Society

Που υπάρχει φωτιά αυτή την στιγμή - Χάρτης με τις εστίες στην Ελλάδα

Η πιο ανησυχητική φωτιά παραμένει αυτή της Ρόδου όπου το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ισχυρή παραμένει και η φωτιά στην Κέρκυρα, ενώ σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Κάρυστο.

Πού έχει φωτιά τώρα

Ρόδος: Τα ενεργά μέτωπα βρίσκονται στο νότιο και νοτιοανατολικό κομμάτι, εστιάζονται δηλαδή στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις από αέρος 5 αεροσκάφη (τα 2 από την Τουρκία) και 5 ελικόπτερα τα οποία συνδράμουν μέχρι στιγμής στο έργο της κατάσβεσης μαζί με τις επίγειες δυνάμεις. Συχνές αναζωπυρώσεις σε Ασκληπιείο, Βάτι, Αρχάγγελο. 

CONTINUE READING

Βελεστίνο: Η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του Βελεστίνου στη Μαγνησία είναι ανεξέλεγκτη με τις φλόγες να καίνε σπίτια και την Πυροσβεστική να κάνει έκκληση στους κατοίκους να απομακρυνθούν. Έχουν σταλεί μηνύματα του 112 για εκκενώσεις των οικισμών Βελεστίνο, Σέσκλο, Άγιος Γεώργιος Φερών, Διμήνι, Παλιούρι, ΒΙΠΕ Βόλου. Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με 15 υδροφόρες, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Στον Πλάτανο Αλμυρού εντοπίστηκε νεκρή μία γυναίκα, σε τροχόσπιτο στην περιοχή Χοροστάσι. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο ίδιο σημείο εντοπίστηκε ο σύζυγός της χωρίς τις αισθήσεις του. Απανθρακωμένος εντοπίστηκε και ένας κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στον Άγιο Γεώργιο Φερρών στη Μαγνησία. Το βράδυ εστάλη νέο μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των οικισμών Γλαφυρά, Κάκαβος, Μελισσάτικα, Φυτόκο, Λούτζιγκα και Κογιάτικα να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.  

Λαμία: Η φωτιά στη Λαμία (έξω από την πόλη) περνάει από τα βορειοανατολικά σπίτια στη συνοικία Αφανός. Επιχειρούν επίγειες και από αέρος 2 PZL, 4 Air Tractors και ένα ελικόπτερο S-64. Δόθηκε εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λαμίας προς το κέντρο της πόλης. Μήνυμα από το 112 καλεί σε εκκένωση των περιοχών Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή προς Στυλίδα.

Κέρκυρα: Υπήρξαν πολλαπλές αναζωπυρώσεις με τα μέτωπα της φωτιάς να εντοπίζονται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού. Μαζί με τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα έως τώρα δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Κάρυστος: Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες.

Δείτε εδώ τον χάρτη που δείχνει το μέτωπο της κάθε φωτιάς

Δείτε εδώ τον χάρτη της NASA για τις φωτιές στην Ελλάδα

Κίνδυνος πυρκαγιάς για πολλές περιοχές

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR