World

Αυτές είναι οι 15 καλύτερες Ειδικές Δυνάμεις στον Κόσμο

Όλοι μας εκτιμούμε ιδιαίτερα τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, αλλά υπάρχει μια άλλη ομάδα που τους ξεπερνά σταθερά σε επικίνδυνες καταστάσεις. Εξαλείφουν τον κίνδυνο και μπαίνουν σε ένα πεδίο που μόνο οι πιο τολμηροί θα τολμούσαν να προσεγγίσουν. Οι ειδικές δυνάμεις είναι εδώ. Πολυάριθμοι διεθνείς ήρωες, πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους για τον σκοπό τους, βρίσκονται να εργάζονται σε αυτή την υπηρεσία.

Οι ειδικές δυνάμεις μπορεί να σημαίνουν κάτι πολύ διαφορετικό ανάλογα με το πού πηγαίνετε. Σε ορισμένες χώρες θεωρούνται η καλύτερη πολεμική δύναμη. Αντίθετα, άλλα έθνη τις θεωρούν ως δυνάμεις που εκτελούν καθορισμένες αποστολές. Όποιος κι αν είναι ο ακριβής ορισμός, είναι βέβαιο ότι οι καλύτεροι πολεμιστές της χώρας επιδιώκουν τη στρατολόγηση σε αυτές τις δυνάμεις.

Πρόκειται για τις πιο καλά εκπαιδευμένες, ικανές για αποστολές και ισχυρές μονάδες στον κόσμο. Οι διαδικασίες επιλογής και εκπαίδευσής τους είναι πιο αυστηρές από εκείνες των κανονικών στρατιωτών, δεδομένου ότι τους ανατίθεται η εκτέλεση καθηκόντων που συνδέονται με τον μη συμβατικό πόλεμο.

Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι ομάδες μπορεί να μην αποκαλύψουν ποτέ πλήρως τα επιτεύγματά τους στον κόσμο, ωστόσο τα δημόσια αρχεία τους είναι αρκετά για να προκαλούν σεβασμό σε παγκόσμια κλίμακα.

Σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο διαθέτει τουλάχιστον μία ειδική δύναμη στις ένοπλες δυνάμεις της. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν αυτά τα στρατεύματα, η τεχνογνωσία τους και άλλοι παράγοντες έχουν αντίκτυπο στο πόσο αποτελεσματικά είναι. Ακολουθεί λοιπόν ο κατάλογος με τις 15 μεγαλύτερες και πιο θανατηφόρες ειδικές δυνάμεις στον κόσμο.
 

Ειδικές δυνάμεις ναυτικού πολέμου, Ισπανία

Η Δύναμη Ειδικού Ναυτικού Πολέμου της Ισπανίας ιδρύθηκε το 2009, όταν η χώρα συνδύασε διάφορες μονάδες του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού σε ένα ενιαίο σώμα μάχης. Η δύναμη αποτελείται από την Ειδική Μονάδα Εκρηκτικών Διαχυτών, την Ειδική Μονάδα Καταδυτών Μάχης και την Ειδική Μονάδα Επιχειρήσεων, η οποία ήταν ο βασικός τακτικός πρόδρομός της.

Η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων ήταν υπεύθυνη για την έρευνα και διάσωση μάχης, την επιβίβαση σε πλοία, τις καταδύσεις μάχης, την εναέρια και αμφίβια εισαγωγή και τη θαλάσσια αντιτρομοκρατία. Αυτή η επίλεκτη μονάδα εξακολουθεί να μάχεται ακόμη και σήμερα.

Έχουν μακρά ιστορία στη χρήση αυτών των στρατηγικών για τη μάχη κατά των πειρατών και τη διάσωση ομήρων. Όταν εισέβαλαν σε ένα βορειοκορεατικό πλοίο που μετέφερε πυραύλους SCUD στην Υεμένη το 2002, οι άνδρες της Rana βοήθησαν την επιχείρηση Enduring Freedom στον Ινδικό Ωκεανό. Στη συνέχεια απελευθέρωσαν έναν Γάλλο όμηρο που κρατούσαν Σομαλοί πειρατές το 2011.

ΧώραΙσπανία
ΤύποςΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΡόλοςΕιδικές επιχειρήσεις
ΑρχηγείοΝαυτικός Σταθμός La Algameca, Καρχηδόνα, Μούρθια, Ισπανία
Μότο(α)“Γαλήνη και τόλμη”

EKO Cobra, Αυστρία

Η EKO Cobra, η οποία ιδρύθηκε το 1978 και είναι επίσης γνωστή ως Einsatzkommando Cobra, είναι μια ημιαυτόνομη οργάνωση που υπάγεται στη δικαιοδοσία του αυστριακού ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Η EKO Cobra ήταν η μόνη μονάδα ειδικών δυνάμεων που πραγματοποίησε διάσωση αεροπειρατείας ενώ βρισκόταν στον αέρα το 1996, ενώ συμμετείχε και σε άλλες επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων. Με τη δυνατότητα να εργάζονται σε πολύ μικρές ομάδες των πέντε ή έξι κομάντος, τα τάγματα EKO Cobra οργανώνονται εντελώς διαφορετικά και χρησιμοποιούνται κυρίως για ειδικές αποστολές και μυστικές επιχειρήσεις σε εχθρικό έδαφος.

ΧώραΑυστρία
ΤύποςΑστυνομική τακτική μονάδα & ειδικές δυνάμεις
ΡόλοςΑντιτρομοκρατική, Επιβολή του νόμου
ΑρχηγείοWiener Neustadt, Αυστρία
------

GROM, Πολωνία

Η συντομογραφία GROM αντιπροσωπεύει την Ομάδα Επιχειρησιακών Ελιγμών Ανταπόκρισης. Grom, ωστόσο, σημαίνει " αστραπή " στα πολωνικά, το οποίο είναι πιο οδυνηρό. Πρόκειται για μια ομάδα που μπορεί να συνδεθεί με τους "Σιωπηλούς Αόρατους", μια ομάδα Πολωνών αλεξιπτωτιστών που αναγκάστηκαν να εξοριστούν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πριν εισέλθουν στην κατεχόμενη Πολωνία για να προκαλέσουν τους Ναζί να κρατηθούν εκεί, 315 άνδρες -και μια γυναίκα- εκπαιδεύτηκαν για μήνες στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ομάδα GROM δημιουργήθηκε το 1990 ως αποτέλεσμα της Επιχείρησης Γέφυρα, μιας εκστρατείας για να βοηθηθούν οι Σοβιετικοί Εβραίοι να εισέλθουν στο Ισραήλ. Οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών έδειχναν ότι η Χεζμπολάχ αποτελούσε μεγάλη απειλή στην περιοχή των επιχειρήσεων. Οι πληροφορίες αυτές οδήγησαν στη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μέχρι το 1994, όταν αναπτύχθηκε στην Αϊτή στο πλαίσιο της επιχείρησης "Αποκατάσταση της Δημοκρατίας", κρατήθηκε μυστικό από το ευρύ κοινό.

Η GROM διεξάγει επιχειρήσεις κατά των εξεγέρσεων καθώς και επιχειρήσεις διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης ομήρων. Έχουν υψηλή εξειδίκευση στα όπλα και την ιατρική και είναι ικανοί σε μια σειρά στρατιωτικών ειδικοτήτων, όπως καταδύσεις, πυροτεχνία, αμφίβια εισαγωγή, αλεξίπτωτο και διαχείριση οχημάτων. Η GROM ανταποκρίνεται στο όνομά της όταν πρόκειται για την καταπολέμηση τρομοκρατών ή εγκληματιών πολέμου.

ΧώραΠολωνία
ΤύποςΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΡόλοςΕιδικές επιχειρήσεις, Αντιτρομοκρατική
ΑρχηγείοΒαρσοβία, Πολωνία
Μότο(α)"Δύναμη και τιμή! Για σένα, Πατρίδα!»

Spetsnaz, Ρωσία

Οι Spetsnaz είναι οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας, οι οποίες έχουν εκπαιδευτεί για να διεξάγουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων πληροφοριών. Οι μονάδες αυτές συγκαταλέγονται στις καλύτερες ειδικές δυνάμεις στον κόσμο λόγω της προηγμένης εκπαίδευσης και των επιπέδων δεξιοτήτων τους. Οι Spetsnaz έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολλές από τις συγκρούσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, μεταξύ άλλων στην Τσετσενία, το Αφγανιστάν και την Ουκρανία. Είναι επίσης ενεργοί στην παροχή ασφάλειας σε μεγάλες εκδηλώσεις και στην παροχή ασφάλειας και προστασίας των ρωσικών συμφερόντων στο εξωτερικό.

Ορισμένες από τις βασικές ικανότητες της Spetsnaz περιλαμβάνουν την αναγνώριση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την άμεση δράση. Είναι επίσης εκπαιδευμένοι στη διείσδυση, το σαμποτάζ και τον ψυχολογικό πόλεμο. Μπορούν να επιχειρούν ανεξάρτητα, σε μικρές μονάδες ή σε συνδυασμό με άλλους κλάδους του στρατού για την επίτευξη των στόχων της αποστολής τους. Διαθέτουν ευρύ φάσμα εξοπλισμού, όπως προηγμένα φορητά όπλα, εξειδικευμένα οχήματα και σκάφη και εξελιγμένα συστήματα επικοινωνιών.

Οι πιο γνωστές μονάδες Spetsnaz περιλαμβάνουν την GRU (Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών) Spetsnaz και την VDV (Αερομεταφερόμενα Στρατεύματα) Spetsnaz. Επιπλέον, πολλές Στρατιωτικές Περιφέρειες έχουν τις δικές τους καθορισμένες Spetsnaz, όπως για παράδειγμα η FSB Spetsnaz.
 
ΧώραΡωσία
ΤύποςΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΡόλοςΕιδικές επιχειρήσεις, Άμεση δράση, Ειδικές αναγνωρίσεις, Αντιτρομοκρατική
ΑρχηγείοKubinka-2, περιοχή της Μόσχας
Μότο(α)«Μόνο τα αστέρια είναι από πάνω μας!»

Snow Leopard Commando Unit, Κίνα

Πρόκειται για μια μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παλαιότερα γνωστή ως Snow Wolf Commando Unit, η οποία πήρε το όνομά της από την επιμονή και τη σκληρότητα των αρκτικών λύκων και την ικανότητά τους να ζουν σε εχθρικά περιβάλλοντα. Προκειμένου να προετοιμαστούν για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, πέρασαν πέντε χρόνια σε μυστική εκπαίδευση για να χειριστούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τον έλεγχο των ταραχών, την καταπολέμηση των ληστειών και την εξουδετέρωση βομβών.

Κατά τη διάρκεια συνεργατικών αντιτρομοκρατικών ασκήσεων, εκπαιδεύτηκαν μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα ειδικών δυνάμεων με μοναδικό στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Η μονάδα αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση για την ταχύτητα και την ακρίβεια των μελών της με το όπλο, τη δύναμη και την αντοχή και τη στάση αυτοθυσίας.

Πριν υποβληθεί σε σωματικές και ψυχολογικές εξετάσεις, κάθε υποψήφιος πρέπει να υπηρετήσει στη Λαϊκή Ένοπλη Αστυνομία για περίοδο ενός έως δύο ετών. Μπορεί να είναι καλύτεροι στη μάχη των κοντινών τετραγώνων και στις πολεμικές τέχνες, αλλά η ομάδα ελεύθερων σκοπευτών τους δεν πρέπει να υποτιμάται.

