Greek-Turkish Relations
Updated at:

Καθηγητής Συρίγος: Τι σημαίνει για την χώρα μας μια εκλογή Κιλιντσάρογλου (Βίντεο)

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου δείχνει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις του Προέδρου Ερντογάν. Ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Κύριος Άγγελος Συρίγος μιλάει για το ενδεχόμενο νίκης του Κεμαλικού Κόμματος και τι σημαίνει αυτό για την χώρα μας και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο κανάλι του ΣΚΑΙ. 

Είναι σαφής η υποστήριξη της Δύσης σε ένα τέτοιο σενάριο, εκλογής Κιλιντσάρογλου, αν και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, οι διεθνείς παίκτες και οι Αμερικανοί αποφεύγουν να αναφερθούν στα εσωτερικά της Τουρκίας σημειώνει ο Καθηγητής.

Για εμάς τα πράγματα είναι διαφορετικά, υπάρχει η ιστορία των Ελληνοτουρκικών όταν ακόμα και ηγέτες όπως ο μετριοπαθής Τουργκούτ Οζάλ μιλούσε για κατάληψη των Δωδεκανήσων από την Τουρκία. Η ιστορία των Ελληνοτουρκικών έχει δείξει ότι η Στρατηγική της Τουρκίας δεν εξαρτάται από εναλλαγές στην εξουσία ενώ αφηγήματα όπως αυτό της Γαλάζιας Πατρίδας, όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές έχει πλέον μπει στο επίκεντρο της Τουρκικής Στρατηγικής και δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι θα "εξαφανιστεί" με αλλαγή κυβέρνησης. 

Παράλληλα, η στάση των Δυτικών είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει εντελώς ή τουλάχιστον να διαφοροποιηθεί σε περίπτωση εκλογής Κιλιντσάρογλου και η χώρα μας να δεχθεί πιέσεις για λύση των "Ελληνοτουρκικών προβλημάτων" μέσω μια διαπραγμάτευσης Η χώρα μας πάγια θέση που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες ότι με την Τουρκία έχει μόνο ένα θέμα προς συζήτηση, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που μπορεί να επιλυθεί, αν η Τουρκία συμφωνήσει και μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο, της Χάγης ή του Αμβούργου. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR