Armed Conflicts
Updated at:

Την "έκαναν" στη Μόσχα οι Τούρκοι: Η Baykar ανοίγει εργοστάσιο στην Ουκρανία-Tα Bayraktar TB2 φέρνουν επιθετικές ενέργειες κατά Ρωσίας

Υπάρχει  ένα Τουρκο-Ουκρανικό έργο που προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό. Η Baykar συνεχίζει το σχέδιό της για την κατασκευή ενός ολόκληρου κέντρου έρευνας και παραγωγής στην επικράτεια της Ουκρανίας, το οποίο όχι μόνο θα συναρμολογεί drones Bayraktar αλλά θα παρέχει επίσης υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης, εκσυγχρονισμό και εκπαίδευση προσωπικού.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσημα ότι, υπεγράφη σύμβαση με την τουρκική Baykar. Σύμφωνα με το έγγραφο, ένας κόμβος επισκευής και συντήρησης πρόκειται να ανοίξει στην Ουκρανία. Ένα άλλο Κέντρο, που είναι ένα κοινό έργο μεταξύ της εταιρείας και της ουκρανικής κυβέρνησης,  θα ανοίξει «στο εγγύς μέλλον».

Αυτές είναι οι προθεσμίες που σκιαγράφησε ο Kostiantyn Vashchenko, Υφυπουργός του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, καθώς υπέγραφε τη συμφωνία. Έτσι, ο κόμβος συντήρησης θα δημιουργηθεί παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο και θα γίνει σημαντικό πλεονέκτημα για την παροχή γρήγορης επισκευής για το επιθετικό drone Bayraktar TB2 σε υπηρεσία με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και άλλα UAV από την Baykar αργότερα.

Επισημαίνουμε ότι, αυτό το Κέντρο και η κατασκευή ενός εργοστασίου Baykar στην Ουκρανία είναι δύο παράλληλες διαδικασίες. Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας για τις ανάγκες του Ουκρανικού Στρατού, και στη δεύτερη για τη δημιουργία παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρείας Baykar.

Οι συζητήσεις για το κέντρο συντήρησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ξεκίνησαν συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2021. Η έναρξη της κατασκευής αναμενόταν να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Οι επίσημες ανακοινώσεις που εκδόθηκαν εκείνη την εποχή ανέφεραν ότι, η γη θα παραχωρηθεί από το Υπουργείο Άμυνας ενώ η Baykar θα κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις με δικά της έξοδα . Από τον Οκτώβριο του 2021, υπήρχαν ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες που έπρεπε να ολοκληρωθούν πριν προχωρήσει η  κατασκευή, και η προθεσμία για την ολοκλήρωση όλων ορίστηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Να υπενθυμίσουμε ότι, τον Αύγουστο του 2022, αναφέρθηκε ότι είχε ξεκινήσει η κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar στην Ουκρανία . Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, Βασίλι Μποντνάρ, είχε δηλώσει ότι η κατασκευή θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και η λειτουργία του ήταν δυνατή πριν από το τέλος του 2023. Ωστόσο, ο Μποντνάρ δήλωσε αργότερα ότι οι μάχες «έκαναν προσαρμογές στα αρχικά σχέδια για το εργοστάσιο».

Τώρα φαίνεται το έργο να  έχει επανεκκινηθεί και  δεν υπάρχει πλέον χρόνος για παρατεταμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επισημαίνουμε ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας  είναι αυτή τη στιγμή ο δεύτερος μεγαλύτερος χειριστής μάχης μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στον κόσμο.

Σε αυτήν την περίπτωση, κάθε drone σε λειτουργία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να συντηρείται και να επισκευάζεται τακτικά. Το ίδιο ισχύει και για τους σταθμούς ελέγχου εδάφους. Η μεταφορά τους στην Τουρκία κάθε φορά θα ήταν σημαντικό χάσιμο χρόνου και ένας τοπικός κόμβος συντήρησης υποτίθεται ότι, θα επιτάχυνε αυτά τα απαραίτητα καθήκοντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η τουρκική εταιρεία κατασκευής drone Baykar επίσης δεν εγκατέλειψε τα σχέδιά της να ανοίξει εργοστάσιο για την παραγωγή UAV Bayraktar TB2, Akıncı και Kızılelma στην Ουκρανία. Τα πρώτα drones που  θα κατασκευάζονται από αυτό το εργοστάσιο, αναμένεται να βγουν από τις γραμμές συναρμολόγησης ήδη το 2025.

Τα παραπάνω δείχνουν πως η Τουρκική εταιρεία, έχει μακροπρόθεσμα σχέδια για έργα με την Ουκρανία και την εκτέλεση πολλών  άλλων έργων στην πραγματικότητα. Με απλά λόγια, θέλει να καταστήσει την Ουκρανία τουρκική  παραγωγική βάση.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR