World

Ξεχειλίζει στην Τουρκία η οργή του κόσμου για τα "χάρτινα" κτίρια -Πυρά για "συμμορία" Ερντογάν με λόμπι κατασκευαστικών

Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν απόψε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι.

Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162. Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296, ενώ διπλωματικές πηγές, κατόπιν πληροφοριών για Έλληνες αγνοούμενους την επαύριο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, αναφέρουν πως η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε από συγγενείς, ότι ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη, για να βρουν ίχνη ζωής κάτω από τα αμέτρητα ισοπεδωμένα κτίρια. Το θαύμα της ζωής δίνει κουράγιο μέσα στην τραγωδία. Τα συνεργεία στην Αντιόχεια κατάφεραν να βγάλουν ένα μικρό κορίτσι και τη μητέρα της ύστερα από 72 ώρες. Ανθρακωρύχος από το Ζονγκουλντάγκ μια 7χρονη στα ερείπια του σπιτιού της στο Αντιγιαμάν, ενώ τα αδέλφια Φουρκάν και Ντοουγκάν βγήκαν στην επιφάνεια από τα χαλάσματα του σπιτιού τους στη Μαλάτια 82 ώρες μετά. 71 ώρες άντεξε και ο 7χρονος Αχμέτ στο Αντιγιαμάν, ενώ ο 20 ημερών Κερέμ Αϊρτάς βρέθηκε σώος ύστερα από 60 ώρες στο Χατάϊ. Στα χέρια του κρατούσε σφικτά μία τούφα από τα μαλλιά της μαμάς του. Στην Αντιόχεια βρέθηκε και η μικρή Ελένη Ιντιλιζάνογλου, μόλις 7 μηνών.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές έχουν κινητοποιηθεί πλέον και Τούρκοι στρατιώτες, με οθόνες σάρωσης με την ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί κάτω από τους όγκους ερειπίων.

Οργή επικρατεί στην Τουρκία, καθώς μετά τον διπλό φονικό σεισμό πάνω από 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει σαν… τραπουλόχαρτα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν δέχεται σφοδρή κριτική, καθώς, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο, αφού η πλειονότητα των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί από αυτές.

Το ότι ακόμη δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στις εταιρείες, για τις οποίες στελέχη της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως όλες χαίρουν της στήριξης του Τούρκου προέδρου, έχει προκαλέσει έντονη κριτική ακόμη και από παρουσιάστριες τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης.

«Υποτίθεται ότι ήταν κτίρια ανθεκτικά, με υλικά υψηλής ποιότητας. Κάποια κόστισαν ως και τρία εκατομμύρια λίρες», αναφέρει μία βουλευτής της αντιπολίτευσης.

«Μπορείτε να αγοράσετε τον θάνατό σας με 2.850.000 λίρες, αγαπητοί θεατές» ακούγεται να λέει σε άλλο καυστικό σχόλιο κατά των κατασκευαστικών εταιρειών.

Ο καθηγητής Μουσταφά Ερντίκ, σε άλλη εκπομπή, αναφέρει πως ακόμη περιμένουν να δουν αν θα λογοδοτήσουν οι εταιρείες. «Αυτό που υποφέρουμε περισσότερο στην Τουρκία είναι η έλλειψη λογοδοσίας εκείνων που προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα».

Καθηγητής Π. Καρύδης: Κτίρια από άμμο και χαλίκι


Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια του Παναγιώτη Καρύδη, καθηγητή Αντισεισμικών κατασκευών, στο Open, o οποίος έκανε λόγο για «απαγορευτικές» κατασκευές που έγιναν αιτία να χαθούν χιλιάδες ζωές από τον καταστροφικό σεισμό.

«Η μορφή και ο τρόπος κατάρρευσης των κτιρίων είναι παρόμοιος με τον τρόπο που κατεδαφίζουμε κτίρια τοποθετώντας εκρηκτικά στα θεμέλια» λέει αρχικά, και προσθέτει:

«Αμμος και χαλίκι. Αυτό είναι απαγορευτικό, γιατί, όταν γίνει η κατάρρευση, μετατρέπεται (το κτίριο) σε σωρό άμμου και χαλικιών. Είναι απαράδεκτο. Σημαίνει πολύ κακή ποιότητα βασικών υλικών δόμησης».

Γιατί κατέρρευσαν ακόμη και καινούργια κτίρια


Πολλά από τα 6.000 και πλέον κτίρια που έπεσαν από τον σεισμό είναι σχετικά νέα σε ηλικία και η κακή κατασκευή τους έχει προκαλέσει ερωτήματα. Θεωρητικά, θα έπρεπε να έχουν χτιστεί με συγκεκριμένα στάνταρ ασφαλείας, ειδικά για σεισμούς, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν έχει τηρηθεί από τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Κάποια διαμερίσματα κατασκευάστηκαν πρόσφατα, ορισμένα πέρυσι και είχαν μάλιστα και αφίσες της κατασκευαστικής εταιρείας που έλεγαν ότι το κτίριο «ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς για τους σεισμούς».

Μάλιστα, οι εν λόγω εταιρείες διαφήμιζαν στα σόσιαλ ότι τα υλικά και η κατασκευή ήταν «πρώτης ποιότητας». Οι διαφημίσεις αυτές, σύμφωνα με το BBC, κατέβηκαν από το διαδίκτυο…

Τα στάνταρ ασφαλείας στην κατασκευή κτιρίων είχαν αλλάξει το 2018 και όπως φαίνεται δεν έχουν τηρηθεί από τις κατασκευαστικές που έχτισαν τα κτίρια τα οποία κατέρρευσαν. Τα τελευταία στάνταρ απαιτούν από τους κατασκευαστές σε σεισμογενείς περιοχές να χρησιμοποιούν σκυρόδεμα υψηλής ποιότητας, ενισχυμένο με χαλύβδινες ράβδους. Οι κολώνες και οι δοκοί πρέπει να κατανέμονται για να απορροφούν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις των σεισμών. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι τηρήθηκαν τα συγκεκριμένα πρότυπα…

Σε ένα από τα νεόκτιστα κτίρια που κατέρρευσαν, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Ser-Al Construction, Σερβέτ Ατλάς, φέρεται να λέει σε βίντεο: «Το έργο Guclu Bahce City είναι ιδιαίτερο σε σύγκριση με τα άλλα όσον αφορά την τοποθεσία και τις κατασκευαστικές του ιδιότητες». Απαντώντας στο BBC, για την κατάρρευση του κτιρίου, απάντησε: «Μεταξύ των εκατοντάδων κτιρίων που έχω χτίσει στο Χατάι, δυστυχώς δύο τετράγωνα έχουν καταρρεύσει», δικαιολογώντας την κατάρρευση με το ότι «ο σεισμός ήταν τόσο μεγάλης κλίμακας που σχεδόν κανένα κτίριο στην πόλη δεν σώθηκε άθικτο».

«Ορισμένα ΜΜΕ αλλάζουν άποψη και επιλέγουν ως αποδιοπομπαίους τράγους εμάς με το πρόσχημα του ρεπορτάζ», πρόσθεσε.

Αν και οι σεισμοί ήταν ισχυροί, οι ειδικοί λένε ότι τα σωστά κατασκευασμένα κτίρια θα έπρεπε να μπορούν να μείνουν όρθια.

«Η μέγιστη ένταση αυτού του σεισμού δεν ήταν απαραίτητα αρκετή για να καταρρίψει καλά κατασκευασμένα κτίρια» λέει ο καθηγητής Ντέιβιντ Αλεξάντερ, ειδικός στον σχεδιασμό και τη διαχείριση έκτακτης ανάγκης στο University College του Λονδίνου.

Οι Γερμανοί εκθειάζουν τους Έλληνες διασώστες - «Δίνουν ελπίδα μέσα στην κόλαση»

Ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι η καταστροφή που έχει συγκλονίσει την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες πρόκειται να επηρεάσει πολύ αρνητικά τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ενόψει των εκλογών. «Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει ήδη κατηγορήσει τον Ερντογάν πως απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για μία τέτοια καταστροφή, αλλά και πως κατασπατάλησε σε άλλους τομείς τον κρατικό προϋπολογισμό που προβλεπόταν για την προετοιμασία των υποδομών σε περιπτώσεις σεισμών» αναφέρει η Handelsblatt.



Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung εκθειάζει τη συμμετοχή Ελλήνων διασωστών στις προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών στην Τουρκία, κάνοντας ειδική μνεία στον Κωνσταντίνο Νίκα, ο οποίος «φαίνεται σε μία φωτογραφία, σοβαρός κι εξαντλημένος, να μεταφέρει μαζί με έναν Τούρκο διασώστη με παραλλαγή ένα εξάχρονο κορίτσι σε φορείο, το οποίο έχει μόλις βγάλει από τα ερείπια. Μια τέτοια φωτογραφία από μόνη της αποτελεί καλό οιωνό σε καιρούς πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών. Και είναι μία από τις ιστορίες εκείνες, που στις μεγαλύτερες καταστροφές, δίνουν ελπίδα μέσα στην κόλαση».

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες

Ανάμεσα σε πέτρες, χώμα και συντρίμμια οι Έλληνες διασώστες συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους να ανασύρουν ζωντανούς όσους περισσότερους εντοπίσουν, παρόλο που ο χρόνος και οι άσχημες καιρικές συνθήκες είναι εναντίον τους. Χάρη στις επίμονες προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, που έστειλε η χώρα μας ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, έχουν ανασυρθεί – μέχρι χθες αργά το απόγευμα- πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δυο κορίτσια ηλικίας 7 και 9 ετών, ένα αγόρι 17 ετών, μια γυναίκα 20 ετών καθώς και ένας 50χρονος άνδρας.



Ενώ έχουν ανασυρθεί χωρίς αισθήσεις ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, ένα κορίτσι τριών ετών, ένα αγόρι 17 ετών, μια γυναίκα 30 ετών και ένας άνδρας 40 ετών. Σήμερα από νωρίς το πρωί στη μάχη για εντοπισμό και διάσωση θα βρίσκεται και η δεύτερη αποστολή της ΕΜΑΚ η οποία ενισχύει την ήδη υπάρχουσα στην πόλη Χατάι της Τουρκίας.

Την ομάδα που αποτελεί το δεύτερο κλιμάκιο της ελληνικής αποστολής διάσωσης που πάει για να βοηθήσει στην Τουρκία συνοδεύουν επιπλέον ένας Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Τουρκία: «Θαύματα» στα συντρίμμια ενώ σβήνουν οι ελπίδες - Οργή από τους πληγέντες

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται το απόλυτο δράμα σε Τουρκία και Συρία, με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς και τα σωστικά συνεργεία ανάμεσα τους και η ελληνική ΕΜΑΚ, να καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειές για να απεγκλωβίσουν όσες περισσότερες ανθρώπινες ψυχές μπορούν.

Tα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς έπειτα από 72 ώρες από το χτύπημα του Εγκέλαδου θα είναι πολύ δύσκολο από εκεί και έπειτα να βρεθούν ζωντανοί όσοι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.

Παρότι όμως οι ελπίδες αρχίζουν να σβήνουν, οι διασώστες εξαντλούν κάθε πιθανότητα για να βοηθήσουν τους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια.

Όπως ακριβώς κάνει και η ΕΜΑΚ που συγκινεί με το έργο της, έχοντας καταφέρει να απεγκλωβίσει πέντε ζωντανούς ανθρώπους.

Πρωταθλήτρια η ελληνική ΕΜΑΚ στις διασώσεις - Μάχη με τον χρόνο και το κρύο

Τιτάνια μάχη δίνουν οι διασώστες της ελληνικής αποστολής και οι εθελοντές με τον χρόνο αλλά και το κρύο στην Τουρκία. Ο κακός καιρός αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο ένα αντίπαλος των διασωστών που προσπαθούν να βρουν επιζώντες μέσα στα χαλάσματα.

Από τα 58 άτομα που εντοπίστηκαν ζωντανοί, οι πέντε ανασύρθηκαν μετά από επιχείρηση της ΕΜΑΚ. Στην Τουρκία έχουν σπεύσει συνολικά 88 συνεργεία από όλο τον κόσμο, ενώ η Ελλάδα έχει στείλει ήδη δύο ομάδες και αναμένεται να αναχωρήσουν και εθελοντές για τη γείτονα χώρα προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια.

Στις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίες ενοποιήθηκαν, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 8 άτομα από το ΕΚΑΒ (3 γιατροί και 5 νοσηλευτές), ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Ανάμεσα στους άνδρες που επιχειρούν στην Τουρκία είναι και ο πυροσβέστης Κωνσταντίνος Νίκας, ο πατέρας του οποίου το 1995 είχε διασώσει στον σεισμό του Αιγίου το μικρό Ανδρέα. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι, επίσης, εκείνη του πυροσβέστη Κωνσταντίνου Αθανασοπούλου ο οποίος διέσωσε ένα παιδάκι που όμως πέθανε στα χέρια του. Ο ίδιος «λύγισε» και ξέσπασε σε λυγμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην πόλη της Αντιόχειας, όπου τα συνεργεία επιχείρησαν σε πέντε σε πολυκατοικίες και το μεσημέρι της Πέμπτης άλλαξαν τομέα, καθώς σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι των επιζώντων το έργο τους έχει ολοκληρωθεί.

«Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια»

Οι Έλληνες της ΕΜΑΚ από την πρώτη στιγμή συμβάλλουν στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων του φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ. Οι Έλληνες της ΕΜΑΚ έγιναν πρωτοσέλιδο στον τουρκικό Τύπο, έγιναν hashtag στο Twitter με το μήνυμα «σας ευχαριστούμε», όμως την ίδια στιγμή έχουν και έναν δύσκολο ρόλο την ώρα του καθήκοντος: Να αφήσουν πίσω τους και νεκρούς...

Όπως μάλιστα ανέφερε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Αθανάσιος Μπαλάφας, οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στα ερείπια του φονικού σεισμού της Τουρκίας, έχουν ανασύρει μέχρι σήμερα πέντε ανθρώπους.

Όπως εξήγησε στους περισσότερους από τους σεισμούς τα σωστικά συνεργεία μένουν σε κάποιο τομέα για κάποιες ώρες ή το πολύ για ένα 24ωρο. Στην περίπτωση του σεισμού στην Τουρκία η ελληνική ομάδα έχει υποχρεωθεί να μείνει για 2,5 ημέρες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Ξεχειλίζει η οργή για το 12ωρο μπλόκο στο Τwitter - «Πυρά» κατά Ερντογάν

Η απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από χθες Τετάρτη το απόγευμα έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, τροφοδότησε την αγανάκτηση του κόσμου αναφορικά με τον ρυθμό των προσπαθειών ανταπόκρισης των αρχών

Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν τον αποκλεισμό πρόσβασης στην πλατφόρμα αυτή, η οποία βοηθά ανθρώπους να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη βοήθειας και την τοποθεσία όσων εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα ερείπια μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν και έχει επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης», όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία οδήγησε στον χθεσινό αποκλεισμό του twitter.

Η πλήρης πρόσβαση στο Twitter αποκαταστάθηκε νωρίς σήμερα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπέρασε τις 17.500.

Η κυβέρνηση Ερντογάν «έχασε τα λογικά της και... το αποτέλεσμα είναι να ακούγονται λιγότερο οι κραυγές για βοήθεια. Γνωρίζουμε όλα όσα προσπαθείτε να κρύψετε», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την επιβολή του αποκλεισμού χθες το απόγευμα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μιλήσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε ότι η κίνηση διέκοψε προσωρινά πραγματικές κλήσεις για βοήθεια, αλλά ότι ελήφθησαν γρήγορα μέτρα και η υπηρεσία επέστρεψε σε κανονική λειτουργία.

«Αυτό έπρεπε να γίνει γιατί σε ορισμένους λογαριασμούς υπήρχαν αναληθείς ισχυρισμοί, συκοφαντίες, προσβολές και αναρτήσεις με δόλιους σκοπούς», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, επικαλούμενος προσπάθειες κλοπής χρημάτων με το πρόσχημα της συλλογής βοήθειας.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με τη διοίκηση του Twitter χθες και δήλωσαν ότι αναμένουν συνεργασία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των εργασιών παροχής βοήθειας, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Ομέρ Φατίχ Σαγιάν.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι η διοίκηση του Twitter συνεργάστηκε στη συνάντηση και δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας και αξιωματούχοι ανυπομονούν να συνεργαστούν μαζί της «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

«Η παραπληροφόρηση είναι ο κοινός εχθρός της ανθρωπότητας και μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, την κοινωνική ειρήνη και την εθνική ασφάλεια», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Αλτούν.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για διάδοση «παραπληροφόρησης», εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία του λόγου.

Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι χρειαζόταν μια νομοθεσία για την αντιμετώπιση ψευδών κατηγοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θα φίμωνε την αντιπολίτευση. Το θέμα αποκτά αυξανόμενη σημασία με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Μια έρευνα του Reuters το περασμένο καλοκαίρι έδειξε πώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν μετατραπεί σε μια σφιχτή ιεραρχία διοίκησης με τίτλους εγκεκριμένους από την κυβέρνηση, ενώ τα μικρότερα ανεξάρτητα και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των κανονιστικών κυρώσεων.

Ο αποκλεισμός πρόσβασης στο Twitter προκάλεσε επίσης την οργισμένη απάντηση του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργού Οικονομίας και συμμάχου του Ερντογάν.

«Πώς μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter μια μέρα που η επικοινωνία σώζει ζωές; Τι είδους άγνοια είναι αυτή», δήλωσε ο Μπαμπακάν αργά χθες.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP είπε ότι το Twitter είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση της βοήθειας για όσους επλήγησαν από τους σεισμούς και ότι ο αποκλεισμός πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους.

 

Ωστόσο ακριβώς δίπλα στα ερείπια βρίσκονται χιλιάδες ανήμποροι και αβοήθητοι άνθρωποι περιμένοντας τις Αρχές να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Ο φόβος που επικρατεί τώρα είναι να υπάρξει μια δεύτερη «καταστροφή» έπειτα από τους φονικούς σεισμούς και αυτός αφορά την διαχείριση της καταστροφής.

Υπάρχει μεγάλη αγωνία για όσους κατάφεραν να επιβιώσουν από τα 7,8 και 7,7 Ρίχτερ και τώρα τίθενται αντιμέτωποι με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης χωρίς στέγη, νερό και φαγητό. Ειδικοί του ΟΗΕ λένε οτι υπάρχει κίνδυνος η καταστροφή να πλήξει περισσότερους ανθρώπους από τον αρχικό σεισμό.

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.

 

Στη Συρία τουλάχιστον 2.030 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το χτύπημα του εγκέλαδου

Η νέα επίσημη ενημέρωση από τη Συρία, αναφέρει ότι υπάρχουν 2.030 νεκροί από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, τη στιγμή που συνεχίζονται οι έρευνες, αλλά με τεράστια δυσκολία.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας αναφέρει ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανήλθε σε 2.030 νεκρούς και περισσότερους από 2.950 τραυματίες, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί.

Σημειώνεται, ότι οι οικονομικές ζημίες που σχετίζονται με τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία αναμένεται να «ξεπεράσουν τα 2 δισ. δολάρια» και «μπορεί να φθάσουν τα 4 δισ. δολάρια ή και παραπάνω», δήλωσε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR