National affairs

«Βράζει» η Ανατολική Μεσόγειος και η περιοχή γύρω από την Κρήτη με τις ασκήσεις «Noble Dina» και «Noble Shield»

Όπως πρώτο είχε δημοσιεύσει το Πενταπόσταγμα προχθές, η άσκηση Noble Dina 2023 των Ισραηλινών Ενόπλων δυνάμεων θα διεξαχθεί σε σημαντικό βαθμό και σε ελλαδικό και κυπριακό χώρο δικαιοδοσίας κάτι που καταδεικνύει πως το Ισραήλ επωφελείται και αυτό με την σειρά του από την στρατιωτική συνεργασία που έχει με Ελλάδα και Κύπρο, μιας και με αυτό τον τρόπο αποκτά το στρατηγικό βάθος που του λείπει εκ των πραγμάτων.

Την Τρίτη είχαμε δημοσιεύσει την ΝΟΤΑΜ και την περιοχή που το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και η ελληνική πολεμική αεροπορία θα ασκηθούν από κοινού με το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, παράλληλα με την περιοχή που θα ανεφοδιάζονται τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη νοτίως της Κρήτης αλλά και τον αεροδιάδρομο που θα χρησιμοποιήσουν για να περάσουν από το FIR Λευκωσίας.

Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε άλλες τρεις περιοχές για την άσκηση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας. Σύμφωνα με πηγές στην Κύπρο που μίλησαν στον Πενταπόσταγμα και σε αυτές τις περιοχές οι ισραηλινοί θα συνεκπαιδευτούν με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όπως έγινε γνωστό μέσα από τις ίδιες πηγές αλλά και από ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, και με δυνάμεις από ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία. Η μία περιοχή είναι δυτικά της Πάφου και οι άλλες δύο στα όρια του FIR Λευκωσίας με εκείνο της Αιγύπτου, νότια της Κύπρου.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από την Τετάρτη 15 έως την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 διεξάγεται η πολυμερής αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία «NOBLE DINA 2023 – (ND-23)», μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου και των ΗΠΑ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και με συμμετοχή δυνάμεων από την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και προσωπικού από την Γερμανία.

Η «NOBLE DINA 2023» είναι άσκηση τύπου LIVEX (Live Exercise), διεξάγεται σε ετήσια βάση και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες παγίως υποστηρίζουν και αναδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Σκοπός της Άσκησης είναι η εκπαίδευση των συμμετεχουσών δυνάμεων σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών με έμφαση στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο, τον Πόλεμο Επιφανείας και τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητάς τους.

Στην Άσκηση, η Ελλάδα συμμετέχει με 1 Φρεγάτα (Φ/Γ), 1 Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ), 1 Υποβρύχιο (Υ/Β), 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 και 1 Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ)».

Παράλληλα όμως κι ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους έδεσε πριν 6 ημέρες στη Σούδα και το καταδρομικό USS Leyte Gulf της ομάδας μάχης που το συνοδεύει μπήκε στο λιμάνι της Ρόδου στις 11 του μήνα, δύο περιοχές δυτικά και βορειοδυτικά της Κρήτης θα αποτελέσει χώρο άσκησης μονάδων του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της άσκησης Noble Shield, από τις 20 έως τις 21 Μαρτίου.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR