στιβαρού προγράμματος κατασκευής στρατιωτικών οικημάτων, την μείωση των μονάδων, και την δημιουργία πολυδύναμων σχηματισμών για την μείωση του κόστους.

Παράλληλα απαιτείται, εφόσον δεν υπάρχει στα σχέδια αύξηση της θητείας, ένας ικανός αριθμός επαγγελματιών Οπλιτών που θα επανδρώσουν κρίσιμες θέσεις, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα, παρά την ήρεμη τωρινή περίοδο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πράξουν το καθήκοντος τους, όπως το κάνουν καθημερινά, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοούμε τα προβλήματα που υπάρχουν, και κυρίως να τα βάζουμε κάτω από το χαλί.   
  

                   

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR