Armed Conflicts

Η Μ. Βρετανία αποκωδικοποιεί την τεχνολογία Ρωσικών αρμάτων μάχης-ΤΟΜΑ αναπτύσσοντας αντίμετρα- Η επίδρασή τους στις επιχειρήσεις (Βίντεο)

Στην πολεμική βιομηχανία είναι  κανόνας με βάση την αέναη εξέλιξη των οπλικών συστημάτων, ότι για κάθε όπλο δημιουργείται ένα άλλο, το οποίο έχει αυξημένη δυνατότητα επιτυχούς  αντιμετώπισης και μετριασμού της φονικότητας του πρώτου στο πεδίο της μάχης.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει λεπτομεριακή γνώση του εχθρικού οπλικού συστήματος-μέσου για να κατασκευαστεί με βάση τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του το "αντι-όπλο" αυτού.

Αντιλαμβανόμαστε  εύκολα από τα παραπάνω γιατί στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι επιχειρούν να "αιχμαλωτίσουν" κάποιο προηγμένο οπλικό σύστημα ο ένας του άλλου.

Ωστόσο το Κίεβο έχει "συμπαραστάτες" στην παραπάνω προσπάθεια, τις χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν προηγμένη αμυντική τεχνολογία και τεχνογνωσία, στο να αποκωδικοποιήσουν τα  προηγμένα Ρωσικά οπλικά συστήματα.

Η Μ. Βρετανία αποκωδικοποιεί την τεχνολογία Ρωσικών αρμάτων μάχης-ΤΟΜΑ και αναπτύσσει αντίμετρα

Μία εξ αυτών είναι η Μ. Βρετανία, όπως φαίνεται σε σχετικό  άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ με τίτλο, "Ρωσικά τανκς, ΤΟΜΑ οδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρετανοί μηχανικοί αποκωδικοποιούν την τεχνολογία και αναπτύσσουν αντίμετρα", κυριότερα σημεία του οποίου κατά την εκτίμησή μας είναι τα ακόλουθα:

"Σε μια ασυνήθιστη αποκάλυψη, ο Βρετανός αρχηγός του επιτελείου είπε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα του εξετάζει τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα που καταλήφθηκαν στην Ουκρανία για να αναπτύξει σχετικά αντίμετρα.

Ο Ναύαρχος Sir Tony Radakin είπε στο Sky News ότι η μάχη στην Ουκρανία χρησίμευσε ως «αφύπνιση» για τις δυνάμεις του, αναγκάζοντάς τις να δράσουν πιο γρήγορα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί ρωσικό εξοπλισμό που κατασχέθηκε στην Ουκρανία στα λεγόμενα προγράμματα εκμετάλλευσης ξένου υλικού (FME).

Με τον πόλεμο άνω των 16 μηνών τώρα, είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα των προγραμμάτων FME στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία και άλλους συμμάχους μοιράζονται ήδη, για να βοηθήσουν στη δημιουργία βελτιωμένης άμυνας έναντι των ρωσικών συστημάτων.

Ωστόσο, πληροφορίες για συγκεκριμένα προγράμματα FME που επωφελήθηκαν από τέτοιες συλλήψεις δεν είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν από αξιωματούχους άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ναύαρχος Ραντάκιν είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι πραγματικά σημαντικό, επειδή είμαστε σε μια λέσχη εθνών, όταν παίρνουμε στα χέρια μας τη ρωσική φόρμα ή τη στολή άλλων εθνών που μπορεί να είναι κίνδυνος για εμάς στο μέλλον,  να μοιραζόμαστε αυτή τη γνώση.

Έχουμε επίσης τους επιστήμονες που εξετάζουν την κάθε  λεπτομέρεια  και αυτό μας βοηθά να καταλάβουμε: πώς λειτουργεί ο εξοπλισμός τους; Πώς μπορούμε να τον νικήσουμε; Πώς μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερη θωράκιση; Πώς μπορούμε να διακόψουμε την επικοινωνία τους; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να διασπάσουμε στις άμυνες τους;»

Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις των ρωσικών κύριων αρμάτων μάχης, οχημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και συστημάτων αεράμυνας έχουν αιχμαλωτιστεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

 Ωστόσο, ένας ιδιαίτερος τομέας μελέτης για τους Βρετανούς είναι τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα.

 

H "Ελληνική" άποψη

Ο Αντισυνταγματάρχης Νεκτάριος Παπαντωνίου του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος είναι και ο εθνικός συντονιστής της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, Κέντρο Προσομοίωσης και Δοκιμών Κύριου Άρματος Μάχης (MBT-SIMTEC), δήλωσε στους EurAsian Times ότι:  

"Πρέπει να καταλάβετε ότι η αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε οπλικού συστήματος είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραμέτρων. Ενώ μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι για παράδειγμα, η αποτελεσματικότητα ενός κύριου άρματος μάχης εξαρτάται κυρίως από το διαμέτρημα και την θωράκισή του, αυτό δεν συμβαίνει.

Πολλοί παράγοντες, όπως η εξωτερική και εσωτερική σχεδίαση, η ίδια η θωράκιση, το όπλο που φέρει, τα συστήματα στόχευσής του, ακόμη και η εργονομία του εσωτερικού σχεδιασμού ενός οχήματος, θα μπορούσαν να κάνουν τεράστια διαφορά στην απόδοσή του.

Η μελέτη των οπλικών συστημάτων οποιουδήποτε αντιπάλου μπορεί να είναι μια ανεκτίμητη πηγή γνώσης για το πώς μπορεί κάποιος τελικά να τον αντιμετωπίσει και να τον νικήσει.

Ειδικά επειδή ορισμένα από τα ρωσικά άρματα μάχης στην Ουκρανία είναι είτε πρόσφατα αναβαθμισμένα είτε φέρουν βελτιώσεις που δεν είχαν ξανασυναντήσει οι δυτικοί ομολόγοί τους, η γνώση από πρώτο χέρι των εν λόγω αναβαθμίσεων και βελτιώσεων είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό πιθανών αδυναμιών και ελαττωμάτων σχεδιασμού."

Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την άνευ προηγουμένου εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, είχε πολύ μεγαλύτερο απόθεμα τεθωρακισμένων οχημάτων και τανκς εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων. Ωστόσο, έχει επίσης υποστεί μεγαλύτερες απώλειες, με πολλά από τα τεθωρακισμένα οχήματά της να αιχμαλωτίζονται από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Οι κυριεύσεις Ρωσικού  κύριου πολεμικού υλικού από τους Ουκρανούς

Σύμφωνα με τον ολλανδικό ιστότοπο ανάλυσης ανοιχτού κώδικα Oryx, τα στρατεύματα της Ουκρανίας έχουν καταλάβει τουλάχιστον 267 ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (AFV), 604 οχήματα μάχης πεζικού (IFV) και 89 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC), καθώς και τουλάχιστον 548 άρματα μάχης.

Ο ρωσικός εξοπλισμός που καταλήφθηκε από την Ουκρανία έχει ανακαινιστεί ως επί το πλείστον και τοποθετήθηκε από τον ουκρανικό στρατό εναντίον των Ρώσων με αστραπιαία ταχύτητα.

Ωστόσο,  μερικά από αυτά έχουν παραδοθεί στους συμμάχους του Κιέβου στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αναφορές κάνουν λόγο ότι   το πιο προηγμένο T-90M Main Battle Tank (MBT) της Ρωσίας παραδόθηκε στις ΗΠΑ από την Ουκρανία. Δυτικοί επιστήμονες τα εξέτασαν και τα αποκωδικοποίησαν, με ιδιαίτερη έμφαση στην ειδική θωράκιση και τα συστήματα στόχευσης.

Ποιά είναι τα νέα όπλα που έχει αναπτύξει η Βρετανία;

Οχήματα υψηλής κινητικότητας εξοπλισμένα με πυραύλους κατά της θωράκισης Brimstone και πεζικό που οδηγεί ηλεκτρικά ποδήλατα στη μάχη ενώ φέρει όπλα χωρίς οπισθοδρόμηση, είναι μόνο δύο από τις νέες ιδέες που δημιουργήθηκαν ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Βρετανοί μηχανικοί ανέπτυξαν ένα όχημα με εκτοξευτή πυραύλων στο πλαίσιο του Project Wolfram, και φέρεται να εμφανίστηκε στο Wellington Barracks.

Η τροποποίηση του πυραύλου Brimstone

Νωρίς μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, Βρετανοί αμυντικοί ερευνητές και εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας σκέφτηκαν εάν θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τον αντιαρματικό πύραυλο Brimstone, ο οποίος εκτοξεύεται γενικά από  αεροπλάνα και drones, ώστε να εκτοξεύεται από ένα φορτηγό όχημα.

 

Κατά τη διάρκεια ενός μόνο Σαββατοκύριακου, είχαν αναπτύξει μια ιδέα χρησιμοποιώντας ένα αυτοκίνητο Toyota, μια γεννήτρια από το B&Q, έναν δανεικό φορητό υπολογιστή και έναν έξυπνο κώδικα υπολογιστή.

Ο πύραυλος αναπτύχθηκε στην ουκρανική γραμμή του μετώπου μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Sky News. 

Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προμηθεύσει στην Ουκρανία πολλούς πυραύλους Brimstone, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη επιβεβαίωση ότι ένα Brimstone HMT Overwatch παραδόθηκε στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ωστόσο, οι αναφορές δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε μια νέα επίγεια εφαρμογή Brimstone νωρίς στη σύγκρουση που περιελάμβανε έναν εκτοξευτή πυραύλων τοποθετημένο σε σασί φορτηγού.

"Κυνηγοί αρμάτων" με ηλεκτρικά ποδήλατα

Εκτός από την ανάπτυξη αυτού του καινοτόμου συστήματος για την εκτόξευση του ισχυρού Brimstone, ο βρετανικός στρατός φαίνεται να έχει υιοθετήσει επίσης νεότερες τακτικές που διδάχθηκαν από τους Ουκρανούς στον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Για παράδειγμα, στο Lulworth Ranges στη νοτιοδυτική Αγγλία, μια περιοχή εξάσκησης με πραγματικά πυρά για τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, πραγματοποιήθηκαν ελιγμοί μπροστά στα μέσα ενημέρωσης, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

Αυτό περιλαμβάνει πειράματα ηλεκτρικών ποδηλάτων για στρατηγικές κατά των αρμάτων, ιδιαίτερα το ηλεκτρικό ποδήλατο βουνού Stealth H-52.

Ένας στρατιώτης μπορεί να κρύβεται από ένα εχθρικό τανκ και να το εμπλέκει με ένα όπλο που εκτοξεύεται από τον ώμο Carl Gustav χωρίς ανάκρουση, εκμεταλλευόμενος τη σιωπή του ποδηλάτου. Ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι το H-52 έχει τελική ταχύτητα περίπου 50 mph και εμβέλεια έως και 37 μίλια.

 

Δοκιμές χρήσης UGV και quadcopter drone

Εκτός από τα παραπάνω συστήματα, οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα δοκιμές με μη επανδρωμένα οχήματα.

Αυτά τα οχήματα περιλαμβάνουν τα αυτόνομα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους Mission Master (A-UGV) της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall, τα οποία προορίζονται για υποστήριξη στρατευμάτων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις αναγνώρισης και επιτήρησης καθώς και υποστήριξη πυρός, ιατρική εκκένωση, ανίχνευση CBRN, αναμετάδοση επικοινωνίας και άλλες εργασίες.

Ένα άλλο έργο είναι το Multi-Utility Tactical Transport, ή MUTT, από την General Dynamics Land Systems (GDLS),είναι  ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα που έχει επίσης δοκιμαστεί για μεταφορά φορτίου όπως βαριά πολυβόλα, καθώς και για ιατρική εκκένωση.

Επιπλέον, ένα drone τύπου quadcopter εμφανίστηκε επίσης στο ίδιο βίντεο του Sky News που παρουσίαζε τις  δοκιμές ηλεκτρονικών ποδηλάτων. Αυτό το σύστημα έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας κατά των Ρώσων, εκτελώντας μια σειρά από λειτουργίες που κυμαίνονται από την επιτήρηση έως τα ένοπλα χτυπήματα."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω εξάγουμε αβίαστα το συμπέρασμα ότι η Ουκρανία έχει γίνει αναμφίβολα  ένα  πραγματικό πεδίο δοκιμών για την νέα  προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία και την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Το θέμα είναι ποιά θα είναι η έκταση της Ουκρανίας ως κράτος, τι εδάφη θα περιλαμβάνει αυτή  και το κυριότερο ίσως όλων, πόσοι Ουκρανοί  θα έχουν απομείνει μετά το τέλος του πολέμου για να ανοικοδομήσουν την κατεστραμμένη χώρα , αφού πολλοί έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και πάρα πολλοί σκοτώνονται ή τραυματίζονται στα πεδία των μαχών.

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR