Society

Στρατηγός Ζιαζιάς: Ρόδος 1987... Παρόμοιο έργο το 2023

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι σήμερα με τον δοκιμαζόμενο λαό της Ρόδου», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων έθιξε και το ζήτημα της τοποθέτησης σε θέσεις επικεφαλής, ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το αντικείμενό τους.

Διαβάστε την ανάρτηση

Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι σήμερα με τον δοκιμαζόμενο λαό της Ρόδου ,όπου επί έξι ημέρες συντελείται μία ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Εικόνες καταστροφής που μας συγκλονίζουν όλους. Οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει . Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν . Καίγεται η ναυαρχίδα του  τουρισμού μας,  το μέλλον ολόκληρης της πατρίδας μας τυλίγεται στις φλόγες και το κράτος στέκει απαθές να κοιτάζει την καταστροφή σαν σύγχρονος Νέρωνας.

Κάθε χρόνο μπαίνουμε απροετοίμαστοι και ανοχύρωτοι στην αντιπυρική περίοδο, γιατί η πρόληψη και η ενίσχυση της δασοπροστασίας αντιμετωπίζεται ως «περιττό» κόστος η ως «ευκόλως αναλώσιμο κόστος»………….Και οι ιθύνοντες άλλοτε ρίχνουν τις ευθύνες στα μποφόρ, άλλοτε στην άναρχη δόμηση, άλλοτε σε μια «ασύμμετρη απειλή» που παραμένει πάντα αόριστη, και τώρα για όλες τις παθογένειες του λεγόμενου επιτελικού κράτους, η νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ ονομάζεται «κλιματική κρίση».

Μάτι με εκατόμβη νεκρών, Β. Εύβοια με ολοσχερώς καταστροφή, τώρα Ρόδο και αύριο ποιος ξέρει που . Διδάγματα δεν εξάγουμε. …….συνεχίζουμε να βλέπουμε την διακυβέρνηση και την διοίκηση  της Χώρας με παρεΐστικη και βαθιά κομματική αντίληψη . Τοποθετούμε,ενώ η αντιπυρική περίοδο έχει προ πολλού αρχίσει , στο νεότευκτο  Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, επικεφαλείς ανθρωπους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν «τον πεύκο από την ελιά», άνθρωπους που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν …………..και αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να πάρουν άμεσες αποφάσεις για να σώσουν ανθρωπους , να σώσουν περιουσίες, να σώσουν τον φυσικό πλούτο της Χώρας. Τα αποτελέσματα τα βλέπει και τα υφίσταται κάθε καλοκαίρι ο λαός μας . Φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι η κυβέρνηση δεν είχε προετοιμάσει κατάλληλα, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων , τον κρατικό μηχανισμό για τις πυρκαγιές. Ούτε σε επίπεδο πρόληψης ούτε σε επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού ούτε σε επίπεδο μέσων και προσωπικού. Τις δύσκολες αυτές ημέρες «ευημερούν» από τους υπεύθυνους οι αριθμοί …..που όμως πλέον δεν σώζουν την κατάσταση ……

Όμως μέσα από τις στάχτες αυτής της καταστροφής οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος ,στους  πιλότους και τεχνικους των μέσων αεροπυρόσβεσης, στους εθελοντες, στο στρατιωτικό προσωπικό ,στην τοπική κοινωνια και στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας , που υπερέβαλαν εαυτούς για να σώσουν χιλιάδες ανθρωπους που βρίσκονται στο νησί για διακοπές , να σώσουν περιουσίες , να κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα κατω από δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες  με ελάχιστα μέσα κυρίως στα αρχικά στάδια εκδήλωσης της πυρκαγιάς , οι οποίες βέβαια καιρικές συνθήκες είχαν προβλεφθεί εγκαιρα από τις αρμοδιες υπηρεσίες , αλλά δεν φαίνεται να αξιολογήθηκαν από τους έχοντες την ευθύνη κοινητοποιησης του κεντρικού κρατικού μηχανισμού .

Επιτέλους τα πολιτικά κόμματα οφειλουν να συννενοηθούν σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιων ,με πρόληψη , παραλληλη επάνδρωση ανθρώπινου δυναμικού και επίγειων και εναεριων μεσων . Δυστυχως κάθε καλοκαίρι οι εκάστοτε κυβερνώντες μετά από μια καταστροφή εξαγγέλουν μέτρα , τα οποία τα ξεχνούν με τα πρώτα πρωτοβρόχια και τα ξαναθυμούνται το επόμενο καλοκαίρι ………….

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR