World
Updated at:

Μια μέρα πριν από την επίθεση στην Κωνστ/πολη ο Ερντογάν κατηγόρησε ΗΠΑ- ΕΕ ότι φιλοξενούν τρομοκράτες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστατεύουν τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μελών της Γκιουλενιστικής Τρομοκρατικής Ομάδας (FETO), δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, μόλις μία ημέρα πριν από τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη , αναφέρει η dailysabah.com .

«Ποιος τους προστατεύει τώρα; Κυρίως η Ελλάδα. Τρέχουν στην Ελλάδα, τρέχουν στην Ευρώπη. Πάντα έτρεχαν εκεί. Ζουν στη Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Αγγλία και Αμερική. «Και η Αμερική κρύβει αυτόν τον άνθρωπο (τον αρχηγό του FETO Φετουλάχ Γκιουλέν). Ποιος τον κρύβει; Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το κρύβει. Τους έδωσαν μια τεράστια έπαυλη στην Πενσυλβάνια, όπου μένει αυτός ο άνθρωπος. Αν με ρωτήσετε πού είναι το αρχηγείο των τρομοκρατών, αυτό σας λέω αυτή τη στιγμή», είπε ο Ερντογάν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν, όπου συμμετείχε στην ένατη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS).

CONTINUE READING

Η FETO και ο ηγέτης της που εδρεύει στις ΗΠΑ Γκιουλέν ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 251 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 2.734. Το FETO βρισκόταν επίσης πίσω από μια μακροχρόνια εκστρατεία για την ανατροπή του καθεστώτος διεισδύοντας σε τουρκικούς θεσμούς, ιδιαίτερα στον στρατό, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα, σύμφωνα με τον Ερντογάν, σύμφωνα με την dailysabah.com. Ένας άγνωστος αριθμός Γκιουλενιστών, οι περισσότεροι από τους οποίους υψηλόβαθμα στελέχη, εγκατέλειψαν την Τουρκία όταν συντρίφθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος.

Ένας μεγάλος αριθμός Γκιουλενιστών είχε ήδη εγκαταλείψει τη χώρα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, αφού οι Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνες για άλλες κατηγορίες εναντίον της ομάδας. Παρά τα αιτήματα έκδοσης της Τουρκίας και τις διμερείς συμφωνίες, πολλά μέλη της FETO εξακολουθούν να απολαμβάνουν ελευθερίας σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, η Τουρκία ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης των μελών της FETO στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ, όπου ζει ο ηγέτης της FETO Γκιουλέν, είναι ο στόχος των περισσότερων αιτημάτων έκδοσης.

Η Τουρκία έχει στείλει μέχρι στιγμής πολλά αιτήματα έκδοσης του Γκιουλέν στην Ουάσιγκτον, αλλά μικρή πρόοδος έχει παρατηρηθεί στην έκδοσή του. Ο Γκιουλέν, ο οποίος έφτασε στις ΗΠΑ το 1999, σήμερα ζει σε μια πολυτελή κατοικία στο Saylorsburg της Πενσυλβάνια, αυτοεξόριστος. Δεν εγκαταλείπει ποτέ το βαριά φυλασσόμενο συγκρότημα, αλλά συχνά δίνει συνεντεύξεις σε ξένες τηλεοπτικές εκπομπές και έντυπα. Η Άγκυρα ζήτησε επίσημα την έκδοση του Γκιουλέν στις 19 Ιουλίου 2016 και από τότε πιέζει τις ΗΠΑ, στέλνοντας εκατοντάδες φακέλους γεμάτους στοιχεία που εμπλέκουν τον Γκιουλέν και το FETO στην απόπειρα πραξικοπήματος. Το θέμα τέθηκε κατά τις διμερείς συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων, σε τηλεφωνήματα, επιστολές και άλλες ανταλλαγές, πρόσθεσε η επικαλούμενη πηγή.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR