Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης, αντάλλαξαν απόψεις για το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ, κυρίως σε ό,τι αφορά τους τομείς της Ασφάλειας και Άμυνας αλλά και της Ενέργειας, "οι οποίοι αναντίλεκτα προσδίδουν νέα δυναμική στη διμερή συνεργασία των δύο χωρών".
Ακολούθως, προέβησαν σε ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στενή συνεργασία ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Αμερικανίδα πρέσβη για τη διαχρονική στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά "στις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, εντός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της διεθνούς νομιμότητας, παρά την τουρκική επιμονή για προώθηση λύσης δύο κρατών στην Κύπρο".
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ιδιαίτερη του εκτίμηση για την υποστηρικτική θέση που τηρούν οι ΗΠΑ, τόσο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αναγνωρίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους φυσικούς της πόρους εντός των θαλάσσιων ζωνών της όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα την UNCLOS, όσο και για τις προσπάθειες της Άγκυρας για επιβολή νέων τετελεσμένων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.
Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης και η κυρία Φίσερ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, υπό το φως και της χθεσινής επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών -ένα χρόνο μετά την ρωσική εισβολή- πρέπει να εντατικοποιηθούν.