World
Updated at:

Αυτοί θα πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις; Οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου αντέχουν πόλεμο για μόνο «πέντε ημέρες»

Ένα μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου έριξε “βόμβα” με τις δυνατότητες των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ίδια tόνισε ότι “ο στρατός της χώρας του μπορεί να πολεμήσει για μόνο πέντε ημέρες, τόσο θα άντεχαν οι Βρετανοί σε έναν πόλεμο αν ξεσπούσε”.

Την ρουκέτα ξεστόμισε την Παρασκευή μια βουλευτής των Τόρις υπό το φως της αυξανόμενης πίεσης στον υπουργό  Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα.

“Οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού και το κόστος αντικατάστασης του εξοπλισμού που αποστέλλεται στην Ουκρανία δημιούργησαν μια «πραγματικά ζοφερή εικόνα» και οδήγησαν σε εξαιρετικά εξαντλημένες στρατιωτικές προμήθειες”, δήλωσε στους Financial Times η πρόεδρος της Συντηρητικής πλευράς της Επιτροπής Άμυνας των Κοινοτήτων, Tobia Ellwood.

Σύμφωνα με την Έλγουντ, ο Βρετανικός στρατός αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη πυραύλων εδάφους-αέρος και αντιαρματικών πυραύλων, δύο από τα πιο χρήσιμα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ανησυχώ πολύ που το μήνυμα που βγαίνει από το Υπουργείο Οικονομικών δείχνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω περικοπές σε πραγματικούς όρους, επειδή ο πληθωρισμός αυξάνεται», είπε η ίδια.

Ο ΥΠΟΙΚ δεσμεύτηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των στρατιωτικών δαπανών του Ηνωμένου Βασιλείου ως απάντηση στην ενημέρωση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της κυβέρνησης το 2021 που αναμένεται σύντομα.

Αυτό έρχεται εν μέσω αύξησης των πιέσεων για περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες στο Λονδίνο, με Βρετανούς αξιωματούχους να συζητούν μέτρα μείωσης του κόστους.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση του βρετανικού στρατού έχει γίνει ένα εγχώριο πολιτικό ζήτημα, με τον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας, να δηλώνει στο κοινοβούλιο νωρίτερα τον μήνα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο « υποχρηματοδοτεί» τις Ένοπλες δυνάμεις του.

"Το Υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει γίνει ισχνός, τονίζοντας ότι "πρόκειται για φήμες, που κυκλοφορούν πάντα πριν από έναν προϋπολογισμό και ακόμη περισσότερο ενόψει της ολοκληρωμένης αναθεώρησης. Μην σχολιάζετε εικασίες», τονίζει η ανακοίνωση.

Η Βρετανία έχει προσφέρει μέχρι στιγμής περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια λίρες στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και η κυβέρνηση έχει επίσης διαθέσει 560 εκατομμύρια λίρες στο Υπουργείο Εξωτερικών για την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφεραν οι Financial Times.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας φέρεται να ενημερώθηκε από  Στρατηγό των ΗΠΑ ότι ο βρετανικός στρατός δεν είναι μαχητική δύναμη ανώτατου επιπέδου που επιθυμεί η συμμαχία.

Υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι δεκαετίες συρρίκνωσης του αμυντικού προϋπολογισμού, οδήγησαν σε μείωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των Βρετανών, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό.

Βρετανοί από το υπουργείο Άμυνας μιλώντας ανώνυμα στο Sky News τόνσαν ότι « ο Βρετανικός Στρατός δεν μπορεί να προστατεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του εδώ και μια δεκαετία».

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρ.Σούνακ κινδυνεύει να αποτύχει στην αποστολή  του ως «πρωθυπουργός εν καιρώ πολέμου» εκτός και αν αλλάξει δραστικά η κατάσταση.
Οι ίδιοι συμβούλεψαν για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, χωρίς μελλοντικές μειώσεις στο μέγεθος του Στρατού.

Το Sky News υποστήριξε ότι οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα ξεμείνουν από πυρομαχικά «σε λίγες μέρες» εάν κληθούν να πολεμήσουν.

“Θα απαιτούνταν πέντε έως δέκα χρόνια για να δημιουργηθεί μια μάχιμη βρετανική μεραρχία 25.000 έως 30.000 στρατιωτών που θα υποστηρίζονται από άρματα μάχης, πυροβολικό, εκτός από ελικόπτερα”, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Περίπου το 30% του προσωπικού του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι σε υψηλή ετοιμότητα είναι έφεδροι που αδυνατούν να κινητοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων του ΝΑΤΟ.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR