Armed Conflicts

Μείωση κατά 75%: Τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού έχουν μειωθεί δραστικά - Πώς με τα άρματα Challenger II η Ουκρανία θα επιφέρει “συντριπτικό πλήγμα”

Έντεκα μήνες μετά τον πόλεμο, τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού έχουν μειωθεί δραματικά, σε ορισμένα σημεία έως και 75%, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του CNN, που επικαλείται ανώνυμους Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ενώ οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, δεν γνωρίζουν τον λόγο πίσω από τη μείωση των πυρών του ρωσικού πυροβολικού, ίσως η Ρωσία θα μπορούσε να καθορίζει τα βλήματα πυροβολικού λόγω χαμηλών προμηθειών ή υπάρχει μια αλλαγή στη ρωσική τακτική, υπό το φως των «επιτυχημένων» ουκρανικών επιθέσεων.

Ακόμη και οι εκτιμήσεις για τη μείωση των πυρών του ρωσικού πυροβολικού, που προσφέρουν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, διαφέρουν πολύ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο ρυθμός των ρωσικών πυρών έχει μειωθεί από 20.000 βολές την ημέρα σε περίπου 5.000 ημερησίως κατά μέσο όρο, ενώ η Ουκρανία εκτιμά ότι ο ρυθμός έχει πέσει από 60.000 σε 20.000 την ημέρα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας πιστεύουν ότι, η εντυπωσιακή μείωση των πυρών του πυροβολικού είναι περισσότερο απόδειξη της ολοένα και πιο αδύναμης θέσης της Μόσχας, στο πεδίο της μάχης σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή της.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ο μειούμενος ρυθμός πυρός των Ρώσων, δεν είναι γραμμικός, καθώς μερικές μέρες οι Ρώσοι εξακολουθούν να εκτοξεύουν πολύ περισσότερα πυρομαχικά, ειδικά γύρω από τις πόλεις Μπαχμούτ και Κρεμίννα της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και μερικά κοντά στη Χερσώνα στο νότο.

Η περιορισμένη χρήση πυρομαχικών και ο χαμηλότερος ρυθμός πυρός, φαίνεται να είναι μια μετατόπιση από το ρωσικό δόγμα, το οποίο παραδοσιακά συνεπάγεται σφοδρό βομβαρδισμό μιας περιοχής στόχου με μαζικά πυρά πυροβολικού και ρουκέτες, όπως φάνηκε στη Μαριούπολη και στη Μελιτόπολη, όπου το πυροβολικό έπαιζε κεντρικό ρόλο στις ρωσικές προόδους που τελικά κατέληξαν στην κατάληψη αυτών των πόλεων.

Οι αναφορές υποδηλώνουν ότι, η αλλαγή στρατηγικής μπορεί να έγινε από τον πρόσφατα διορισμένο διοικητή του ρωσικού θεάτρου, στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν.

Επίσης, οι φιλορώσοι εμπειρογνώμονες επεσήμαναν ότι η έκθεση του CNN αγνοεί εντελώς το γεγονός ότι, η Ρωσία έχει εντείνει δραματικά τη χρήση drones καμικάζι για χτυπήματα ακριβείας στην Ουκρανία, και αυτή η έκθεση θα μπορούσε να είναι άλλη μια προσπάθεια να σημειωθεί «μια νίκη δημοσίων σχέσεων».  

Απαιτούμενος αριθμός αρμάτων μάχης για το «συντριπτικό χτύπημα» της Ουκρανίας

Οι Βρετανικές αρχές, αντλώντας την Ουκρανία με διάφορες βοήθειες, μελετούν τη δυνατότητα αποστολής ενός συγκεκριμένου αριθμού αρμάτων μάχης Challenger II στη ζώνη σύγκρουσης. Εν τω μεταξύ, ένας υψηλόβαθμος Βρετανός στρατηγός ισχυρίζεται ότι, εάν το Λονδίνο θέλει να βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να νικήσουν τη Ρωσία, πρέπει να παράσχει στο Κίεβο όχι μια ντουζίνα, αλλά  πενήντα άρματα μάχης Challenger.

Αλλά ενώ τα βρετανικά τανκς Challenger είναι πολύ ανώτερα από τα ρωσικά αντίστοιχά τους, σύμφωνα με τον στρατηγό Dannutt (ήταν Αρχηγός του Βρετανικού Γενικού Επιτελείου από το 2006-2009) , η αποστολή μόνο 12 οχημάτων, δεν αρκεί για να έχει σημαντικό στρατιωτικό αντίκτυπο ή να παρακινήσει τους δυτικούς συμμάχους, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας.

Ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη του, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει στο Κίεβο τουλάχιστον 30, και πιθανώς έως και 50 άρματα μάχης Challenger και συγκρίσιμο αριθμό οχημάτων μάχης πεζικού Warrior, τα οποία δεν έχουν την ίδια καταστροφική ικανότητα με ένα τανκ, αλλά αποτελούν ζωτικής σημασίας για την παροχή δύναμης πυρός και την προστασία του πεζικού, όταν συμμετέχουν στην υπόλοιπη επίθεση.

Ο στρατηγός Dannutt, σκιαγραφεί τις δυνάμεις του βρετανικού τανκ Challenger II, το οποίο, όπως λέει, προστατεύεται εξαιρετικά από τη σύγχρονη πανοπλία που μπορεί να αντέξει ένα χτύπημα από ένα άρμα T-72.

Ο Βρετανικός Στρατός διαθέτει πάνω από 200 μονάδες Challenger II, αλλά το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να αναβαθμίσει μόνο 136 από αυτά για χρήση. Έτσι, υπάρχουν ακόμη περισσότερα από 50. 

«Αν δεν τα χρειαζόμαστε εμείς, τότε σίγουρα τα χρειάζονται οι Ουκρανοί», αναφέρει ο Richard Dannatt. Με την ίδια λογική, σημειώνει, τα τεθωρακισμένα οχήματα  μάχης British Warrior προορίζονται για απόρριψη, επειδή ο στρατός δεν έχει προϋπολογισμό για την επισκευή τους, επομένως, είναι πολύ καλύτερο να τα δώσει στον Ζελένσκι παρά να τα πετάξει για σκραπ.

Εδώ και 20 χρόνια, η Βρετανία διεξάγει ασκήσεις αρμάτων μάχης στην Πολωνία. Η παράδοση 50 αρμάτων μάχης Challenger και τεθωρακισμένων οχημάτων Warrior στην Ανατολική Ευρώπη, δεν θα προκαλέσει ανυπέρβλητα υλικοτεχνικά προβλήματα. Ο Βρετανός στρατιωτικός διοικητής παραδέχεται ότι, τα ουκρανικά πληρώματα θα έχουν μόνο λίγες εβδομάδες για να μάθουν πώς να χειρίζονται και να συντηρούν τανκς, ενώ οι εκπαιδευτές από τη Βρετανία μπορούν γρήγορα να τα φέρουν σε επαρκή ετοιμότητα μάχης.

Επιπλέον, ο στρατηγός ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Γερμανία, που έχουν ήδη υποσχεθεί να παρέχουν στην Ουκρανία θωρακισμένα οχήματα μάχης, βλέποντας το βρετανικό παράδειγμα, μπορούν να στείλουν ακόμη περισσότερα όπλα στο Κίεβο.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR