World

Γιατί η Ευρώπη παρακολουθεί στενά τις τουρκικές εκλογές και ποιο θα ήταν το χειρότερο σενάριο;

Οι εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή αντιπροσωπεύουν μια καίρια στιγμή όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για τους Ευρωπαίους γείτονές της. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη εκλογική δοκιμασία των τελευταίων δύο δεκαετιών και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αναζητούν να δουν εάν θα υπάρξει αλλαγή σε μια χώρα που τους επηρεάζει σε ζητήματα που κυμαίνονται από την ασφάλεια έως τη μετανάστευση και την ενέργεια, σύμφωνα με το News.ro. 

Οι σχέσεις μεταξύ του Ερντογάν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γίνει εξαιρετικά τεταμένες τα τελευταία χρόνια, καθώς το μπλοκ των 27 κρατών μελών δεν είναι πολύ ενθουσιασμένο με την ιδέα να γίνει μέλος η Άγκυρα, όπως ήθελε η Τουρκία, και έχει καταδικάσει την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του Τύπου.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ, στη συμμαχία της οποίας είναι μέρος η Τουρκία, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις στενές σχέσεις του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και υποψιάζονται ότι η Τουρκία χρησιμοποιείται για να αποφύγει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά τον πόλεμο στο Ουκρανία.

Ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποσχέθηκε περισσότερη ελευθερία στη χώρα και εξωτερικές πολιτικές πιο κοντά στη Δύση. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας θα χρησιμοποιήσουν τις εκλογές και τις συνέπειές τους για να αξιολογήσουν τη σχέση τους με την Άγκυρα και τον βαθμό στον οποίο μπορεί να επαναρυθμιστεί. Σύμφωνα με αξιωματούχους, διπλωμάτες και αναλυτές, υπάρχουν αρκετές βασικές πτυχές που θα ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες:

 

Εκλογές στην Τουρκία. Ποιο θα μπορούσε να είναι το χειρότερο σενάριο

 

 

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ φρόντισαν να μην εκφράσουν την προτίμηση τους για τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο, αλλά διευκρίνισαν ότι θα ήταν προσεκτικοί σε περίπτωση χειραγώγησης ψήφων, βίας ή άλλης εκλογικής παρέμβασης. "Είναι σημαντικό η ίδια η διαδικασία να είναι δίκαιη και ελεύθερη", δήλωσε ο Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, Γερμανός ευρωβουλευτής που συμπροεδρεύει μια κοινή ομάδα ευρωβουλευτών ΕΕ και Τούρκων.

Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, είπε ότι το μπλοκ αναμένει η ψηφοφορία να είναι "διαφανής και χωρίς αποκλεισμούς" και να διεξαχθεί σύμφωνα με τα δημοκρατικά πρότυπα που έχει δεσμευτεί να τηρήσει η Τουρκία. Το χειρότερο σενάριο, τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ, θα ήταν ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα -ίσως μετά από δεύτερο γύρο ψηφοφορίας- που θα ωθούσε τον σημερινό πρόεδρο να ξεκινήσει μια εκστρατεία για την καταστολή των διαδηλώσεων, είπε ο Ντιμίταρ Μπέτσεφ ο συγγραφέας ενός βιβλίου για την Τουρκία επί Ερντογάν.

«Πέντε χρόνια με τον Ερντογάν σημαίνει άλλα πέντε χρόνια στα οποία η Τουρκία θα είναι ένας αδύναμος κρίκος για το ΝΑΤΟ και ένας ισχυρός κρίκος για τη Ρωσία», λέει ο Marc Pierini, πρώην πρεσβευτής της ΕΕ στην Τουρκία, ο οποίος είναι τώρα ανώτερος συνεργάτης στο think tank Carnegie Europe. .

Ερντογάν έχει αναστατώσει μέλη του ΝΑΤΟ αγοράζοντας ένα ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το S-400, και κάνοντας ελάχιστα για να ενισχύσει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Ένα πρώτο τεστ για να δούμε αν ο νικητής των εκλογών θέλει να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το ΝΑΤΟ θα είναι εάν σταματήσει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας.

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Στοκχόλμη να εκδώσει Κούρδους μαχητές, αλλά τα σουηδικά δικαστήρια εμπόδισαν ορισμένες απελάσεις. Αναλυτές και διπλωμάτες αναμένουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα τερματίσει τον αποκλεισμό της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα ωθήσει την Ουγγαρία - την άλλη χώρα που βρίσκεται σε αναμονή - να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στη Σουηδία να συμμετάσχει εγκαίρως στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο. Ορισμένοι αναλυτές και διπλωμάτες λένε ότι ο Ερντογάν μπορεί επίσης να άρει τις αντιρρήσεις του μετά τις εκλογές, αλλά άλλοι δεν είναι πεπεισμένοι.

 

Σχέσεις με τη Ρωσία

 

 

Αν και ο Ερντογάν προσπάθησε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ Μόσχας και Δύσης, η πολιτική του σχέση με τον Πούτιν και οι οικονομικοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία αποτελούν πηγή απογοήτευσης για την ΕΕ. Αυτό πιθανότατα θα συνεχιστεί εάν ο Ερντογάν κερδίσει μια νέα θητεία. Εάν ο Κιλιτσντάρογλου κερδίσει τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιθανότατα θα αρκεστούν σε μια σταδιακή απομάκρυνση από τη Μόσχα, αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται στη μέση μιας κρίσης κόστους ζωής και ότι η τουρκική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.

«Όσον αφορά τη Ρωσία, μια νέα κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική», πιστεύει ο Μπέτσεφ. Ο Κιλιτσντάρογλου έδειξε αυτή την εβδομάδα ότι δεν διστάζει να επικρίνει τη Ρωσία, κατηγορώντας δημόσια τη Μόσχα ότι εμπλέκεται σε ψεύτικο υλικό που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Reuters λίγες μέρες πριν τις εκλογές ξεκαθάρισε ότι αν γίνει πρόεδρος θα διατηρήσει καλές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Εάν ο Κιλιτσντάρογλου και ο συνασπισμός του κερδίσουν, η ΕΕ θα ενδιαφέρεται να δει εάν θα τηρήσει τις υποσχέσεις για απελευθέρωση των επικριτών του Ερντογάν από τη φυλακή, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και γενικά να βελτιώσει τα σωστά πρότυπα του κράτους.

«Η ΕΕ θα έχει στάση αναμονής», δήλωσε ο Πιερίνι. Εάν υπάρξει πραγματική καταπολέμηση της διαφθοράς, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να είναι πρόθυμες να κάνουν ξανά μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία, ίσως με την υποστήριξη της ΕΕ και των κυβερνήσεων μελών, λέει ο αναλυτής.

Οι προσπάθειες για επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ώστε να συμπεριλάβει περισσότερα αγαθά και να επιτρέψει στους Τούρκους να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να συνεχιστούν.
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR