κατεστραμμένο TOS-1
Armed Conflicts
Updated at:

Καταστράφηκε ρωσικός θερμοβαρικός εκτοξευτής, ισχυρότερος των HIMARS (Βίντεο)

Σύμφωνα με αναφορές, η Ουκρανία κατέστρεψε την Τετάρτη έναν ρωσικό εκτοξευτή πυραύλων που θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα όπλα που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από την υπηρεσία ενημέρωσης Nexta της Λευκορωσίας στο Telegram, έδειχνε την καταστροφή ενός ρωσικού TOS-1 ή TOS-1A, γνωστό και ως φλογοβόλο σύστημα ή εκτοξευτή θερμοβαρικών όπλων, στην περιοχή του Ντονμπάς.

Οι Critical Threats είχαν αναφέρει νωρίτερα μέσα στον μήνα πως οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το πυροβολικό σύστημα στις πρώτες γραμμές του Ντονιέτσκ, προσθέτοντας πως η χρήση του από κοντινή απόσταση για την μάχη του Βουλεντάρ δείχνει πως οι ρωσικές δυνάμεις δίνουν μία "σχετική προτεραιότητα σε αυτήν την περιοχή". 

Ο ειδικός στην άμυνα και στην στρατιωτική τεχνολογία David Hambling είπε στην Newsweek πως το TOS-1 προκαλεί ένα "εξαιρετικά ισχυρό ωστικό κύμα που μπορεί να θρυμματίσει κτήρια."

Το βρετανικό υπουργείο άμυνας είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2022 πως το εν λόγω οπλικό σύστημα έχει "εμπρηστικά και εκρηκτικά αποτελέσματα" εξαιτίας του οξυγόνου που απαιτεί για την δημιουργία μίας έκρηξης. Ένα επιπρόσθετο εκρηκτικό φορτίο μπορεί να επιφέρει "καταστροφικές" συνέπειες.

CONTINUE READING

Πύραυλοι Από Όλες Τις Γωνίες

Το TOS-1A Solntsepek αποτελεί μία αναβαθμισμένη έκδοση του αρχικού βαρέος φλογοβόλου συστήματος ΤΟS-1. Υιοθετήθηκε για πρώτη φορά από τον ρωσικό στρατό το 2001, πριν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε ένοπλες συρράξεις στην Τσετσενία.

Ένα πυραυλικό σύστημα TOS-1A μπορεί να κοστίσει περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Newsweek, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης, της εκπαίδευσης και των πυρομαχικών. Το σύστημα μέχρι στιγμής έχει εξαχθεί στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Ιράκ και στο Καζακστάν.

Το TOS-1 είναι η πρώτη έκδοση του οχήματος με συνολικά 30 σωλήνες εκτόξευσης πυραύλων 220 χιλιοστών, αντί για τους 24 σωλήνες του TOS-1A.

Κάθε σωλήνας εκτόξευσης πυραύλου του συστήματος TOS-1A έχει μήκος 3,725 μέτρα και μπορεί να εκτοξεύσει μη κατευθυνόμενους πυραύλους, με όλο το σύστημα να είναι τοποθετημένο στο κέντρο ενός τεθωρακισμένου ερπυστριοφόρου σασιού. Η πλατφόρμα μπορεί να περιστραφεί 360 μοίρες.

Θερμοβαρικά Όπλα: Τι Είναι;

Ένα θερμοβαρικό όπλο είναι ένας τύπος εκρηκτικών που χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να παράξει μία έκρηξη υψηλής θερμοκρασίας. 

Τα θερμοβαρικά όπλα αποτελούνται σχεδόν εκατό τις εκατό από καύσιμο και ως αποτέλεσμα είναι πολύ πιο καταστροφικά από συμβατικά εκρηκτικά ίδιου βάρους. Η μεγαλύτερη ρωσική θερμοβαρική βόμβα περιέχει περίπου 7 τόνους υγρού καυσίμου και δημιουργεί έκρηξη της τάξεως των 39,9 τόνων TNT όταν πυροδοτείται. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR