Greek-Turkish Relations

Οι Τούρκοι προαναγγέλλουν βολή του αντιαεροπορικού πυραύλου SIPER μεγάλου βεληνεκούς-Η κακή κατάσταση και τα προβλήματα της τουρκικής αεράμυνας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε ότι η γειτονική Τουρκία "τρέχει" τα εξοπλιστικά της προγράμματα και τις δοκιμές οπλικών συστημάτων, με αυξανόμενους ρυθμούς.

Οι λόγοι που πιθανόν συντρέχουν σε αυτό είναι η συμπλήρωση 100 χρόνων από το έτος ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας, που ο Ερντογάν επιθυμεί να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα, αλλά και να επαυξήσει την ισχύ των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου εφόσον  οι συνθήκες το επιτρέψουν να υλοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του.

Σχετικό με τα παραπάνω είναι άρθρο ΜΜΕ με τον πομπώδη τίτλο , "Δηλώθηκε ΝΟΤΑΜ σε έκταση 800 χλμ! Ιστορικό βήμα στο Hisar-U", όπου αναφέρονται τα εξής:

"Η Τουρκία ετοιμάζεται να λάβει κρίσιμα βήματα στα συστήματα αεράμυνας. Το Κέντρο Δοκιμών Hisar, που ιδρύθηκε υπό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα δοκιμάσει το σύστημα εναέριας και πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς HİSAR-U (Trench) αυτή την εβδομάδα.

Έγινε γνωστό ότι η NAVTEX/NOTAM είχε δηλωθεί σε περιοχή 800 χιλιομέτρων μεταξύ Αδριανούπολης και Giresun στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή την εβδομάδα, θα υπάρξει μια πολύ κρίσιμη εξέλιξη στην ανάπτυξη και  λειτουργία των συστημάτων αεράμυνας που χρειάζεται η Τουρκία.

Το όνομα του Hisar-U άλλαξε σε Siper. Θα εκτοξευθεί από τη Θράκη προς την Χόπα  της Μαύρης θάλασσας και θα καταστρέψει καθορισμένο εναέριο στόχο. Το HİSAR-U προγραμματίζεται να συμπεριληφθεί στην απογραφή σε 3-5 χρόνια.

Ενώ το Hisar-U αναμένεται να δοκιμαστεί αυτή την εβδομάδα, έχει μαθευτεί ότι έχει δηλωθεί ΝΟΤΑΜ σε περιοχή 800 χιλιομέτρων μεταξύ Θράκης και Χόπας. Θεωρείται ότι αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε για τη δοκιμαστική βολή  του Hisar-U.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ HİSAR-U

Το σύστημα αεράμυνας Hisar-U (SIPER) μεταφέρεται με όχημα μεταφοράς 8×8. Θα έχει ενεργό ραντάρ (RF) και θα καταστρέφει τους στόχους του σε υψηλό ποσοστό.

Οι μελέτες ανάπτυξης ραντάρ του Hisar-U πραγματοποιούνται από την Aselsan. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις ως ραντάρ. Το πρώτο είναι ραντάρ 600 χιλιομέτρων μεγάλης εμβέλειας, ραντάρ ξηράς. Το δεύτερο εναλλακτικό ραντάρ είναι το ραντάρ πολλαπλών χρήσεων Phased Array (ÇAFRAD), το οποίο αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται για τη φρεγάτα αεράμυνας TF-2000.

Το ÇAFRAD έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί 1000+ στόχους και έχει εμβέλεια 450+ km. Αναπτυσσόμενο ως παραλλαγή επίγεια, αυτό το ραντάρ θα χρησιμοποιηθεί στο σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας Hisar-U.

Οι μελέτες ανάπτυξης πυραύλων του συστήματος αεράμυνας Hisar-U πραγματοποιούνται από τη Roketsan.

Αναπτύχθηκε πύραυλος αεράμυνας με βεληνεκές 120 km και ικανός να αναρριχηθεί σε μεγάλα ύψη. Ο πύραυλος που αναπτύχθηκε θα έχει καθοδήγηση υπέρυθρης απεικόνισης (IIR) καθώς και καθοδήγηση RF (ενεργό ραντάρ). Θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία διπλού παλμού κινητήρα. Αυτός ο πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πλοία.

Έτσι, η φρεγάτα αεράμυνας Tf-2000 θα μπορεί να εκτοξεύει τους εν λόγω πυραύλους από κάθετους σωλήνες βολής με το VLS (Vertical Launch System) και θα αναλάβει και το έργο της προστασίας των θαλασσών μας. Το σύστημα αεράμυνας Hisar-U θα ανιχνεύει και θα καταστρέφει απειλές βαλλιστικών πυραύλων και αεροσκαφών μάχης από μεγάλα υψόμετρα.

Τι περιλαμβάνει μια Πυροβολαρχία Hisar-U

  • 1 Κέντρο Ελέγχου  (FKM)
  • 1 Ραντάρ αναζήτησης (TEIRS-Portable Early Warning Radar System)
  • 1 Σύστημα αναμετάδοσης επικοινωνίας (HRA)
  • 2 Συστοιχίες 

Τι περιλαμβάνει η συστοιχία  

  • 1 Ραντάρ ελέγχου πυρός (AKR) (μέσω ραντάρ ανίχνευσης όπλων (STR))
  • 1 Κέντρο Ελέγχου Πυρός (ΑΚΜ)
  • 4 σύστημα εκτόξευσης πυραύλων (FFS) (6 lancer- 1 Communication Station Vehicle (HIA))
  • 2 Σύστημα φόρτωσης μεταφοράς πυραύλων (FTYS)
  • Πύραυλοι (βεληνεκές 70-90 km,)
  • Συνδέσεις όπως Εθνικό Δίκτυο Ραντάρ RADNET, NATO, Link16, ανώτατη διοίκηση και έλεγχος.

Αριθμητικά δεδομένα Hisar-U

  • Ελάχιστη εμβέλεια: 30 km
  • Μέγιστο βεληνεκές: 150+ km (Μέγιστη εμβέλεια που προβλέπεται για το Block 2, μεγαλύτερη εμβέλεια και αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων στο Block 3 και πέρα)
  • Ελάχιστο υψόμετρο: 100 μέτρα
  • Μέγιστο υψόμετρο: 20 χλμ
  • Πολεμική κεφαλή με RF καθοδήγηση

Η ανάπτυξη εγχώριας αεράμυνας από την Τουρκία

Αυτή αποτελείται από τα αντιαεροπορικά συστήματα, HISAR A+, HISAR O+ και SIPER.  Στην παρούσα φάση η Τουρκία είναι εξοπλισμένη με δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος της οικογένειας HISAR, το μεσαίου βεληνεκούς HISAR O+ το οποίο  μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως 25 χιλιομέτρων και υψόμετρο έως 20 χιλιομέτρων και το  μικρού βεληνεκούς HISAR A+ ικανό να πλήξει στόχους έως και 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια).

Τον Μάϊο 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  δοκιμή του πυραύλου SIPER μεγάλου βεληνεκούς, που οι Τούρκοι δίνουν ότι έχει βεληνεκές 150 χιλιόμετρα, αποτελώντας εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

Η Τουρκική αεράμυνα σήμερα

Υπολογίζεται ότι η Τουρκία χρειάζεται 8-10 συστοιχίες μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι οι S-400 ή οι εγχώριοι Siper, προκειμένου να καλύψει την επικράτειά της, πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται σήμερα.

Σε όποια των περιπτώσεων η δημιουργία μελλοντικά ενός ενιαίου αντιαεροπορικού συστήματος σε χαμηλό, μέσο και μεγάλο υψόμετρο με τους εγχώριους τουρκικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους HISAR A+, HISAR O+ και SIPER αντίστοιχα, είναι κάτι πολύ φιλόδοξο από τους Τούρκους αλλά και ταυτόχρονα κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει, αφού θα αυξήσει τις δυνατότητες της κακής τουρκικής αεράμυνας.

Το κατά πόσο τα τουρκικά αντιαεροπορικά προσεγγίζουν σε αξιοπιστία και δυνατότητες τα ήδη γνωστά Δυτικά αποτελεί ερώτημα.

Τέλος εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα μας με τα RAFALE, F-16 VIPER και μελλοντικά με τα F-35, θα έχει το αεροπορικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο, ακόμη και μετά την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών, για δημιουργία "εγχώριας αεράμυνας".

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR