World

Ειδικοί παρατηρητές για τον Ερντογάν: Το σχέδιο των ΗΠΑ ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πράξει τα γνωστά του ''παιχνίδια'' διαφθοράς!

Οι δολοφονικοί σεισμοί στην Τουρκία έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής,  τον  διαπιστωμένο θάνατο χιλιάδων ατόμων και τον τραυματισμό επίσης χιλιάδων, αριθμοί που δυστυχώς,  αναμένεται να ανεβούν κατακόρυφα ώρα με την ώρα, καθώς χιλιάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν  από τις πρώτες πρωϊνές ώρες χθές, που είχε πληρέστερη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής, ζήτησε εξωτερική  βοήθεια από όλες τις χώρες , ενώ  κήρυξε επταήμερο πένθος στην χώρα για τους νεκρούς από τον σεισμό.

Όλοι οι Τούρκοι αξίζουν προσευχές και βοήθεια, καθώς εργάζονται για τη διάσωση επιζώντων και την ανάκαμψη από μια σειρά καταστροφικών σεισμών.

Δεν ξεφεύγει όμως της προσοχής από έγκριτο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης ότι, κάθε χώρα που έχει απειλήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια - Ελλάδα , Κύπρος, Ισραήλ , Αρμενία, ακόμη και η κυρίως Κουρδική Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES)- έχει προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία την ώρα της ανάγκης. 

Εφιστά μάλιστα την προσοχή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ότι δεν πρέπει να τις διαφεύγει, πως στην πραγματικότητα  ο Ερντογάν επιδιώκει πλεονέκτημα σε κάθε κρίση.  

Δεν είναι ηγέτης για όλους τους Τούρκους

Τονίζει μάλιστα ότι, ο Ερντογάν τηλεφώνησε σε πολλούς δημοτικούς και επαρχιακούς ηγέτες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, αλλά αμέλησε να τηλεφωνήσει σε δημάρχους που ανήκουν στην πολιτική αντιπολίτευση. «Για άλλη μια φορά, ο Ερντογάν δείχνει ότι δεν είναι ηγέτης για όλους τους Τούρκους», αναφέρει.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν,  έχει προσφέρει επίσης βοήθεια στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής ομάδων έρευνας και διάσωσης. Δεδομένης της προθυμίας του Ερντογάν να παίξει πολιτική ακόμη και την πιο ακατάλληλη στιγμή, «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να διασφαλίσει ότι, όλοι οι Τούρκοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στη βοήθειά του σύμφωνα με τις ανάγκες τους  αντί, όπως ο Ερντογάν μπορεί να έχει την τάση να τη χειραγωγήσει, ανάλογα με την εθνικότητα ή την πολιτική τους», αναφέρει. 

Το έγκριτο μέσο συστήνει , (εάν δεν είναι ήδη εκεί) οι διπλωμάτες των ΗΠΑ θα πρέπει να βρίσκονται στη ζώνη του σεισμού, προσδιορίζοντας ανεξάρτητα τις ανάγκες. Εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να βοηθήσει, για παράδειγμα, κουρδικές πόλεις και χωριά στη ζώνη του σεισμού, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να το κάνουν άμεσα. Εάν ο Ερντογάν εμποδίσει το έργο τους, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να τον καλέσει δημόσια.

«Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχουν παρατηρητές στο έδαφος για να διασφαλιστεί ότι, ο Ερντογάν δεν εκτρέπει μετρητά και βοήθεια για την επιδίωξη της εκλογής του. Δικαίως οι Τούρκοι ειρωνεύτηκαν τον Ερντογάν στο παρελθόν, επειδή χάρισε φακελάκια τσαγιού σε προεκλογικές συγκεντρώσεις», αναφέρει.

Με την αντιπολίτευση να αναστέλλει τις εκστρατείες της, ο Ερντογάν ίσως επιδιώξει πλεονέκτημα και να χρησιμοποιήσει μια πλημμύρα διεθνούς βοήθειας για να αναπληρώσει το «πολεμικό του ανάστημα». «Αυτό μπορεί να φαίνεται ανόητο, αλλά η διαφθορά έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών στην εξουσία του Ερντογάν, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια», υπενθυμίζει το έγκριτο μέσο.

 Σχέδιο Β για την Συρία

Η ίδια ανάγκη για φροντίδα και παρακολούθηση ισχύει και για τη Συρία. Οι φυσικές καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα. Στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι, εάν ο Ερντογάν δεν επιτρέψει τη δωρεάν διέλευση από τα σύνορα της Τουρκίας για τους δυτικούς εργαζομένους στον τομέα της βοήθειας, τότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει να θεσπίσει ένα «Σχέδιο Β», για να προσφέρει βοήθεια σε τμήματα της Συρίας που ελέγχονται από την AANES. 

Το ίδιο ισχύει και σε περιοχές της βόρειας Συρίας που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο, που ελέγχονται από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Πριν από τον σεισμό, οι τουρκικές δυνάμεις και οι πληρεξούσιοί τους προσπάθησαν ενεργά να καθαρίσουν εθνοτικά το Αφρίν από τους Κούρδους κατοίκους του. Με την απουσία διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο Ερντογάν μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την κρίση για να προωθήσει τον στόχο του.

Όταν η «σκόνη καθίσει» και τελειώσουν οι επιχειρήσεις διάσωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης, να μιλήσουν υπέρ όλων των Τούρκων στο όνομα της λογοδοσίας και της διαφάνειας. «Ενώ η Τουρκία υφίσταται τακτικούς σεισμούς, η διαφθορά στις κατασκευές - έναν τομέα που μονοπωλούν ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του - επιτρέπει σε πολλούς εργολάβους να μην πληρούν τον κώδικα», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν πρέπει επίσης, να απαντήσει γιατί η κυβέρνησή του αγνόησε τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων, ορισμένων τόσο πρόσφατες (την περασμένη εβδομάδα), ότι ένας μεγάλος σεισμός φαινόταν αναπόφευκτος.

Εν κατακλείδι:

Με κάθε τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν την Τουρκία έως ότου, όλα τα σωστικά συνεργεία να επιτελέσουν το έργο τους για όλους τους κατοίκους σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει  στην πραγματικότητα ότι, ο Ερντογάν επιδιώκει πλεονέκτημα σε κάθε κρίση.

 Όλοι οι Τούρκοι αξίζουν ανακούφιση, είτε είναι Τούρκοι είτε Κούρδοι, Σουνίτες, Αλεβίτες, Γεζίντι ή Χριστιανοί, και είτε ψήφισαν υπέρ του κουρδικού HDP, του κεντροαριστερού CHP ή του AKP του Ερντογάν. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR