World

Η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε προειδοποιήσει για τον Πούτιν: Κοιτάζω φωτογραφίες του και προσπαθώ να βρω ένα ίχνος ανθρωπιάς

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ είχε προειδοποιήσει για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη από το 2000. «Κοιτάω τις φωτογραφίες του και προσπαθώ να βρω ένα ίχνος ανθρωπιάς » , είπε η γυναίκα που ηγήθηκε της βρετανικής κυβέρνησης μεταξύ 1979 και 1990. Η αντίδραση ήρθε μετά την τραγωδία στο υποβρύχιο Kursk, όταν ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε τη δυτική βοήθεια για να προσπαθήσει να σώσει τους ναύτες που βρίσκονταν στο πλοίο.

 

Μάργκαρετ Θάτσερ, 20 Σεπτεμβρίου 2000: Τώρα έχουμε τον νέο πρόεδρο ,τον κ. Πούτιν. Κοιτάζω φωτογραφίες του κ. Πούτιν, προσπαθώντας να ψάξω για ένα ίχνος ανθρωπιάς. Νομίζω ότι τον ξέρω για περισσότερες από μερικές εβδομάδες , γιατί ξέρετε τι συνέβη;

Πρόσφατα πέρασαν την τραγωδία του υποβρυχίου Kursk, το οποίο βυθίστηκε . Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε έκρηξη στο πλοίο ή όχι. Ήταν όμως πολύ ενδιαφέρον αυτό που συνέβη. Αν γίνει μια συμφορά στη Δύση, οι ένοπλες δυνάμεις πάνε αμέσως εκεί με όλα τα μέσα, οι πολιτικοί συγκεντρώνονται αμέσως και ρωτούν τι βοήθεια χρειάζεται.

Μπορούν να έχουν οτιδήποτε μπορούμε να τους δώσουμε, αν δεν έχουμε βοήθεια θα το πάρουμε από κάποιον άλλο. Υπήρχε μια ανησυχία. Αυτό που είχε σημασία δεν ήταν το υποβρύχιο, αλλά οι ζωές των επιβαινόντων. Και το ενδιαφέρον ήταν ότι ο νέος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης δεν ενήργησε γρήγορα . Δεν προσπάθησε να εμπλέξει άλλους. Δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να βοηθήσουμε, αλλά ήμασταν όλοι έτοιμοι να πάμε, να βοηθήσουμε και να στείλουμε μικρά υποβρύχια που είχαμε ειδικά για τέτοιες εκδηλώσεις. Αυτό όμως, φίλοι μου, μας αποκάλυψε πολλά. Φαινόταν ότι οι Ρώσοι να μην εκτιμούν την ανθρώπινη ζωή όπως εμείς. Η βοήθεια που έφτασε εκεί , έφτασε αργά .

Χαίρομαι που ο Πούτιν δέχθηκε κριτική για όσα έπρεπε να κάνει και όσα δεν έκανε . Αυτό δείχνει και πάλι ότι η Σοβιετική Ένωση και οι λαοί της έχουν πολύ μεγαλύτερη επίγνωση του τι θα μπορούσε να γίνει από ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή.

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR