Η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία ούτε Συρία: Γιατί οι Τούρκοι δεν μπορούν συγκρουστούν στο Αιγαίο

Μήνυμα και στην Ελλάδα προσπαθούν να δουν ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ και αναλυτές στην επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» με στόχο τη Συρία. Ωστόσο το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» του Τούρκου προέδρου όσον αφορά την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να αποφασιστεί, παρότι η Αγκυρα επενδύει σημαντικά στην πολιτική κλιμάκωση της έντασης απέναντι στην Αθήνα.

Ακόμα και ένα «ατύχημα» που μπορεί να αποτελεί επιδίωξη για τον Ερντογάν και πειρασμό ίσως για κάποιους στην Αθήνα, έχει σημασία σε ποιον θα καταλήξει τελικά η ευθύνη. Καθώς η συγκυρία του Ουκρανικού έχει δημιουργήσει εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες στην περιοχή και παρά τη μεγάλη ισχύ της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και τον σημαντικό ρόλο της, μία δεύτερη εστία πολέμου στην Ευρώπη δεν είναι επιθυμητή.

Ακόμα και αν ο παράγοντας «λάθος» δεν μπορεί να αποκλειστεί, όλοι εκτιμούν ότι μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Σημαντικό στοιχείο της θωράκισής της για την Αθήνα είναι η διεθνοποίηση των προκλήσεων. Και η δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος συμμαχιών, που θα δώσει δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης της κατάστασης ώστε να μη φτάσουμε σε «επεισόδιο».

Περισσότερα βίντεο στο Pentapostagma TV: https://www.youtube.com/channel/UCdsoNzPCkE9OpUTkOobHWUg

Follow Pentapostagma on Google news Google News