ΧώραΚίνα
ΤύποςΑστυνομική τακτική μονάδα & ειδικές δυνάμεις
ΡόλοςΑεροπορική επίθεση, εξουδετέρωση βόμβας, άμυνα CBRN, Λαθραία επιχείρηση, Αντιεξέγερση, Αντιτρομοκρατική, Εκτελεστική προστασία, Στόχος υψηλής αξίας, Διάσωση ομήρων, HUMINT, Ιατρική εκκένωση, Πόλεμος βουνού, Αναγνώριση, Ειδικές Επιχειρήσεις, Ειδική αναγνώριση
Αρχηγείοτο Πεκίνο
Μότο(α)«Τόλμησε να κερδίσεις»

SAS, Βρετανία 

Χρησιμεύουν ως θεμέλιο για τις Ειδικές Δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Αφού ο ιδρυτής πέρασε κάποιο διάστημα με τις SAS, δημιουργήθηκε ακόμη και η Delta Force των ΗΠΑ. Είναι από τις καλύτερες δυνάμεις μάχης στον κόσμο και έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση για να διαπρέψουν σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια. Μια μοίρα της SAS αποτελείται από 65 στρατιώτες υπό την εποπτεία ενός αξιωματικού επιπέδου ταγματάρχη.

Το έμβλημά τους περιλαμβάνει τη γνωστή ρήση: "Όποιος τολμάει κερδίζει". Ο Αμερικανός στρατηγός Stanley McChrystal δήλωσε: "Απαραίτητο", ενώ συζητούσε για τον ρόλο τους στη μάχη κατά της σύγκρουσης που ακολούθησε τον πόλεμο στο Ιράκ.

ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
ΤύποςΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΡόλοςΕιδικές επιχειρήσεις, Αντιτρομοκρατική
ΑρχηγείοStirling Lines, Herefordshire, Αγγλία
Μότο(α)"Αυτός που τολμά νικά"

Gruppo di intervento special (GIS), Ιταλία

Το τμήμα ειδικών δυνάμεων των Ιταλών Καραμπινιέρων είναι γνωστό ως Gruppo di Intervento Speciale (GIS), ή Ομάδα Ειδικής Επέμβασης. Η GIS ιδρύθηκε το 1978 ως αστυνομική τακτική μονάδα από τους Καραμπινιέρους, ένα τμήμα των ενόπλων δυνάμεων που είναι υπεύθυνο τόσο για τη στρατιωτική όσο και για την πολιτική επιβολή του νόμου. Εκτός από τη δουλειά της ως αστυνομική τακτική μονάδα, η GIS ανέλαβε μια αποστολή ειδικών επιχειρήσεων το 2004 και εξελίχθηκε σε μονάδα ειδικών δυνάμεων, εντασσόμενη στο Comando interfere for le Operazioni delle Forze Speciali (COFS)(στα αγγλικά: Joint Special Forces Operational Headquarters).

Η ομάδα συμμετείχε σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και παρείχε ασφάλεια προστασίας VIP, στελεχών και αξιωματούχων. Από την ίδρυσή της, η GIS έχει κερδίσει τη φήμη της αποτελεσματικότητας και του ενδελεχούς σχεδιασμού. Έχει επίσης επιχειρήσει και συνεχίζει να επιχειρεί σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και του Κέρατος της Αφρικής, καθώς και σε όλα τα έθνη όπου κινδυνεύουν οι ιταλικές διπλωματικές αποστολές.

Η GIS είναι μία από τις τρεις ομάδες τακτικής αστυνομίας στην Ιταλία, οι άλλες δύο είναι η Antiterrorismo Pronto Impiego (ATPI) της Guardia di Finanza και η Nucleo Operativo Centrale di Sicurezza (NOCS) της Polizia di Stato.

ΧώραΙταλία
ΤύποςΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΡόλοςΕιδικές επιχειρήσεις, Αντιτρομοκρατική
ΑρχηγείοΛιβόρνο
Μότο(α)«Πιστός στους αιώνες» & «Σιωπηλή σαν τη νύχτα, τόσο γρήγορα όσο η αστραπή».
 

Alpha Group, Ρωσία

Η ομάδα Alpha είναι η πιο αδίστακτη στην ομάδα τους και αποτελεί βραχίονα της γνωστής και φοβερής Spetsnaz. Ανήκει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας και είναι μια επίλεκτη αυτόνομη υπομονάδα των ειδικών δυνάμεων της χώρας (FSB). Θεωρείται ότι η μονάδα έχει λάβει την άδεια να λειτουργεί απευθείας υπό την εποπτεία και την έγκριση της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

CONTINUE READING


Η Ομάδα Άλφα ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1974 και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από επιχειρήσεις υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής σε αεροπειρατεία αεροπειρατείας της Aeroflot το 1983, της κρίσης ομηρίας στο θέατρο της Μόσχας το 2002 και της πολιορκίας του σχολείου Μπεσλάν το 2004. Ο Όμιλος διαδραμάτισε επίσης εξέχοντα ρόλο στις συγκρούσεις των πολέμων της Τσετσενίας. Φημίζονται για την ανελέητη ήττα της αντιπολίτευσης και τη βίαιη εκδίκησή τους.

Η μονάδα αναφέρεται επιπλέον ως Spetsgruppa "A" λόγω της ιδιαίτερης επιχειρησιακής τακτικής της. Όταν η ομάδα αυτή χρησιμοποίησε τοξικό αέριο για να καταστείλει τους μαχητές κατά τη διάρκεια της κρίσης ομηρίας στο θέατρο της Μόσχας το 2002, 129 όμηροι έχασαν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα να ασκηθεί σκληρή κριτική στη δύναμη.

ΧώραΣοβιετική Ένωση (1974–1991) & Ρωσία (1991–σήμερα)
ΤύποςSpetsnaz
ΡόλοςΕιδικές επιχειρήσεις, Αντιτρομοκρατική, Διάσωση ομήρων, Επιβολή του νόμου, Ειδική αναγνώριση, Σαμποτάζ, Στρατιωτικές Πληροφορίες
ΑρχηγείοΜόσχα
Μότο(α)«Να κερδίσω και να επιστρέψω».

Joint Force Task 2 (JTF2), Καναδάς

Αυτή η ομάδα εργασίας, η οποία υφίσταται μόλις 23 χρόνια, επεκτάθηκε γρήγορα και συμπεριέλαβε αρκετές εκατοντάδες άτομα. Έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά από παγκόσμια σημεία ανάφλεξης, συμπεριλαμβανομένης της διάσωσης αιχμαλώτων στο Ιράκ και της καταδίωξης Σέρβων ελεύθερων σκοπευτών στη Βοσνία.

Ο στρατός βρισκόταν επίσης στο Αφγανιστάν, αλλά ήταν πολύ προσεκτικοί σε ό,τι έκαναν εκεί. Η JTF 2 είναι μια ανώνυμη, αινιγματική αντιτρομοκρατική οργάνωση που περιγράφει τον εαυτό της ως "νυστέρι, όχι σφυρί". Αυτή η κορυφαία ελίτ μονάδα δημοσιοποιεί πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τις απίστευτα ιδιωτικές επιχειρήσεις της.
 
ΧώραΚαναδάς
ΤύποςΔύναμη ειδικών επιχειρήσεων
ΡόλοςΕιδικές επιχειρήσεις, Αντιτρομοκρατική
ΑρχηγείοΟττάβα, Οντάριο (Dwyer Hill)
Μότο(α) «Έργα όχι λόγια» & «Παντού».

Ο Όμιλος Ειδικών Υπηρεσιών (SSG), Πακιστάν 

Φανταστείτε να τρέχετε πέντε μίλια σε μόλις πενήντα λεπτά φορώντας πλήρη εξοπλισμό και να βαδίζετε 36 χιλιόμετρα σε δώδεκα ώρες. Οι Ειδικές Δυνάμεις του Πακιστάν έχουν εκπαιδευτεί για να εκτελούν μια ποικιλία καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων.

Η εκπαίδευση των SSG περιλαμβάνει απαιτητική φυσική κατάσταση, σχολή αερομεταφερόμενων, μαθήματα κομάντο διάρκειας 25 εβδομάδων και εκπαίδευση σε μάχη σώμα με σώμα. Αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και του αυτονομισμού. Μόνο το 5% των υποψηφίων φέρεται να καταφέρνει να περάσει την απαιτητική εκπαίδευση.

Η οργάνωση ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν εισέβαλαν σε μια δομή και απελευθέρωσαν περισσότερους από 35 ομήρους που κρατούνταν αιχμάλωτοι στο αρχηγείο του στρατού.

Διατηρούνται ενεργά εμπλεκόμενοι στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας λόγω της θέσης τους. Η SSG ταξιδεύει εκεί όπου υπάρχει δράση, από τα σημεία ανάφλεξης κατά μήκος των συνόρων Ινδίας-Πακιστάν μέχρι τα καυτά σημεία στο Αφγανιστάν και την επιχείρηση Zarb-e-Azb, μια συντονισμένη στρατιωτική προσπάθεια που στοχεύει στις τρομοκρατικές ομάδες.

ΧώραΠακιστάν
ΤύποςΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΡόλοςΕιδικές επιχειρήσεις, Αντιτρομοκρατία, Αντισυμβατικός πόλεμος, Εσωτερική άμυνα ξένων, Ειδική αναγνώριση, Άμεση δράση
ΑρχηγείοΒάση Ghazi, Tarbela, Attock-Punjab
Μότο(α)«Είμαι γενναίος».

Εθνική Ομάδα Επέμβασης Χωροφυλακής (GIGN), Γαλλία

Μια από τις πιο δοκιμασμένες σε μάχες αντιτρομοκρατικές ομάδες στον κόσμο είναι η Group D' Intervention de la Gendarmerie Nationale. Η γαλλική GIGN ανταποκρίνεται σε τρομοκρατικές απειλές ή εισβολές σε σπίτια με τρόπο που μοιάζει με εκείνον μιας ομάδας SWAT ή της Delta Force.

Τόσο ο εχθρός όσο και η GIGN έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Στόχος τους είναι να φτάσουν στον τόπο της επίθεσης το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να συλλάβουν ή να εξοντώσουν τους δράστες πριν αυτοί προλάβουν να προκαλέσουν μεγαλύτερη καταστροφή.

Όσον αφορά τη στρατολόγηση, το πρόγραμμα εκπαίδευσής τους, το οποίο φημίζεται για τη σκληρότητά του, διαρκεί δεκατέσσερις μήνες. Μια ομάδα ντοκιμαντέρ παρακολούθησε μια ομάδα 120 δυνητικών νεοσύλλεκτων να μειώνεται σε 18 μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Μια από τις κορυφαίες σχολές σκοποβολής στον κόσμο, περιλαμβάνει χειρισμό όπλων, άλματα HALO, μάχη σώμα με σώμα, καταδύσεις, εκπαίδευση επιβίωσης και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών.

Παρά το γεγονός ότι είναι θανατηφόροι, αυτοί οι τύποι δίνουν έμφαση στην πειθαρχία του πυρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις έλαβαν ένα περίστροφο .357 με 6 σφαίρες ως το επίσημο όπλο τους, οπότε μπορείτε να ξέρετε ότι θα αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε σφαίρα.

ΧώραΓαλλία
ΤύποςΑστυνομική τακτική μονάδα & Ειδικές Δυνάμεις
ΡόλοςΑντιτρομοκρατική, διάσωση ομήρων, Προστασία VIP και σημαντικών τοποθεσιών
ΑρχηγείοSatory, Yvelines, Γαλλία
Μότο(α)«Δέσμευση για τη ζωή»

 

The Sayeret Matkal, Ισραήλ

Η ισραηλινή Sayeret Matkal, μερικές φορές γνωστή ως "Μονάδα 269", είναι μια άκρως απόρρητη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων με σχεδόν θρυλική φήμη. Η Sayeret Matkal έχει αναπτύξει φήμη για τις ικανότητες σε βάθος αναγνώρισης, τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και τις αποστολές διάσωσης ομήρων από την ίδρυσή της το 1957. Βασίζονται στη μυστικότητα, χτυπώντας αφανώς και σε ελάχιστους αριθμούς, και στη συνέχεια διαλύονται πριν ο εχθρός αντιληφθεί τι έχει συμβεί.

Ίσως μια από τις πιο διάσημες επιχειρήσεις της ήταν η διάσωση στο Εντέμπε το 1976, όταν τρομοκράτες έκαναν αεροπειρατεία σε αεροπλάνο της Air France που μετέφερε 250 επιβάτες από το Τελ Αβίβ στο Παρίσι. Εκατόν έξι όμηροι παρέμειναν μετά την απελευθέρωση των μη Ισραηλινών επιβατών. Η επιχείρηση διάσωσης σχεδιάστηκε για μια εβδομάδα και πραγματοποιήθηκε σε λίγο περισσότερο από μια ώρα.

Μια Mercedes-Benz και ένα Land Rover μεταφέρθηκαν αεροπορικώς με την καμουφλαρισμένη ομάδα κρούσης. Οι τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν, ο τοπικός στρατός διείσδυσε και όλοι οι αιχμάλωτοι, εκτός από τέσσερις, απελευθερώθηκαν. Κατά την επίθεση, ένας Ισραηλινός στρατιώτης ήταν η μόνη απώλεια.

 
ΧώραΙσραήλ
ΤύποςSayeret, Commando
ΡόλοςΕιδικές επιχειρήσεις, Ειδική αναγνώριση, Άμεση δράση, Διάσωση ομήρων, Αντιτρομοκρατική, Στρατιωτικές πληροφορίες, Σαμποτάζ, Αντικατασκοπεία
ΑρχηγείοΝότιο Ισραήλ
Μότο(α)"Αυτός που τολμά νικά"

MARCOS, Ινδία

Η συντομογραφία MARCOS σημαίνει Marine Commandos. Η ινδική MARCOS είναι μία από τις πιο θανατηφόρες ειδικές δυνάμεις στον κόσμο. Εκπαιδεύονται στο HALO και στο HAHO και είναι οπλισμένοι με τα μεγαλύτερα επιθετικά όπλα, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών και εξοπλισμό μάχης σε πραγματικό χρόνο.

Λαμβάνουν εκπαίδευση που ως επί το πλείστον έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με εκείνη των SEALs του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με πρόσθετες οδηγίες από τη βρετανική SAS και υποχρεωτική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις CIJW (ανταρτοπόλεμος) στο Vairangte. Μία από τις καλύτερες πτυχές του προγράμματος εκπαίδευσής τους είναι ο υψηλός ενθουσιασμός των συμμετεχόντων και το γεγονός ότι λαμβάνουν συναισθηματική εκπαίδευση εκτός από τη σωματική.

Η άσκηση Balance Iroquois 03-1/Vajrstormehar, ο πόλεμος του Kargil, η επιχείρηση Leech, η επιχείρηση Swan και πολλές άλλες αξιοσημείωτες αποστολές έχουν ολοκληρωθεί από το MARCOS ενώ επιχειρούσαν με απόλυτη μυστικότητα. Οι MARCOS, γνωστοί και ως "Dadhiwalee fauj" (γενειοφόρος στρατός), είναι οι μόνες ειδικές δυνάμεις μετά τους SEALs του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που είναι εξοπλισμένες με πλήρη οπλισμό για να διεξάγουν μάχες σε υδάτινες μάζες.

ΧώραΙνδία
ΤύποςΔυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων
ΡόλοςΑεροπορική επίθεση, Αερομεταφερόμενη δύναμη, Αμφιβιακή αναγνώριση, Αμφιβιακός πόλεμος, Στενή προστασία, Μάχη σε κοντινή απόσταση, Αντιτρομοκρατία, Άμεση δράση, Διάσωση ομήρων, ειδική επιχείρηση, Ειδική αναγνώριση, Αντισυμβατικός πόλεμος, Υποβρύχια κατεδάφιση
ΑρχηγείοINS Karna, Vishakapatnam, Ινδία
Μότο(α)«Οι λίγοι, οι ατρόμητοι»

Special Forces, ΗΠΑ

Οι Ειδικές Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι βίαιες, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Το σύμβολό τους είναι μια αιχμή βέλους με σπαθί και τρεις αστραπές- το σύνθημά τους είναι "De oppresso liber" (Για την απελευθέρωση των καταπιεσμένων)- και συνήθως αναφέρονται ως "οι Πράσινοι Μπερέδες" λόγω της χαρακτηριστικής υπηρεσιακής τους ενδυμασίας, την οποία ενέκρινε ο πρόεδρος Κένεντι τη δεκαετία του 1960.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές τους είναι οι πιο θανατηφόροι δολοφόνοι, παρά το γεγονός ότι η μονάδα αποτελείται από τραχύ και έτοιμο στρατό. Αυτή η υποομάδα των Green Berets περνά επτά εβδομάδες εκπαίδευσης μαζί με το επίλεκτο στρατιωτικό προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι υπεύθυνοι για πρωτοβουλίες όπως η υποστήριξη συνασπισμών, η ανθρωπιστική βοήθεια, η διατήρηση της ειρήνης και οι επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών.
 

ΧώραΗνωμένες Πολιτείες
ΤύποςΔύναμη ειδικών επιχειρήσεων
ΡόλοςΑντισυμβατικός πόλεμος, Ξένη εσωτερική άμυνα, Άμεση δράση, Αντι-εξέγερση, Ειδική αναγνώριση, Αντιτρομοκρατική, Επιχειρήσεις Πληροφοριών, Αντιδιάδοση, Βοήθεια Σωμάτων Ασφαλείας
ΑρχηγείοFort Bragg, Βόρεια Καρολίνα
Μότο(α)«Να ελευθερώσουμε τους καταπιεσμένους»

Navy Seals, ΗΠΑ

Επιτέλους, έχουμε Navy SEALs. Οι SEALs του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών είναι από τις καλύτερες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων που υπάρχουν στον κόσμο. Όσοι δεν μπορούν να κολυμπήσουν 500 γιάρδες σε 10 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, να κάνουν 79 push-ups, 79 sit-ups, 11 pull-ups και να τρέξουν 1,5 μίλι σε 10 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα δεν θα ληφθούν καν υπόψη για την εκπαίδευση BUD/S. Αυτό είναι το κόστος κάλυψης.

Οι υποψήφιοι SEAL υποβάλλονται σε 18 μήνες εκπαίδευσης πριν από την ανάπτυξη, αφού ολοκληρώσουν τη "βάναυση" βασική υποβρύχια καταστροφή, τη σχολή αλεξιπτωτιστών και την εκπαίδευση εξειδίκευσης SEAL.

Η μάχη άμεσης δράσης, η ειδική αναγνώριση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η υπεράσπιση ξένων εσωτερικών εδαφών είναι μερικές μόνο από τις τακτικές που είναι γνωστό ότι εφαρμόζουν οι Navy SEALs.

Οι Navy SEALs έχουν αφήσει το στίγμα τους σε κάθε μεγάλη σύγκρουση μετά τους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ, μεταξύ άλλων στη Σομαλία, κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, με την επιχείρηση Inherent Resolve και, φυσικά, με την εξουδετέρωση του διεθνούς τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν.

ΧώραΗνωμένες Πολιτείες
ΤύποςΔύναμη ειδικών επιχειρήσεων
ΡόλοςΕιδικές επιχειρήσεις, Άμεση δράση, Αντιτρομοκρατική, Ειδική αναγνώριση, Αμφιβιακή αναγνώριση, Αντισυμβατικός πόλεμος, Διάσωση ομήρων, Εσωτερική άμυνα ξένων, Αντιδιάδοση, Αντιμετώπιση ναρκωτικών επιχειρήσεων.
ΑρχηγείοNaval Amphibious Base Coronado Naval Amphibious Base Little Creek
Μότο(α)«Η μόνη εύκολη μέρα ήταν η χθεσινή», «Ποτέ έξω από τον αγώνα». & "Αξίζει να είσαι νικητής",

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR