Greek-Turkish Relations

Αποκάλυψη για τις ΤΕΔ! Τι δείχνουν οι κρίσεις και το βιογραφικό του νέου Αρχηγού, Στρατηγού Μετίν Γκουράκ

Οι κρίσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) βρίσκονται σε εξέλιξη , με τον Στρατηγό Μετίν Γκουράκ  να διορίζεται ως νέος Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Κρατικού Τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, το οποίο επισημαίνει:

Νέος Αρχηγός Τουρκικού Γενικού Επιτελείου είναι ο Στρατηγός Μετίν Γκουράκ

"Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκρίνει τις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου μετά τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στην πρωτεύουσα Άγκυρα

Ο Στρατηγός Μετίν Γκουράκ διορίστηκε νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, εν μέσω μιας σειράς αποφάσεων που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Πέμπτης.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, η οποία θέτει την ημερήσια διάταξη για τον στρατό της Τουρκίας και συνήθως ασχολείται με προαγωγές, απολύσεις και άλλες αποφάσεις προσωπικού, οι οποίες στη συνέχεια εγκρίνονται από τον Ερντογάν.

Ο  Στρατηγός Γκουράκ υπηρετεί ως διοικητής της 2ης Στρατιάς από το 2020 έως τώρα.

Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου, υποδιοικητής  του Γενικού Επιτελείου, θα είναι ο νέος διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, αντικαθιστώντας τον Μούσα Αβσεβέρ, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας.

Ο  Πτέραρχος Ziya Cemal Kadioglu διορίστηκε νέος διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας μετά την αποστρατεία του Atilla Gulan.

Από τις 30 Αυγούστου , ο αριθμός των Στρατηγών και των Ναυάρχων στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) θα αυξηθεί από 266 σε 286, σύμφωνα με την ανακοίνωση."

Το βιογραφικό του νέου Αρχηγού των ΤΕΔ

 Ο Στρατηγός Μετίν Γκουράκγ  γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1960 στην περιοχή Kızıltepe του Mardin.

Αποφοίτησε από την Τουρκική Στρατιωτική Ακαδημία το 1981 και από τη Σχολή Πυροβολικού και Πυραύλων το 1982.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Αεροπορίας Στρατού το 1985 και έγινε πιλότος.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία το 1990 και τη Σχολή Ενόπλων Δυνάμεων το 1996 .

Προήχθη στο βαθμό του ταξίαρχου το 2006 και διορίστηκε Διοικητής της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

Διετέλεσε επίσης Προϊστάμενος του Τμήματος Επικοινωνιών του ΓΕΣ με τον βαθμό του Ταξίαρχου.

Κατά την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος, πραγματοποιούσε εβδομαδιαίες ενημερώσεις εκ μέρους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για το Εργκένεκον, τη Βαριοπούλα και άλλες υποθέσεις που σχετίζονται με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Προήχθη στο βαθμό του υποστράτηγου το 2010 .

Στο βαθμό αυτό, υπηρέτησε στη Στρατιωτική Σχολή Πολέμου μεταξύ 2010-2013, Σχολή Αεροπορίας Στρατού μεταξύ 2013-2014 και Διοίκηση Αεροπορίας Στρατού μεταξύ 2014-2015. 

Το 2015 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και διορίστηκε διοικητής του 4ου Σώματος.

 Η στάση του στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016

Οι κινήσεις του εν λόγω Στρατηγού κατά το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016 ήταν οι ακόλουθες:
 

Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, γύρω στις 18.30, πήγε στη Σχολή και Εκπαίδευση Τεθωρακισμένων Μονάδων στο Etimesgut με εντολή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Hulusi Akar να μην κινηθεί κανένα τανκ και όσοι κινούνταν επέστρεψαν στο οι πλησιέστερες μονάδες.

 Επιθεώρησε επίσης τη Διοίκηση Αεροπορίας ξηράς για να μην μπορεί να πετάξει κανένα αεροσκάφος.

Πήγε στο Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου γύρω στις 22:00, συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες και μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση Ακιντζί. Αργότερα διασώθηκε την επόμενη μέρα, μαζί με άλλους διοικητές. 

H συνέχεια της καριέρας του

Μεταξύ 2016-2017,  διετέλεσε ως επικεφαλής  στην  Διοίκηση Εκπαίδευσης Υποστήριξης Υπηρεσιών Μάχης ΕDOK, Αρχηγός Επιτελείου Χερσαίων Δυνάμεων Τουρκίας μεταξύ 2017-2018 και Γενικού Επιτελείου II TSK μεταξύ 2018-2020.

Διορίστηκε Στρατιωτικός Σύμβουλος της Λιβύης στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις 10 Ιανουαρίου 2020. 

Το 2020 προήχθη στο βαθμό του πλήρους Στρατηγού  και διορίστηκε  Διοικητής στη 2η Στρατιά.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2021 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Υπηρεσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar για τα επιτεύγματά του.

Διορίστηκε Αρχηγός Γενικού Επιτελείου το 2023.

Μιλάει αγγλικά και αραβικά.

Η Τουρκία  διορίζει την πρώτη της γυναίκα Υποναύαρχο

Η Γκιοκτσέν Φιράτ θα γίνει Υποναύαρχος (RDML) στις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις, απόφαση που ελήφθη μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν, αωαφέρει σε άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Η Τουρκία διόρισε γυναίκα  για πρώτη φορά στην ιστορία των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, μετά από συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Η σύσταση του  YAS και οι προαγωγές Αντιστρατήγων σε Στρατηγούς

Τα  μέλη του  Ανώτατου  Στρατιωτικού  Συμβουλίου YAS, απαρτίζουν οι,Αντιπρόεδρος Cevdet Yılmaz, Υπουργός Δικαιοσύνης Yılmaz Tunç, Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan, Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Mehmet Shimşek, Υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya, Υπουργός Εθνικής Παιδείας Yusuf Tekin, υπό την προεδρία του Ερντογάν.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ), ορισμένοι Αντιστράτηγοι θα προαχθούν  σε υψηλότερο βαθμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διοικητής 3ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Yavuz Türkgenci, του οποίου η θητεία παρατάθηκε κατά ένα χρόνο πέρυσι, ο Διοικητής Στρατού Αιγαίου Αντιστράτηγος Kemal Yeni, ο Διοικητής  Δόγματος Χερσαίων Δυνάμεων ΕDΟΚ Αντιστράτηγος Sinan Yayla, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Άμυνας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντιστράτηγος İrfan Özsert. , ο Διοικητής Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Αντιπτέραρχος  İsmail Güneykaya , πληρούν τις προϋποθέσεις για  προαγωγή κατά την εκτίμησή μας.

Επιπλέον, η θητεία 24 Στρατηγών και Ναυάρχων παρατάθηκε για ένα χρόνο και 365 Συνταγματάρχες θα δουν παράταση της θητείας τους για δύο χρόνια.

Τι δείχνουν οι κρίσεις και το βιογραφικό του νέου Αρχηγού των ΤΕΔ

Οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων αναφορικά με τον διορισμό του νέου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΤΕΔ και του νέου Διοικητή  των Χερσαίων Δυνάμεων δεν αποτελούν έκπληξη, αφού ήταν μεταξύ των επικρατέστερων για τις θέσεις.

Εστιάζοντας στο βιογραφικό του νέου Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Μετίν Γκουράκ σημειώνουμε  τα παρακάτω ενδιαφέροντα σημεία:

-Ομιλεί Αγγλικά και Αραβικά, με το δεύτερο να αποτελεί λίαν ενισχυτικό προσόν για την απευθείας συνεννόηση με ομολόγους του από Αραβικές χώρες , όπως ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία , Αίγυπτο, όπου ο Ερντογάν επιθυμεί επαναπροσέγγιση και στρατωτική συνεργασία μαζί τους.

-Είναι πυροβολητής αλλά και αεροπόρος της Αεροπορίας στρατού, έχοντας υπηρετήσει σε θέσεις κλειδιά κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Αεροπορία Στρατού, γεγονός που  σημαίνει σε βάθος γνώση των αεροκίνητων επιχειρήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για ανάλογες επιχειρήσεις και σχεδίαση αυτών κατά των νησιών μας στο Αιγαίο πρωτίστως και στον Έβρο δευτερευόντως.

- Διετέλεσε στο βαθμό του Αντιστρλατηγου του 4ου Σώματος Στρατού που αποτελεί την στρατηγική εφεδρεία των ΤΕΔ σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης με άλλη χώρα

-Χαίρει λόγω της στάσης του στο πραξικόπημα του 2016, της απολύτου εμπιστοσύνης του Ερντογάν και του Ακάρ ο οποίος προεδρεύει στην επιτροπή αμυντικών υποθέσεων τώρα στην τουρκική βουλή.

- Τέλος είναι μάχιμος αφού η 2η Στρατιά ενεπλάκη άμεσα και στους καταστροφικούς σεισμούς της χώρας του, ενώ έχει ως τομέα ευθύνης την μεθόριο με την Συρία, όπου πραγματοπιήθηκαν επιχειρήσεις, όπως και  μάχιμη μπορεί να χαρακτηριστεί και η θητεία του ως Στρατιωτικός Σύμβουλος στη Λιβύη

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR