Armed Conflicts

Άμεση απειλή Μεντβέντεφ: Πρέπει να πραγματοποιηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη “υγειονομική” ζώνη στο Λβιβ – Πύραυλοι στόχευσαν Ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με πολεμικούς ανταποκριτές, ανέφερε ότι εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί των ρωσικών περιοχών, θα εξεταστεί το θέμα της δημιουργίας μιας λεγόμενης «υγειονομικής ζώνης» στο έδαφος της Ουκρανίας, (δεν θα επιτρέπει χτυπήματα στο έδαφος της Ρωσίας).

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας τέτοιας  ζώνης στην Ουκρανία, για την αποτροπή βομβαρδισμού ρωσικών εδαφών. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι αυτό θα απαιτήσει τη μετακίνηση ουκρανικών στρατιωτικών συστημάτων σε απόσταση τουλάχιστον 300 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βίκτορ Λιτόβκιν, εξήγησε ότι η «υγειονομική ζώνη» σημαίνει ώθηση ουκρανικών συστημάτων μάχης σε απόσταση ίση με το βεληνεκές των αμερικανικών πυραύλων HIMARS, δηλαδή τουλάχιστον 300 km.

«Για αυτό, πιθανότατα, θα πρέπει να εκκαθαρίσουμε πλήρως τις περιοχές Χάρκοβο, Ντνεπροπετρόφσκ, Νικολάεφ και Οδησσό προκειμένου να διασφαλίσουμε την παύση των βομβαρδισμών των περιοχών των περιοχών Ζαπορόζια και Χερσώνα που απελευθερώθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», είπε.

Με τη σειρά του, ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, αρχισυντάκτης του περιοδικού National Defense, πρόσθεσε ότι η «υγειονομική ζώνη» θα πρέπει να καλύπτει το έδαφος από την τρέχουσα διαμόρφωση των ρωσο-ουκρανικών συνόρων και να εκτείνεται βαθιά στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας, όπως αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, και πιθανώς να λαμβάνονται από χώρες του ΝΑΤΟ.

Μεντβέντεφ: Αποστρατιωτικοποιημένη  «υγειονομική ζώνη» πρέπει να πραγματοποιηθεί στο Λβιβ

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξέφρασε την άποψη ότι μια πιθανή «υγειονομική ζώνη» στο έδαφος της Ουκρανίας, θα πρέπει να επεκταθεί στα σύνορα του Λβιβ προκειμένου να παρέχεται πραγματική προστασία στη Ρωσία.

«Χθες, ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένης (υγειονομικής) ζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας μας».

«Δεδομένης της απόφασης να προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα ολοένα και μεγαλύτερης εμβέλειας, υποστηρίζω ότι μια αποτελεσματική αμυντική γραμμή θα πρέπει να εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων του Λβιβ», είπε.

Το πώς ακριβώς  προτείνεται να οργανωθεί μια τόσο ευρεία ζώνη είναι άγνωστο, ενώ το ερώτημα για το τι θα συμβεί με τους κατοίκους νέων περιοχών της Ρωσίας που βρίσκονται στη «υγειονομική ζώνη» παραμένει επίσης άγνωστο.

Ένα ακόμη κύμα επιθέσεων με πυραύλους και UAV

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα ακόμη κύμα επιθέσεων με πυραύλους και UAV σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) σε όλη τη χώρα. Η νυχτερινή επίθεση, αξιολογήθηκε ως η μεγαλύτερη από την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, εκτοξεύτηκαν 14 ρωσικοί πύραυλοι κρουζ. Ρωσικά UAV καμικάζι χρησιμοποιήθηκαν επίσης, για να χτυπήσουν τις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές.

Οι κύριοι στόχοι που χτυπήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, εντοπίστηκαν στις ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου η AFU συγκεντρώνει δυνάμεις για τις συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις.

Πιθανότατα, οι στόχοι των χτυπημάτων ήταν αποθήκες όπλων και σημεία όπου  υπήρχαν Ουκρανοί στρατιώτες. Ο στρατηγικός στόχος για τον ρωσικό στρατό, είναι να βλάψει τις εχθρικές δυνάμεις όσο το δυνατόν περισσότερο, για να αποδυναμώσει το στρατιωτικό του δυναμικό πριν από την κύρια επίθεση της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Μαζί με τις βαθιές πίσω περιοχές της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές στις ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις στην πρώτη γραμμή. Ένας από τους κύριους στόχους ήταν η πόλη Ορεκχόβ, όπου αναπτύσσονται ενισχύσεις και θέσεις διοίκησης της AFU.

Ρωσικές βαριές εναέριες βόμβες FAB-250/500 καταστρέφουν με τον εξοπλισμό τους τοποθεσίες του προσωπικού του ουκρανικού στρατού και χώρους στάθμευσης. Επιπλέον, το ρωσικό πυροβολικό και η αεροπορία συνεχίζουν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά μήκος της πρώτης γραμμής, στην περιοχή Νοβοντονέτσκι και Μακαρόβκα.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι η AFU έκανε μια παύση για να ανασυνταχθεί και να συσσωρεύσει περισσότερες δυνάμεις, για μια άλλη επίθεση μεγάλης κλίμακας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR