Armed Conflicts

Έτσι σκοπεύουν να τους “αχρηστεύσουν”: Ρωσικά αντίμετρα και μέσα αποπροσανατολισμού στους Ουκρανικούς πυραύλους “Storm Shadow”

Και επίσημα λοιπόν, το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύει την Ουκρανία με πολλαπλούς συμβατικά οπλισμένους πυραύλους κρουζ τύπου «Storm Shadow». Το όπλο αποτελεί ένα μαχητικά αποδεδειγμένο πυρομαχικό ακριβείας, με δηλωμένο βεληνεκές 250 χιλιομέτρων. Μεταξύ όλων των δημόσια γνωστών όπλων που έλαβε το Κίεβο μέχρι στιγμής, οι πύραυλοι «Storm Shadow», αποτελούν το πυρομαχικό «standoff» με το μεγαλύτερο βεληνεκές.

CONTINUE READING

Η Ρωσία κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι, χρησιμοποίησε  βρετανικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς «Storm Shadow» για να πλήξει «μη στρατιωτικούς στόχους», στην υπό ρωσική  περιοχή του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Για πρώτη φορά σε 14 μήνες της  «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», τα στρατεύματα της Ουκρανίας είχαν την ευκαιρία να επιτεθούν σε στόχους όχι μόνο στην Κριμαία, αλλά και στην «ηπειρωτική» Ρωσία.

Ρωσική αποτροπή χτυπημάτων

Η απάντηση στο ερώτημα πόσο έτοιμες είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αν όχι να αποτρέψουν χτυπήματα από τους «Storm Shadow» στο ρωσικό έδαφος, τουλάχιστον για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους, είναι οι εξής:

Ένα από τα βασικά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των «Storm Shadow», θα πρέπει να θεωρηθεί η τακτική μάχιμη αποστολή των AWACS και των πολλαπλών χρήσεων υπερ-ελιγμών μαχητικών Su-35S στις πιθανές κατευθύνσεις χτυπημάτων με αυτά τα πυρομαχικά.

Το ραδιοτεχνικό συγκρότημα "Shmel-M" του αεροσκάφους Su-35S   βασίζεται στον ενσωματωμένο υπολογιστή "Argon-50" και στο ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών  "  Irbis-E"  και είναι ικανά να ανιχνεύσουν το «Storm Shadow» σε 80 − 100 χιλιόμετρα και μπορούν να το καταστρέψουν με τους πυραύλους R-77-1 και R-37M. Παρεμπιπτόντως, η μέγιστη εμβέλεια βολής του τελευταίου είναι 398 χιλιόμετρα.

Το δεύτερο πιο σημαντικό αντίμετρο είναι η βέλτιστη διασπορά των μέσων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, που έχουν στη διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εξαιρουμένης της εμφάνισης «τυφλών ζωνών» σε χαμηλό υψόμετρο.

Αυτό, με τη σειρά του, περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των συστημάτων αεράμυνας Buk με σταθμούς ραντάρ για εντοπισμό στόχων και πυραύλων καθοδήγησης, που βρίσκονται σε ιστούς 21 μέτρων, οι οποίοι φέρουν στύλους κεραίας πέρα ​​από τα ανώτερα όρια δασικών φυτειών και πτυχώσεων  του εδάφους.

Ένας παρόμοιος ελιγμός, είναι τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300PM2 και S-400 Triumph. Ο στύλος κεραίας 30 / 92N6E που διατίθεται στη σύνθεσή τους, μπορεί να ανέλθει στα 38,8 μέτρα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον  ορίζοντα: από 25-27 σε 38-45 χιλιόμετρα.

Η διασπορά τέτοιων ραντάρ εντοπισμού στόχου προς τις κατευθύνσεις πιθανών χτυπημάτων πυραύλων σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 60 km το ένα από το άλλο, θα καταστήσει δυνατό τον πιο αποτελεσματικό αποκλεισμό των ζωνών περιοχών χαμηλού υψομέτρου.

Ένα άλλο μέσο αποπροσανατολισμού του αισθητήρα στόχευσης υπερύθρων «Storm Shadow», μπορεί να είναι  η χρήση υπέρυθρων «αντίμετρων» που  θα εμφανίζονται στη διαδρομή του πυραύλου αρκετές εκατοντάδες μέτρα πριν από τον στόχο επίθεσης.

Τα προϊόντα καύσης του κινητήρα turbojet εισέρχονται στον εναέριο χώρο χωρίς  θωράκιση ανίχνευσης, γεγονός που καθιστά δυνατή την επιτυχή αναγνώριση του βλήματος.

Επιπλέον, τα συστήματα αεράμυνας Pantsir-S1, Buki M2 και M3, ακόμη και το σοβιετικό σύστημα αεράμυνας θερμικής απεικόνισης 9K35M3 Strela-10M3, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το μακρινό 1989, θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία αυτό το έργο.

Αυτά είναι που, πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να αναπτυχθούν στις περιοχές που καλύπτονται από ρωσικές στρατηγικές εγκαταστάσεις, και κατά προτίμηση σε υψώματα. Και εκτός από αυτά, αποτελεσματική ραδιομηχανική και οπτοηλεκτρονική αναγνώριση  συν συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης από αεροσκάφη AWACS A-50.

Οι πύραυλοι «Storm Shadow» της Ουκρανίας θα αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα για την Ρωσία. Φαίνεται ωστόσο, πως οι πύραυλοι αυτοί στάλθηκαν στο Κίεβο υπό την προϋπόθεση πως οι Ουκρανοί δεν θα τους χρησιμοποιήσουν έναντι στόχων εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR