Ερντογάν
World

Ερντογάν: Ο Πούτιν «συμφωνεί» να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν «συμφωνεί» να παρατείνει τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας,όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ετοιμαζόμαστε να δεχθούμε τον Πούτιν τον Αύγουστο και συμφωνούμε με την επέκταση του διαδρόμου σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει την παραγωγή της», είπε ο Ερντογάν στα ΜΜΕ στο τέλος της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, χωρίς να διευκρινίσει πότε έγινε η συνομιλία. Επικαλούμενος την επιστολή που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον ηγέτη του Κρεμλίνου για να λάβει τη συγκατάθεσή του, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσω αυτής της επιστολής θα διασφαλίσουμε την επέκταση του διαδρόμου σιτηρών, με τις κοινές μας προσπάθειες και αυτές της Ρωσίας». .

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε αντιφατικές δηλώσεις ημέρες πριν από τη συμφωνία, η οποία λήγει τα μεσάνυχτα στην Κωνσταντινούπολη της Δευτέρας (21:00 GMT). Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πούτιν εκτίμησε ότι «ούτε ένα» από τα ρωσικά αιτήματα δεν ελήφθη υπόψη σε αυτή τη φάση. «Θα αναλογιστούμε τι θα κάνουμε, έχουμε ακόμα λίγες μέρες στη διάθεσή μας», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες θέλει να τον πείσει να άρει τα εμπόδια στην εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων, μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου 2022 που ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι δεν τηρήθηκε, «αφαιρώντας τα εμπόδια στις οικονομικές συναλλαγές της αγροτικής τράπεζας της Ρωσίας».

Αυτή είναι η κύρια προσφορά στην επιστολή προς τον Πούτιν, με τον επικεφαλής του ΟΗΕ να τη συζητά με εκπροσώπους της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή. Υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη από τη Ρωσία και την Ουκρανία υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, η πρωτοβουλία για τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας επέτρεψε την εξαγωγή σχεδόν 33.000 τόνων σιτηρών από την Ουκρανία παρά τον πόλεμο.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR