Armed Conflicts

Οι Έλληνες αναμένουν στην Αίγυπτο ενώ ακόμα και Τούρκοι κομάντος “μπούκαραν” στο Σουδάν για να σώσουν πολίτες τους

Οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν στην Αίγυπτο αναμένοντας από άλλους να μεταφέρουν τους Έλληνες πολίτες και διπλωμάτες στο αιγυπτιακό έδαφος, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε στείλει ισχυρότερη δύναμη να πράξει αυτό που κάνουν οι Γάλλοι, οι Αιγύπτιοι, οι Βρετανοί αλλά και οι “ γείτονες” Τούρκοι.

Οι Τούρκοι είναι εκεί στο Σουδάν και σώζουν τους πολίτες τους από τα πυρά των δύο αντιμαχόμενων δυνάμεων, ενώ η ολιγομελή ελληνική δύναμη αναμένει στο αιγυπτιακό έδαφος. 

Ενώ είναι γνωστή η αδιαμφισβήτητη ικανότητα δράσης των ελληνικών ειδικών δυνάμεων και δοκιμασμένη στο παρελθόν, Αλβανία κά., τώρα δεν αξιοποιείται, πιθανότατα  λόγω εκλογών στην χώρα μας.

Όλοι οι σοβαρές χώρες, έστειλαν δυνάμεις και κατέστρωσαν σχέδιο εκκένωσης των διπλωματικών τους αποστολών, και των δικών τους ανθρώπων στο μέτρο του δυνατού.   

Η Βρετανία έστειλε κομάντος της SAS από τις βάσεις στην Κύπρο      

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε στο Twitter: «Οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου ολοκλήρωσαν μια περίπλοκη και ταχεία εκκένωση Βρετανών διπλωματών και των οικογενειών τους από το Σουδάν, εν μέσω σημαντικής κλιμάκωσης της βίας και απειλών προς το προσωπικό της πρεσβείας”.

Περισσότεροι από 100 στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, συνοδευόμενοι από αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες, είχαν αναπτυχθεί στο Σουδάν σε μια επιχείρηση υπό την ηγεσία της SAS που περιγράφεται ως «σύνθετη και ταχεία» από τον Ρ. Σουνάκ.

Μόλις οι δυνάμεις της SAS προσγειώθηκαν, έπιασαν πολλά τοπικά οχήματα και τα οδήγησαν στην πόλη. Αναζήτησαν περίπου 24 Βρετανούς διπλωμάτες και τις οικογένειές τους που ήταν κρυμμένοι σε μια περιοχή του Χαρτούμ που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες φατρίες που αγωνίζονται για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Η τοποθεσία, κοντά στο επίκεντρο της σύγκρουσης, αποδείχτηκε πρόκληση για τα βρετανικά στρατεύματα να φτάσουν, διότι οι Βρετανοί επιτελείς φοβόντουσαν τι θα χρειάζονταν περισσότεροι στρατιώτες και αεροσκάφη ως εφεδρεία εάν οι μάχες ήταν πολύ έντονες.

Παρόλα αυτά, η ομάδα της SAS κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα των περίπου 30 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, με  συνοδεία βόρεια του Χαρτούμ, η οποία στη συνέχεια τους μετέφερε στο αεροδρόμιο Wadi Siedna 18 μίλια έξω από την πόλη, περνώντας από πολλά σημεία ελέγχου.

Η Βρετανία είναι μόνο ένα από τα πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Τουρκίας που εκκενώνουν πολίτες τους από το Σουδάν, αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.

Συνολικά, περισσότεροι από 1.200 Βρετανοί στρατιωτικοί συμμετείχαν στο Σουδάν, στις γειτονικές αφρικανικές χώρες, στα κράτη της Μέσης Ανατολής και στη Βρετανία.

Οι δυνάμεις της SAS Επιβιβάστηκαν σε δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας, ένα αεροσκάφος Hercules και ΈΝΑ A400M Atlas- που είχαν φτάσει από βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο.

Η ουσία είναι ότι εκατοντάδες άλλοι Βρετανοί υπήκοοι στο Χαρτούμ αντιμετωπίζουν μια αβέβαιη μοίρα, με πολλούς να παραπονιούνται ότι αισθάνονται «εγκαταλελειμμένοι» αφού η κυβέρνηση τους είπε να αναζητήσουν καταφύγιο ενώ το προσωπικό της πρεσβείας διασώθηκε.

Η αποστολή διάσωσης για τους Βρετανούς « τοπικούς υπηκόους» ( Σουδανούς με βρετανική υπηκοότητα κά) θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Όλοι αυτοί θα οδηγηθούν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες κατά μήκος της ακτογραμμής της Ερυθράς Θάλασσας για μεταφορά στο λιμάνι της Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ιρλανδία στέλνει μια ομάδα στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων για την εκκένωση αμάχων τις επόμενες ημέρες.
Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι οι αντάρτες «Rapid Support Forces» (RSF) μπορεί να επιδιώξουν να συλλάβουν Βρετανούς ως ομήρους.

Η δύναμη ταχείας επέμβασης του Σουδάν (RSF) εξοπλίστηκε και εκπαιδεύτηκε από τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, η οποία χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR