Greek-Turkish Relations
Updated at:

Συναγερμός για την Ελλάδα! Αποκαλύπτεται το τουρκικό UGV "Shadow Rider"- Ελληνική στροφή στα μη επανδρωμένα συστήματα!

Αποτελεί διαπίστωση  ότι στον τομέα των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων, θαλάσσιων μέσων και χερσαίων συστημάτων, αντίστοιχα UAV, USV, UGV, η χώρα μας υπολείπεται σε σχέση με την Τουρκία, κάτι το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, αφού οι πόλεμοι σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ και εσχάτως σε Ουκρανία, έχουν ανάγει τα εν λόγω μη επανδρωμένα μέσα, σε αποφασιστικούς παράγοντες έκβασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το τουρκικό UGV "Shadow Rider" της τουρκικής εταιρείας  FNSS

Η Τουρκία τρέχει προγράμματα σε όλα τα παραπάνω, με εγχώριο ΜΜΕ να κάνει σε άρθρο του ευρεία αναφορά στο UGV "Shadow Rider" της τουρκικής εταιρείας FNSS και την χρήση του, επισημαίνοντας:

"Η FNSS εξέθεσε το Shadow Rider το μη επανδρωμένο τεθωρακισμένο εδάφους κατηγορίας (H-UGV) βασισμένο στην πλατφόρμα M113 στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας IDEF IDEF για πρώτη φορά το 2019.

Αργότερα, το 2021, το αυτόνομο E-UGV, με βελτιωμένους αισθητήρες και συστήματα ανάπτυξης συνείδησης κατάστασης παρουσιάστηκε στην έκθεση ΙDEF-2021.

Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι το Shadow Rider μπορεί να χρησιμοποιηθεί προαιρετικά είτε ως επανδρωμένο σύστημα μάχης, είτε με τηλεχειρισμό, είτε λειτουργώντας αυτόνομα.

Το H-UGV έχει χρησιμοποιηθεί για παροχή υποστήριξης  σε μια διεθνή στρατιωτική πραγματική άσκηση βασισμένη σε ένα επιχειρησιακό σενάριο. Σύμφωνα με το βίντεο που κοινοποιήθηκε, το H-UGV συμμετείχε επανδρωμένο και μη επανδρωμένο στην άσκηση.

Το H-UGV είναι έτοιμο να υπηρετήσει σε πολλές αποστολές, ειδικά στην παροχή πυρών υποστήριξης. Το "Shadow Rider" μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα διοίκησης, όχημα τακτικής εξαπάτησης και όχημα αναγνώρισης.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης κοινές μελέτες λειτουργίας των UGV-UGV και UGV-UAV. Η FNSS θα παρουσιάσει επίσης μια νέα ιδέα του H-UGV στην οποία έχει ενσωματωθεί ένα φορείο για αποστολές εκκένωσης τραυματιών.

Η παρουσίαση της κατασκευάστριας εταιρείας FNSS

Στην επίσημη ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας FNSS, το SHADOW RIDER παρουσιάζεται μεταξύ άλλων ως μια λύση που θα βοηθήσει σημαντικά τον  στρατιώτη στο πεδίο της μάχης και θα γίνει πολλαπλασιαστής δύναμης για τον χρήστη σε αποστολές πλήρους φάσματος χάρη στο κιτ αυτονομίας που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη, τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, τους αισθητήρες και τα συστήματα επίγνωσης θέσης και κατάστασης.

Είναι εξοπλισμένο με το κιτ αυτονομίας που αναπτύχθηκε από την FNSS, το οποίο διαθέτει αυτόνομους τρόπους οδήγησης όπως περιπολία, πίστα και επιστροφή στη στρατιωτική βάση, καθώς και διάφορα στρώματα προστασίας για ασφαλή οδήγηση. Το κιτ αυτονομίας FNSS διαθέτει σχεδιασμό ανοιχτής αρχιτεκτονικής που επιτρέπει την ταχεία προσαρμογή των τεχνολογικών εξελίξεων.

Στην ένοπλη παραλλαγή του SHADOW RIDER που έχει σχεδιαστεί για αποστολές υποστήριξης πυρός, ο «άνθρωπος» βρίσκεται πάντα στον βρόχο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η απόφαση εκδήλωσης πυρών δεν λαμβάνεται από το σύστημα.

Το SHADOW RIDER, το οποίο μπορεί να το χειριστεί κάποιος εξ αποστάσεως και έχει αυτόνομη κινητικότητα, είναι μια οικογένεια μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους που μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα είδη αποστολών, όπως αναγνώριση και επιτήρηση, υλικοτεχνική υποστήριξη, τακτική εξαπάτηση, αναγνώριση οχυρών θέσεων, επικοινωνίας, ιατρική εκκένωση και πάνω απ' όλα, την  μεταφορά φορτίου.

Το Shadow Rider ενσωματώνει δυνατότητες τηλεχειρισμού και αυτόνομης λειτουργίας σε μια αξιόπιστη πλατφόρμα M113 και έχει δυνατότητα μεταφοράς 4.500 kg.

Βασικά χαρακτηριστικά

  • Αυτόνομος έλεγχος και αρχιτεκτονική σύμφωνα με στρατιωτικά πρότυπα
  • Αποτελεσματική ασύρματη σύνδεση
  • Αρθρωτός σχεδιασμός κατάλληλος για πολλαπλές εργασίες
  • Ανοιχτή αρχιτεκτονική με δυνατότητες ανάπτυξης
  • Σύστημα ανίχνευσης 360°
  • Ισχύς πυρός
  • Ευέλικτη πλατφόρμα

Τρόποι χρήσης

  • Όχημα Διοίκησης
  • Όχημα  παροχής πυρών υποστήριξης
  • Όχημα τακτικής εξαπάτησης 
  •  Αναγνωριστικό Όχημα
  • Όχημα υποστήριξης Logistics

Η επίδρασή του στις επιχειρήσεις

Η ενσωμάτωση-ένταξη του τουρκικού UGV "Shadow Rider" σε Μηχανοκίνητους-Τεθωρακισμένους Σχηματισμούς της χώρας του σε συνδυασμό με τους τρόπους χρησιμοποίησης του στις επιχειρήσεις, θα διαμορφώσει νέες τακτικές που θα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο κόστος αίματος στον πόλεμο, αλλά και μεγιστοποίηση της φονικότητας έναντι του αντιπάλου.

Αναφορικά με τα UGV, η χώρα μας εξοπλιστικά βρίσκεται στα σπάργανα ακόμη, οπότε η εξέταση και προμήθεια ανάλογων συστημάτων από τρίτες χώρες, όπως αυτά που έχουμε εκθέσει σε προγενέστερο άρθρο μας, καθίσταται επιτακτική, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι θα συνεισφέρουν πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία στον Ελληνικό στρατό, ο οποίος αριθμητικά υπολείπεται σημαντικά του τουρκικού.

Η χώρα μας κοινώς θα πρέπει να τρέξει στον συγκεκριμένο τομέα.

Είναι καιρός οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να στραφούν για τα καλά στην απόκτηση μη επανδρωμένων συστημάτων UAV, USV, UGV, διαμορφώνοντας τακτικές διεξαγωγής σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων, στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας τόσο των παραπάνω μέσων, όσο και των ήδη υπαρχόντων στο οπλοστάσιό τους. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR