Greek-Turkish Relations
Updated at:

Το Kίεβο ξεπληρώνει την ελληνική βοήθεια στέλνοντας μηχανικούς στην Τουρκία-Συζητά με General Electric για τον κινητήρα F110 για το KAAN

Σε σημείο καμπής φέρεται ότι είμαστε σχετικά με τις δυνατότητες της τουρκικής αεροπορικής βιομηχανίας, μετά το νεο-Οθωμανικό σόου Ερντογάν με το τουρκικής κατασκευής αεροσκάφος KAAN.    

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες τουρκικής ιστοσελίδας σε κοινωνικό δίκτυο, αναφέρει ότι “ η Τουρκία διαπραγματεύεται με την General Electric για την άδεια παραγωγής ενός παραγώγου του κινητήρα F110.

Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται απελπισμένα για τον πυρήνα του κινητήρα F-110 καθώς θέλουν να αναπτύξουν έναν ενδιάμεσο κινητήρα 35.000 lbf για το αεροσκάφος KAAN με βάση αυτόν τον πυρήνα”.

CONTINUE READING

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει κατασκευάσει μια  μηχανή CNC 5 αξόνων για την παραγωγή των μεγάλων εξαρτημάτων από ανθρακονήματα της ατράκτου KAAN Fighter Jet” .

Πρόκειται φαινομενικά με μια πρώτη ματιά, και εφόσον ισχύουν όλα αυτά, για μια τεράστια προσπάθεια της Άγκυρας, να εισχωρήσει στον τομέα κατασκευής κινητήρων, αεροσκαφών στην προκειμένη περίπτωση( διότι υπάρχει και το θέμα με τον κινητήρα του άρματος μάχης Altay). Το αν η αμερικανική κυβέρνηση θα εγκρίνει την συμφωνία υλικού εθνικής ασφαλείας της ιδιωτικής εταιρείας General Electric, είναι κάτι που αναμένουμε να δούμε το επόμενο διάστημα.

Πάντως μια τέτοια συμφωνία θα συμπεριελάμβανε σοβαρότατα ανταλλάγματα από τουρκικής πλευράς προς τις ΗΠΑ, όπως την αποδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την διακοπή της συμμαχίας με την Ρωσία κά.

Αν και κρίνεται ως πολύ ισχνή η πιθανότητα να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, διότι μια αμερικανική εταιρεία το να παραδώσει τεχνολογία αιχμής και ζωής της επιχείρησης στο τουρκικό κράτος, θα ήταν αυτοκτονικό για την ίδια την εταιρεία. Όλα όμως μπορούμε να τα περιμένουμε και από τις δύο πλευρές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό πάντως που μας ξένισε περισσότερο είναι η αλλαγή στάσης ακόμα πιο πολύ της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Τουρκία, ακόμα και του εκ Ελλάδι Αμερικανού πρέσβη, που εξίσωσε δυστυχώς το φασιστικό καθεστώς Ερντογάν, με την Ελλάδα. Σίγουρα ο σεισμός και τα 100 δις που λείπουν από τους Τούρκους θα τους κάνουν ακόμα πιο ευέλικτους έναντι των ΗΠΑ.            

Ουκρανοί μηχανικοί κινούν τα νήματα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία  

Η Ισραηλινή ειδικός Ντάνα Λεβί, αναφέρει κάτι για το οποίο θα πρέπει να προσέξει πολύ η Ελλάδα το επόμενο διάστημα, μιας και αλλάζει όλα τα δεδομένα.

“Η Ουκρανία υπέγραψε τρεις συμφωνίες με την εταιρεία UAV Baykar Makina, το περιεχόμενο των οποίων δεν αποκαλύφθηκε. Οι περισσότεροι Ουκρανοί μηχανικοί μετακόμισαν για να εργαστούν στην Τουρκία” δήλωσε η ίδια μεταξύ άλλων και μένουμε εκεί.

Ο Γενικός Διευθυντής της TAI Temel Kotil, είχε δηλώσει ότι  μηχανικοί από την Ουκρανία είναι ήδη στην Τουρκία.
Η  Τουρκία και η Ουκρανία έχουν εκτεταμένη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία εδώ και πολύ καιρό.
Πολλές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας από την TAI έως την Aselsan και την Baykar έχουν συμφωνίες με εταιρείες στην Ουκρανία.

Ο οργανισμός της Ουκρανίας που είναι υπεύθυνος για τις αμυντικές εξαγωγές, Ukrspetsexport, υπέγραψε συμβόλαιο με την Aselsan.

Η TAI συνεργάστηκε με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αεροπορίας της Ουκρανίας. Οι κινητήρες που χρησιμοποιήθηκαν στο Heavy Class Attack Helicopter, γνωστό ως ATAK 2, κατασκευάστηκαν από την ουκρανική εταιρεία Motor Sich.
Η ουκρανική εταιρεία υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια 14 κινητήρων μέχρι το 2025.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, προβλεπόταν η παράδοση δύο κινητήρων τον Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση προβλημάτων, δημιουργήθηκε σχέδιο Β.

Στην ημερήσια διάταξη ήταν η εντατικοποίηση των εγχώριων μελετών κινητήρων, που είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό.
Περιττό να τονίσουμε ότι μια εισροή Ουκρανών μηχανικών και ειδικών στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, θα έδινε άλλη πνοή στον Ερντογάν, για την κατασκευή πολλών σχεδίων, για να καταστήσει την χώρα του περιφερειακή δύναμη σε μια τεράστια περιοχή, και πολλούς κινδύνους για την Ελλάδα. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR