Armed Conflicts
Updated at:

Υπέκυψε στις “ορέξεις” του Ερντογάν! Η Σουηδία συμφωνεί να εκδώσει Τούρκο υπήκοο με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το σημαντικό για τη Σουηδία είναι να εξασφαλίσει τις δύο επικυρώσεις που απομένουν από την Τουρκία και την Ουγγαρία και η χώρα να θωρακίσει την ίδια της την ασφάλεια κατά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να γίνουν αυτές οι επικυρώσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την προθυμία της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία και ζήτησε να επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατό».

Η Στοκχόλμη πιστεύει ότι, κάνει «τα πάντα» με βάση ένα μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κρίνει ότι δεν έχει γίνει καμία θετική ενέργεια από τη Σουηδία όσον αφορά τον κατάλογο τρομοκρατών, υπενθυμίζοντας περισσότερα από 120 αιτήματα έκδοσης που έχει υποβάλλει η Άγκυρα.

Τελικά, σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, η Σουηδία υπέκυψε στις «ορέξεις» του Ερντογάν και συμφώνησε να εκδώσει έναν Τούρκο υπήκοο που καταζητείται από την τουρκική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να λάβει την έγκριση της Άγκυρας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Αυτό έρχεται μετά  την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, που έγινε το 31ο μέλος του. Η Σουηδία και η Φινλανδία, ζήτησαν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία στον απόηχο της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία λόγω της ανησυχίας ότι ο πόλεμος θα επεκταθεί στην Ευρώπη. Παρά τη συμφωνία της Στοκχόλμης με την Άγκυρα για έκδοση του φερόμενου ως συνεργάτη μιας κουρδικής ομάδας που συνδέεται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η Σουηδία απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να εκδώσει περισσότερους υπόπτους.

Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει τη Σουηδία ως «ασφαλές καταφύγιο» για τους Κούρδους μαχητές εδώ και χρόνια, καθώς προηγουμένως παρείχαν είσοδο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία θεωρεί το PKK υπεύθυνο για τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2022.

Πέρυσι, ο Τούρκος υπήκοος που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα, Ομέρ Αλτούν, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια από το δικαστικό σώμα της Τουρκίας. Ωστόσο, η Σουηδία θεωρεί ότι οι καταδίκες του είναι «ισοδύναμες με απάτη».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σουηδίας ισχυρίζεται ότι, η έκδοση συμφωνήθηκε με την προϋπόθεση ότι ο Αλτούν θα είχε δίκαιη εκ νέου δίκη. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας ενέκρινε την έκδοση στις 30 Μαρτίου.

«Η κυβέρνηση συμμερίζεται την εκτίμηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι δεν υπάρχει τίποτα που εμποδίζει την έκδοση του Ομέρ Αλτούν στην Τουρκία», ανέφερε το ανώτατο δικαστήριο.

Ο  Ερντογάν έχει θέσει αυστηρούς όρους για την υποστήριξη των κοινών προσφορών Στοκχόλμης και Ελσίνκι, απαιτώντας από τη Σουηδία να εκδώσει δεκάδες κυρίως Κούρδους υπόπτους που η Άγκυρα είτε κατηγορεί για «τρομοκρατία» ή για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ωστόσο, αφού μια ομάδα Σουηδών υπηκόων κρέμασαν ένα ομοίωμα του Ερντογάν για να το εκθέσουν σε δημόσιο χώρο και ένας ακροδεξιός πολιτικός έκαψε ένα Κοράνι έξω από την πρεσβεία της Άγκυρας στη Στοκχόλμη, έβαλε σε κίνδυνο περαιτέρω την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο  ΝΑΤΟ .

Η απόφαση της σουηδικής αστυνομίας να επιτρέψει τη διεξαγωγή της διαδήλωσης για το κάψιμο του Κορανίου προκάλεσε την έξαλλη απάντηση από την Άγκυρα λίγους μήνες πριν, καθώς η Τουρκία ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Σουηδίας και κάλεσε τον Σουηδό πρεσβευτή για εξηγήσεις.

Σε απάντηση στο «έγκλημα μίσους», ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις είπε ότι η καύση του Κορανίου μπορεί να ήταν δολιοφθορά κατά της ενότητας στο ΝΑΤΟ . «Το κάψιμο βιβλίων που είναι ιερά για πολλούς είναι μια πράξη βαθιά ασέβειας», είχε πει ο Πράις χαρακτηρίζοντάς το «αποκρουστικό», «αηδιαστικό» και «κακό».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR