World
Updated at:

Το θρίλερ παρατείνεται στην Τουρκία, με ορίζοντα πια την 28η Μαΐου όπου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος-Στο 49,34% ο Ερντογάν, στο 45,00% ο Κιλιτσντάρογλου

Το θρίλερ παρατείνεται στην Τουρκία, με ορίζοντα πια την 28η Μαΐου οπότε πρόκειται να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, με τους κ.κ. Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου να περνούν πλέον στην επόμενη φάση έπειτα από μια βραδιά θρίλερ η οποία είχε απ’ όλα: καταγγελίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης για «χειραγώγηση» των αποτελεσμάτων, ανατροπές στις διακυμάνσεις των ποσοστών, υψηλούς τόνους και – στον πυρήνα της εν εξελίξει αντιπαράθεσης – αντικρουόμενες προσδοκίες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μεγάλος νικητής στον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία καθώς επικράτησε του βασικού του αντιπάλου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχοντας σχεδόν 2,4 εκατ. ψήφους περισσότερους. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα με το 968,38% καταμετρημένο, ο μεν Ερντογάν συγκεντρώνει το 49,34%, ο δε Κιλιτσντάρογλου το 45%.

Προς έναν δεύτερο γύρο 


Κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να ξεπεράσει σήμερα το 50% και, ως εκ τούτου, οι δύο με τα υψηλότερα ποσοστά περνούν στον επόμενο γύρο των προεδρικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες από σήμερα: στις 28 Μαΐου.
Σημειώνονται, ωστόσο, τα εξής: 
Ο 69χρονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε την Κυριακή ποσοστό υψηλότερο από εκείνα που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις προεκλογικά.

Στον αντίποδα, ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις δημοσκοπικές προβλέψεις που του έδιναν άνω του 48% ή ακόμη και άνω από 50%.

Ο ρόλος του Σινάν Ογάν 


Αξιοσημείωτη υπήρξε η επίδοση του τρίτου υποψηφίου της προεδρικής αναμέτρησης, Σινάν Ογάν, που κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου 5,2% των ψήφων. Με αυτό το ποσοστό, ο 55χρονος υπερεθνικιστής «περνά» πλέον, και εκείνος, στον δεύτερο γύρο, πλην όμως όχι ως προεδρικός υποψήφιος αλλά ως ρυθμιστής του επερχόμενου αποτελέσματος.

«Οι Τούρκοι εθνικιστές και οι κεμαλιστές είναι το κλειδί αυτών των εκλογών», δήλωσε από την πλευρά του την Κυριακή ο Ογάν, ο οποίος παρουσιάζεται να στέρησε ψήφους και από τον Ερντογάν αλλά και από τον Κιλιτσντάρογλου, κυρίως σε συντηρητικές εκλογικές περιφέρειες.

Η διαδικασία της καταμέτρησης την Κυριακή κινήθηκε αρκετά γρήγορα, με τον Ερντογάν να ξεκινά από ποσοστά πολύ υψηλότερα του 50% και στην πορεία να… πέφτει.

Πώς ψήφισαν οι Τούρκοι στο εξωτερικό

Το ποσοστό συμμετοχής δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, όμως εκτιμάται πως θα φθάσει ως ακόμη και το 90%. Οι ψηφοφόροι –στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατ. άνθρωποι από το σύνολο των κατοίκων, από τους οποίους 5,2 εκατ. είναι νέοι που καλούνταν χθες στις κάλπες για πρώτη φορά– καλούνταν να επιλέξουν τον δέκατο τρίτο πρόεδρο της χώρας και τα 600 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR