Greek-Turkish Relations

Το ταξίδι Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία και το μικρό καλάθι που κρατάει η Αθήνα

Στην Τουρκία θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η θετική συγκυρία, το θετικό momentum, όπως λέγεται. Η Αθήνα επιθυμεί να διατηρηθεί η ησυχία αυτή καθώς πρέπει το ερχόμενο δίμηνο ή και τρίμηνο να μην υπάρξει κάποια ένταση με την Άγκυρα μιας και η εγχώρια πολιτική σκηνή θα ασχολείται με την εκλογική αναμέτρηση.

Βέβαια η κυβέρνηση δεν έχει αυταπάτες ως προς την ολική αλλαγή της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής βασιζόμενη στα ευγενοί ένστικτα που ξύπνησαν με τους σεισμούς.

Εξάλλου λίγο πολύ το είπε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη: «Όσον αφορά στη στρατηγική της στόχευση (της Τουρκίας), εκτιμώ ότι δεν θα αλλάξουν πάρα πολλά και νομίζω αυτός είναι ο ρεαλιστικός υπολογισμός. Από κει και πέρα το θέμα είναι εμείς να συνεχίσουμε πάνω στις δικές μας στοχεύσεις, αλλά παράλληλα να το δούμε αυτό ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προσπαθήσουμε και να συνεννοηθούμε.

Δεν πάω στην Τουρκία στη συνάντηση με τον κ. Ακάρ για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, είτε αυτές είναι η μία διαφορά που χαρακτηρίζεται ως επίδικη, είτε όλες οι άλλες, γιατί υπάρχουν είναι αναμφισβήτητο αυτό. Πάω για να βοηθήσω να εκπέμψουμε ένα μήνυμα συμβολικό ότι κάποια πράγματα και κυρίως οι φυσικές καταστροφές, οι τραγωδίες αυτού του βεληνεκούς, είναι ίσως πάνω από τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αποκλιμάκωσης αυτής της έντασης. Το βλέπουμε άλλωστε και στο πεδίο αυτό».

Γεγονός είναι πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρεθεί στην Τουρκία έχοντας στα χέρια του από την μία την μηδενική πτητική δραστηριότητα εκ μέρους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο και την ουσιαστική απουσία φραστικών επιθέσεων σε βάρος της Ελλάδας από τούρκους αξιωματούχους αλλά και την συνέχιση της αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με μια σειρά από παράνομες ΝΟΤΑΜ και NAVTEX σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε ΗΠΑ και Κύπρο λόγω της συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα σε Εθνική Φρουρά και Εθνοφρουρά του Νιου Τζέρσεϊ.

Σε κάθε περίπτωση πριν το ταξίδι του στην Τουρκία ο Καβαλιώτης υπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει με Αμερικανό πολιτικό μεταφέροντας μέσω αυτού στην Ουάσιγκτον την πάγια θέση της Ελλάδας στα ζητήματα τόσο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και φυσικά σε θέματα που «καίνε» όλο το ΝΑΤΟ όπως η Ουκρανία.

Χθες ο ΥΠΕΘΑ συναντήθηκε, με τον Γερουσιαστή κ. Ρικ Σκωτ (Rick Scott), μέλος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας, που επισκέπτεται την Ελλάδα. Τον Γερουσιαστή συνόδευε η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας των ΗΠΑ κ. Μαρία Όλσον (Maria Olson).

Κατά τη συνάντηση αναδείχθηκε η σημασία της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ, και της αναβαθμισμένης, με την προσθήκη νέων τοποθεσιών, Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA) για την Άμυνα και Ασφάλεια των δύο χωρών και την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η προτεραιότητα της συνεχούς αναβάθμισης των μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών στον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ώστε διευκολυνθεί η παροχή, μέσω αυτού, υποστήριξης για την άμυνα της Ουκρανίας.

Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση αναμένει να δει το τί θα ειπωθεί κυρίως κατά την διάρκεια της φιέστας ένταξης του μίνι αεροπλανοφόρου «Anadolu» στον τουρκικό στόλο στις 8 Απριλίου καθώς το συγκεκριμένο σκάφος είναι απότοκο του τουρκικού νεοοθωμανισμού και αναθεωρητισμού και για αυτό δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς εντυπωσιακά αποτελέσματα από την συνάντηση Παναγιωτόπουλου και Ακάρ στα χαλάσματα του Χατάι.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR