World

The Economist: Η προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακαταλάβει την Κριμαία θα είναι δύσκολη, αιματηρή και απίθανο να υποστηριχθεί από τη Δύση

Το βρετανικό περιοδικό The Economist γράφει ότι «η προσπάθεια της Ουκρανίας να επιστρέψει την Κριμαία θα είναι αιματηρή και δύσκολη» και «δύσκολα μπορεί κανείς να υπολογίζει στη δυτική υποστήριξη».

Η δημοσίευση αναλύει τις προοπτικές της Ουκρανίας για επιστροφή της Κριμαίας με στρατιωτικά μέσα.

Από τη μία πλευρά, υποστηρίζεται ότι το Κίεβο έχει πλησιάσει περισσότερο σε αυτό μετά από μια σειρά επιτυχημένων επιθέσεων. Από την άλλη πλευρά, η Δύση φοβάται ότι η επιχείρηση επιστροφής της Κριμαίας ή του Ντονμπάς «μπορεί να ωθήσει τη Ρωσία σε κλιμάκωση».

Ο Μιχαήλ Ζαμπρόντσκι, αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Βερχόβνα Ράντα, δήλωσε στον Economist ότι η Ουκρανία προετοιμάζει την επιστροφή της Κριμαίας με στρατιωτικά μέσα για το 2023. Δεν διευκρινίστηκε για ποια περίοδο προετοιμασίας μιλούσε (ο Ζαμπρόντσκι ήταν διοικητής του ATO / OOS υπό τον Ποροσένκο, μετά έγινε βουλευτής της αντιπολίτευσης από την Ευρωαλληλεγγύη).

Την ίδια ώρα, πηγές του περιοδικού στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναφέρουν ότι τίποτα δεν αποκλείεται, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων εναντίον εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία πριν από τις 24 Φεβρουαρίου. 

Παράλληλα, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπενθυμίζουν ότι οι χερσαίες μάχες για την Κριμαία παραδοσιακά χαρακτηρίζονται ως οι πιο αιματηρές. «Η τοπογραφία θα πρέπει να δώσει στην Ουκρανία μια παύση», καθώς «η κατάληψη μιας χερσονήσου συνήθως απαιτούσε τη διέλευση στενών ανοιχτών λωρίδων ή βάλτων», αναγράφει το άρθρο. 

"Υπάρχει πραγματική προοπτική ότι αυτό θα καταλήξει σε λουτρό αίματος. Αυτή είναι μια επιχείρηση που δεν χρειάζεται η Ουκρανία", δήλωσε στο δημοσίευμα ο Αντρέι Ριζένκο, ένας απόστρατος καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού.

Την ίδια στιγμή, ο Zabrodsky πιστεύει ότι οι στρατιωτικοί σχεδιαστές της Ουκρανίας έχουν αναπτύξει τακτικές που μπορούν να λειτουργήσουν. Και δεν προβλέπει κατά μέτωπο επίθεση. Θα αποτελείται από συνδυασμό δράσεων στη στεριά και από τη θάλασσα.

Ωστόσο, στη Δύση λένε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει την Κριμαία στο εγγύς μέλλον. Αυτό, ειδικότερα, δήλωσε ο επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ Milley. Στην Ουκρανία καταλαβαίνουν επίσης ότι χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση στην Κριμαία.

Και δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στους Τάταρους της Κριμαίας, «πολλοί από τους οποίους έχουν αποδεχτεί μέχρι τώρα τη ρωσική κυριαρχία ως τετελεσμένο γεγονός», αναφέρει το άρθρο. 

Το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «μια προσπάθεια επιστροφής της Κριμαίας στην ουκρανική κυριαρχία θα ήταν ένα δαπανηρό στρατιωτικό εγχείρημα και θα οδηγούσε σε ρήξη με συμμάχους που η Ουκρανία δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR