World

Άρχισαν τα όργανα! Ο Ερντογάν απειλεί με πραξικόπημα αν χάσει τις εκλογές

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε την Παρασκευή, ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών της Κυριακής που έχουν υψηλά εγχώρια και διεθνή διακυβεύματα, ότι θα υπερασπιστεί την «ανεξαρτησία και το μέλλον» της Τουρκίας, όπως έκανε τον Ιούλιο του 2016,  σύμφωνα με το Agerpres. 

«Εάν χρειαστεί, όπως και τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας, με κίνδυνο της ζωής μας», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα εγκαταλείψει την υπηρεσία της χώρας. », όπως αναφέρει το πρακτορείο EFE.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νυν πρόεδρος θα χάσει τις εκλογές από μια εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ένα από τα μηνύματα του Ερντογάν και του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στην προεκλογική εκστρατεία ήταν ότι, σε περίπτωση νίκης του αντιπολιτευόμενου μπλοκ, η Τουρκία θα βυθιστεί στο χάος.

Ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και σχολιαστές υποστηρίζουν έτσι ότι εάν χάσει τις εκλογές, ο Ερντογάν μπορεί να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, όπως έκανε το κόμμα του AKP το 2019 όταν έχασε τις εκλογές για τον δήμαρχο στην Κωνσταντινούπολη, αν και τελικά, μετά από επαναληπτική ψηφοφορία, το έκανε. 

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έκανε επίσης έναν παραλληλισμό μεταξύ των εκλογών της Κυριακής και της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, την οποία ο Ερντογάν είπε ότι ενορχηστρώθηκε από τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ, προστατευόμενος από τις αμερικανικές αρχές. «Η 15η Ιουλίου ήταν μια de facto απόπειρα πραξικοπήματος. Η 14η Μαΐου είναι μια απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος», είπε ο υπουργός Σοϊλού.

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR