Greek-Turkish Relations
Updated at:

Τρέχουν οι Τούρκοι με στόχο το Αιγαίο-"Ώρα μηδέν" για την ένταξη του πυραύλου "SIPER" στην προβληματική τουρκική αεράμυνα-Οι σχεδιασμοί της Άγκυρας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε ότι η γειτονική Τουρκία "τρέχει" τα εξοπλιστικά της προγράμματα και τις δοκιμές οπλικών συστημάτων, με αυξανόμενους ρυθμούς.

Οι λόγοι που πιθανόν συντρέχουν σε αυτό είναι η συμπλήρωση 100 χρόνων από το έτος ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας, που ο Ερντογάν επιθυμεί να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα, αλλά και η αλίευση ψήφων από τον Τούρκο Πρόεδρο, ακόμη και την ύστατη στιγμή ενόψει των Προεδρικών εκλογών στη χώρα, όπου δημοσκοπικά αυτός ηττάται από τον αντίπαλό του Κιλιτσντάρογλου.

Ενδεικτικό είναι Twitter του Προέδρου της Προεδρίας αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας όπου αναφέρει σχετικά με δοκιμή του αντιαεροπορικού πυραύλου Siper που πραγματοποιήθηκε:

https://www.youtube.com/watch?v=0rITGemMRsI

"Ο SİPER, ο προστάτης των τουρκικών ουρανών, χτύπησε με ακρίβεια τον στόχο σε μεγάλη απόσταση στην τελευταία του δοκιμή. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά μέρα και νύχτα για την ανεξαρτησία και το μέλλον μας στη στεριά, στον αέρα, στη θάλασσα και στο διάστημα! Συγχαρητήρια "

Επίσης Διεθνές ΜΜΕ έγκριτο σε αμυντικά θέματα, επισημαίνει ότι το κοινό προϊόν της ASELSAN, της Roketsan και της TÜBİTAK-SAGE, ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς και το σύστημα αεράμυνας Siper, πέρασε ένα σημαντικό ορόσημο.

Για πρώτη φορά, ένα όχημα εκτόξευσης και ένα Πολυλειτουργικό Ραντάρ Ελέγχου πυρός χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή εκτόξευσης, σε επίπεδο ολοκληρωμένου συστήματος του Siper Product-1, προετοιμάζοντας το  να εισέλθει στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ). 

Στην προηγούμενη δοκιμή, επιτεύχθηκε εμβέλεια 100 km με το Siper και χρησιμοποιήθηκε το ραντάρ χαμηλού υψομέτρου επιπλέον του ραντάρ EIRS. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του Siper Block 0 πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Το Siper θα χρησιμοποιηθεί εναντίον εχθρικών μαχητικών αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και πυρομαχικών αέρος-εδάφους για την κάλυψη των απαιτήσεων αεράμυνας σε μεγάλο υψόμετρο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις 15 Ιανουαρίου 2018 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της SSB και της Κοινοπραξίας ASELSAN-ROKETSAN-TÜBİTAK SAGE για την ανάπτυξη του συστήματος Siper.

Η ανάπτυξη εγχώριας αεράμυνας από την Τουρκία

Αυτή αποτελείται από τα αντιαεροπορικά συστήματα, HISAR A+, HISAR O+ και SIPER. Στην παρούσα φάση η Τουρκία είναι  εξοπλισμένη με δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος της οικογένειας HISAR, το μεσαίου βεληνεκούς HISAR O+ το οποίο  μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως 25 χιλιομέτρων και υψόμετρο έως 20 χιλιομέτρων και το  μικρού βεληνεκούς HISAR A+ ικανό να πλήξει στόχους έως και 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια).

Τώρα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η τελευταία δοκιμή του πυραύλου SIPER μεγάλου βεληνεκούς, που οι Τούρκοι δίνουν ότι έχει βεληνεκές 150 χιλιόμετρα, αποτελώντας εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

Η Τουρκική αεράμυνα σήμερα

Υπολογίζεται ότι η Τουρκία χρειάζεται 8-10 συστοιχίες μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι οι S-400, Patriot  ή οι εγχώριοι Siper, προκειμένου να καλύψει πλήρως την επικράτειά της, πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται σήμερα.

Σε όποια των περιπτώσεων η δημιουργία μελλοντικά ενός ενιαίου αντιαεροπορικού συστήματος σε χαμηλό, μέσο και μεγάλο υψόμετρο με τους εγχώριους τουρκικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους HISAR A+, HISAR O+, και SIPER αντίστοιχα, είναι κάτι πολύ φιλόδοξο από τους Τούρκους αλλά και ταυτόχρονα κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει, αφού θα αυξήσει τις δυνατότητες της κακής τουρκικής αεράμυνας.

Το κατά πόσο τα τουρκικά αντιαεροπορικά προσεγγίζουν σε αξιοπιστία και δυνατότητες τα ήδη γνωστά Δυτικά αποτελεί ερώτημα. Τέλος εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα μας με τα RAFALE, F-16 VIPER και μελλοντικά με τα F-35, θα έχει το αεροπορικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο, ακόμη και μετά την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών, για δημιουργία "εγχώριας αεράμυνας".

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR