Armed Conflicts

“Δια πυρός και σιδήρου”: Η Ουκρανία χάνει τον “τρίτο πυλώνα” της άμυνας στο Ντονμπάς

Ο ρωσικός στρατός έχει λάβει πλεονεκτικές θέσεις στην περιοχή Σέβερσκ στη ΛΔΔ, η οποία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, στο εγγύς μέλλον αυτή η πόλη θα βρεθεί στο επίκεντρο των εχθροπραξιών. Γιατί του έχει ανατεθεί ο ρόλος του «τρίτου πυλώνα» της άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και πώς μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω γεγονότα εάν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πετύχουν;

Ο ρωσικός στρατός, χάρη στις θέσεις του (είχε λάβει πλεονεκτικές γραμμές και θέσεις κοντά στην πόλη Σέβερσκ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ),  μπορεί να ελέγξει νέες περιοχές , αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των χτυπημάτων κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Έτσι η ουκρανική διοίκηση αναγκάζεται να αυξήσει την δύναμη, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε όπλα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Τρεις πυλώνες»

Το γεγονός ότι, το Σέβερσκ γίνεται όλο και πιο σημαντικό είναι γνωστό εδώ και καιρό. Αυτό υπαγορεύεται από τη γεωγραφική θέση της πόλης, η οποία μαζί με το Σολεντάρ και το Αρτεμόφσκ, αντιπροσωπεύουν τους «τρεις πυλώνες» της αμυντικής γραμμής του Ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς.

Η μοίρα του Σολεντάρ είναι γνωστή: αν και το Κίεβο προσπάθησε να υποστηρίξει το αντίθετο, στο τέλος η ουκρανική πλευρά αναγνώρισε την απώλεια της πόλης. Οι μάχες συνεχίζονται για το Αρτεμόφσκ. Τώρα  στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων είναι και το Σέβερσκ.

Το Σέβερσκ είναι μια σχετικά μικρή πόλη που κατέχει κυρίαρχη θέση όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Είναι στρατηγικής σημασίας. Το γεγονός είναι ότι, τώρα διεξάγονται ενεργές μάχες στην αμυντική γραμμή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Σέβερσκ - Σολεντάρ - Αρτεμόφσκ. 

«Το Σολεντάρ έχει ήδη παραβιαστεί, η μοίρα του Aρτεμόφσκ θα πρέπει να αποφασιστεί σύντομα, το Σέβερσκ θα είναι το επόμενο στη σειρά », δήλωσε ο Rodion Miroshnik, πρώην πρεσβευτής του LPR στη Ρωσία.

Επιπλέον, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς τον δρόμο προς το Κράσνι Λίμαν από τα βόρεια. Τα στρατεύματά,  εξακολουθούν να προελαύνουν στη βόρεια όχθη του Seversky Donets, σε μια δασική περιοχή στον Δνείπερο. 

Έτσι, αφενός, υπάρχει πιθανότητα τα  ρωσικά στρατεύματα  να προχωρήσουν και να αρχίσουν να βομβαρδίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από το νότο, αφετέρου να προχωρήσουν στο δάσος, να σύρουν σταδιακά πυροβολικό και να αρχίσουν να καταλαμβάνουν το δρόμο από τον βορρά.

«Η κατάσταση για τον εχθρό χειροτερεύει. Ταυτόχρονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ενδέχεται να μην έχουν αρκετή δύναμη για να εξασφαλίσουν τη διατήρηση αυτής της θέσης, αφού πολλές εφεδρείες  πολεμούν  για το Αρτέμοφσκ», αναφέρει ο Miroshnik.

«Σέβερσκ - Σολεντάρ - Αρτεμόφσκ - αυτή ήταν η πρώτη και κύρια γραμμή άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Τώρα αυτή η γραμμή έχει σπάσει και τα στρατεύματά μας έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αυτό το κενό, να εισέλθουν τόσο στα «πλευρά» της ομάδας Σέβερσκ όσο και στα «πλευρά» της ομάδας Αρτεμόφσκ. Αυτό δημιουργεί δύο επιχειρησιακές κρίσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ταυτόχρονα», τονίζει  ο Boris Rozhin ειδικός στο Κέντρο Στρατιωτικής Πολιτικής Δημοσιογραφίας.

Η κατάσταση προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Rozhin, μπορεί να εξελιχθεί ως εξής: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα χάσουν το Artemovsk, το Seversk θα χαθεί σύντομα και πιθανώς το Dzerzhinsk κοντά στο Gorlovka».

Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι, μια νέα γραμμή άμυνας του εχθρού, πιθανότατα, θα δημιουργηθεί στην περιοχή Slavyansk, Konstantinovka, Kramatorsk και Druzhkovka. 

«Αλλά το κύριο σημείο που θα προσπαθήσουν να κρατήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, θα είναι το Τσασόβ Γιαρ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, το Αρτεμόφσκ βρίσκεται σε μια πεδιάδα και το ανάγλυφο υψώνεται προς το δυτικό Ντονμπάς. Θα βασιστούν στο γεγονός ότι, χρησιμοποιώντας τα βιομηχανικά κτίρια και το τοπίο της περιοχής, θα μπορέσουν να αντισταθούν για κάποιο χρονικό διάστημα», εξήγησε.

Όσον αφορά τον Κράσνι Λίμαν, ο ειδικός πιστεύει ότι αυτός ο οικισμός θα βρεθεί στο επίκεντρο των μαχών μεσοπρόθεσμα.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR