Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, αλλά και ειδικούς, είναι επιτακτικό πιο πολύ από ποτέ, να αναβαθμιστεί η 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών με έδρα σήμερα τον Βόλο.
Τέρμα τα κόμπλεξ για μη έξοδο ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων εκτός χώρας. Απαιτείται η παρουσία της χώρας μας σε πολλά και διαφορετικά σημεία στη Μεσόγειο, για την προάσπιση πρωτίστως των ελληνικών συμφερόντων, και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο.
Κύριος στόχος θα είναι η Ταξιαρχία αυτή να επανδρωθεί με προσωπικό και μέσα, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα, να εκτελεί αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο, σε συνεργασία με τις νέες μονάδες επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Ταξιαρχία Πεζοναυτών να αναβαθμιστεί σε Μεραρχία, με παράλληλο ανάλογο σχεδιασμό σε όλους τους τομείς σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με το ΠΝ.
Η χώρα μας και οι μεγάλες προκλήσεις των ενεργειακών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εντάσσει στην δύναμη του το απόλυτο πολεμικό πλοίο του 21ου αιώνα, με το οποίο όχι μόνο θα διασφαλίσει την ελληνική κυριαρχία, αλλά θα μπορεί να απειλεί άνετα τον νέο τουρκικό στόλο από μεγάλη απόσταση, κόβοντας την όρεξη στην Άγκυρα σε όλα τα σχέδια της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι με Τρεις ή ακόμα καλύτερα Τέσσερις BELHARA, σε δυάδες για παράδειγμα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, θα χάσουν τον ύπνο τους, σε συνδυασμό με τα ελληνικά υποβρύχια “φαντομάδες” TYPE-214, για πολλά χρόνια.
Τα πλοία μας όμως, με δεδομένα τα σχέδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να έχουν και δύναμη Πεζοναυτών για να καλύψουν αποτελεσματικά όχι μόνο τα χιλιάδες νησιά μας, αλλά και τις εξέδρες εξόρυξης φυσικού αερίου.
Επίσης μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε την αποστολή της στρατιωτικής της επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, δείχνοντας τον δρόμο στην Αθήνα για αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
Επίσης, περιοχές όπως η Λιβύη θα αποτελέσουν μελλοντικά περιοχές που θα μπορούσε να δράσουμε στρατιωτικά ως χώρα, για να βοηθήσουμε στην εξομάλυνση της κατάστασης, ενώ η συνεργασία της Ελλάδος με Αίγυπτο και Ισραήλ, θα φέρει τις δυνάμεις βαθιά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτόν το ρόλο θα καλύψει η 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η οποία κινείται πλέον στην λογική της αναβάθμισης της σε Μεραρχία, με ανάλογα οπλικά συστήματα και προσωπικό.
Την δύναμη αυτή θα μεταφέρουν τα αποβατικά πλοία του στόλου μας, τα οποία και αυτά πρέπει να αναβαθμιστούν και να εξοπλιστούν με ανάλογα συστήματα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και δύναμη ελικοπτέρων να καλύπτει τις ανάγκες από αεροδρόμια σε Κρήτη, Ρόδο και Κάρπαθο.
Οι Πεζοναύτες μας θα παραλάβουν σύντομα τα αμφίβια οχήματα AAV-7, αλλάζοντας τα δεδομένα, σε οποιαδήποτε πιθανή επιχείρηση ανακατάληψης νησιού του Αιγαίου, έχοντας ως στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών μας (κάθε απόβαση είναι μια δαπανηρή σε ανθρώπινο υλικό στρατιωτική επιχείρηση).
Το αμφίβιο όχημα AAV-7 μεταφέρει έως 25 πεζοναύτες, επιπλέει σε κατάσταση θάλασσας τύπου 5, ενώ έχει ακτίνα δράσης 20 ναυτικά μίλια από το μητρικό σκάφος.
Το AAV-7 διαθέτει προστασία από πυρά πολυβόλου των 0,50 και του βομβιδοβόλου των 40mm, ενώ αναπτύσσει ταχύτητα 8 ναυτικά μίλια στο νερό.
Μεγάλο παιχνίδι και ενεργειακά σχέδια στην Μεσόγειο απαιτούν δράση της Ελλάδος
Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με αμερικανικές δεξαμενές σκέψης θα είναι πολύ σύντομα, η πιο καυτή περιοχή του πλανήτη, μετά τον Εύξεινο Πόντο, στον οποίο πιθανόν λόγω ΝΑΤΟ, να μας ζητηθεί η ελληνική ναυτική παρουσία.
Όλα αυτά θα μελετηθούν συνολικά από την στρατιωτική ηγεσία μας, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την αξία της Ελλάδος στην περιοχή, κάτι που αν το πράξουμε τώρα, θα χάσουμε τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες να παίξουμε ρόλο στην διαμόρφωση της περιοχής, αλλιώς θα χάσουμε παρά υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενών μας.