Armed Conflicts

Το Μπαχμούτ θυμίζει Χιροσίμα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: Η Ρωσία χρησιμοποιεί το “αρχαίο” τανκ T-54 ως τεθωρακισμένο όχημα πυροβολικού!

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κατέλαβε την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, μετά τη μακρύτερη και πιο αιματηρή μάχη της ευρείας κλίμακας εισβολή της, αν και η Ουκρανία αρνείται ότι οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, παρομοίασε τα ερείπια της ανατολικής πόλης Μπαχμούτ της Ουκρανίας με την καταστροφή της Χιροσίμα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στην ιαπωνική πόλη την Κυριακή.

«Θα σας το πω ανοιχτά: Οι φωτογραφίες της ερειπωμένης Χιροσίμα μου θυμίζουν απολύτως το Μπαχμούτ και άλλους παρόμοιους οικισμούς. Δεν έμεινε τίποτα ζωντανό, όλα τα κτίρια είναι κατεστραμμένα», είπε στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι, θα ήθελε να δει το ίδιο είδος επιτυχημένης ανοικοδόμησης που γνώρισε η Χιροσίμα σε μέρη όπως το Μπαχμούτ, μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί «αρχαία» άρματα μάχης στην Ουκρανία

Στα τέλη Μαρτίου, φωτογραφίες τρένων γεμάτα με άρματα μάχης που ανακαλύφθηκαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποδήλωναν έντονα ότι η Ρωσία είχε  αρχίσει να ενεργοποιεί μερικά από τα χιλιάδες παλιά άρματα μάχης T-54B σε βαθιά αποθήκευση, για χρήση σε μάχες στην Ουκρανία, λόγω τεράστιων απωλειών περισσότερων σύγχρονων αρμάτων μάχης T-72, T-80 και T-90.

Το T-54 τέθηκε σε παραγωγή στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και έχει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, σε αντίθεση με τα σύγχρονα τανκς τριών ατόμων της Ρωσίας.

Τώρα, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Αντρέι Ταρασένκο, ιδιοκτήτη της ρωσικής ιστοσελίδας btvt.info με θέμα τα τανκς, πηγές του ρωσικού στρατού αναφέρουν ότι τα T-54 αναπτύσσονται πράγματι στη μάχη, υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται όχι τόσο ως τανκ, αλλά ως τεθωρακισμένα οχήματα πυροβολικού που εκτοξεύουν  οβίδες σε μακρινούς στόχους.

Μεταγενέστερες αναρτήσεις του ίδιου ιστολογίου δείχνουν ότι, η Ρωσία αρχικά σκόπευε να χρησιμοποιήσει ελαφρώς λιγότερο ξεπερασμένα άρματα μάχης T-62M στον ρόλο του πυροβολικού, αλλά ότι αυτά κατέληξαν να ανατεθούν σε μονάδες πρώτης γραμμής με ρόλους επίθεσης.

Τανκ ως πυροβολικό: Καλή ή κακή ιδέα;

Η επαναχρησιμοποίηση των αρμάτων μάχης για να χρησιμεύσει ως πυροβολικό έμμεσης βολής, εκτοξεύοντας βλήματα σε μεγαλύτερες αποστάσεις, έχει μακρά ιστορία. Και, αναμφίβολα, η Ρωσία θέλει τώρα να αναπτύξει περισσότερο πυροβολικό στην Ουκρανία, παρόλο που η μεγάλης κλίμακας έμμεση βολή δεν είναι ιδανική χρήση του κύριου άρματος.

Τούτου λεχθέντος, το πυροβόλο D10T των 100 χιλιοστών του T-54 (που εισήχθη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως καταστροφέας αρμάτων μάχης), δεν είναι τόσο πολύτιμο όσο τα σύγχρονα πυροβόλα 2Α46 των 125 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα ρωσικά άρματα μάχης.

Και οι αποθήκες βλημάτων 100 χιλιοστών συμβατών με το D-10T, πιθανότατα δεν έχουν αξιοποιηθεί τόσο εκτενώς όσο οι τυπικές ρωσικές οβίδες πυροβολικού 122 και 152 χιλιοστών. Έτσι, η προμήθεια οβίδων 100 χιλιοστών υψηλής εκρηκτικότητας —αν και λιγότερο αποτελεσματική— μπορεί τουλάχιστον να είναι εύκολη στην πηγή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, τόσο τα ρωσικά όσο και τα ουκρανικά τάνκ,  περιστασιακά εκτελούν επιθέσεις με έμμεσο πυρ με ασυνήθιστη ακρίβεια εναντίον μεμονωμένων οχημάτων του εχθρού, χρησιμοποιώντας παρατηρητές drone για να διορθώσουν τα πυρά τους.

Παρά το γεγονός ότι, χρησιμοποιούνται ως πυροβολικό, φαίνεται πιθανό ότι τα ρωσικά T-54 θα κληθούν, κάποια στιγμή, να παράσχουν άμεση υποστήριξη πυρός  ίσως για να βοηθήσουν τις ρωσικές μονάδες.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR