Greek-Turkish Relations
Updated at:

Καλώς τους! Τι γύρευαν τρεις Τούρκοι βουλευτές στην ελληνική Βουλή;

Άραγε προσπαθούν να επαναδιαπραγμευτούν κάποια σοβαρά ζητήματα; Προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους ή είναι κινήσεις για τα μάτια του κόσμου; 

Ένα ενδιαφέρον ζήτημα προέκυψε σύμφωνα με την στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα", το οποίο αποκάλυψε, πως την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας, τρεις Τούρκοι βουλευτές εισέρχονταν στη Βουλή των Ελλήνων, μαζί με άλλους βουλευτές χωρών μελών του ΝΑΤΟ. 

CONTINUE READING

Δεν είναι η πρώτη φορά που Τούρκοι βουλευτές βρέθηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά ήταν οι ίδιοι Τούρκοι που μετείχαν στην κοινοβουλευτική διάσκεψη του ΝΑΤΟ, στην Κωνσταντινούπολη, τότε που αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο Ακάρ εκνευρισμένος από τις έντονες αντιδράσεις  των Ελλήνων βουλευτών κ. Λιβανό, Βολουδάκη και Ανδρέα Λοβέρδο λόγω της προκλητικής ομιλίας του.

Όπως τονίζει η στήλη ''Βηματοδότης'', αυτή τη φορά στην κοινοβουλευτική διάσκεψη του ΝΑΤΟ  για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που έγινε στην Αθήνα δεν σημειώθηκαν εντάσεις, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι επιχείρησαν ανεπιτυχώς  να περάσουν τις δικές τους απόψεις και στο μεταναστευτικό, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δόθηκαν, όπως θα δείτε παρακάτω, οι πρέπουσες απαντήσεις από τους υπουργούς με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα είδος ελληνοτουρκικού…διαλόγου, να δημιουργηθούν… πηγαδάκια στη Βουλή ανάμεσα σε Τούρκους βουλευτές και Έλληνες υπουργούς. 

Πάντα, σύμφωνα με την στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα", στην αρχή οι Τούρκοι βουλευτές, Οσμάν Μπακ, πρώην υπουργός του Ερντογάν (που εκλέγεται σε περιφέρεια του Πόντου) και Αχμέτ Γιλντίζ πρώην διπλωμάτης, επιχείρησαν να περάσουν τροπολογία στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το μεταναστευτικό και κυρίως στο τομέα της διάσωσης με την πρόταση ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην φιλοξενία των προσφύγων. Την ίδια ώρα προσπάθησαν να εμφανίσουν την Τουρκία ότι έχει αναβαθμισμένο ρόλο και σε άλλα πεδία στη Μεσόγειο, ωστόσο μετά από συνεννόηση στο παρασκήνιο, συμφώνησαν να αποσύρουν το ψήφισμα.

Γιατί διεθνοποιούνται οι τουρκικές απειλές

Εκεί όμως που οι Τούρκοι επέμειναν ήταν γιατί η Ελλάδα διεθνοποιεί ένα ζήτημα όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τη στιγμή που Ελλάδα και Τουρκία είναι χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Απάντηση έδωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (και μάλιστα στα αγγλικά για να μην γίνει καμία παρανόηση στην μετάφραση) λέγοντάς τους ότι εκ των πραγμάτων το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τις απειλές που εκτοξεύει η Άγκυρα διεθνοποιείται κάτι που δεν  είναι αδόκιμο, αφορά τη συνέχεια του ΝΑΤΟ, την ώρα μάλιστα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εισβολή των Ρώσων.

Δεν μπορεί να γίνει δεκτός οποιοσδήποτε μεγαλοϊδεατισμός

Στο σημείο αυτό έκανε παρέμβαση  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος στην ομιλία του είπε ότι «τα σύνορα θα πρέπει να παραμένουν απαραβίαστα. Δεν μπορεί να γίνει δεκτός οποιοσδήποτε μεγαλοϊδεατισμός ή παρελθοντολογικός αναθεωρητισμός. Δεν είναι μία περίοδος αναγέννησης παλαιών και πεθαμένων από το χρόνο αυτοκρατοριών. Είναι μία περίοδος που ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου θα πρέπει να κυριαρχεί στις διεθνείς σχέσεις» , και πρόσθεσε: «Δεν είναι εποικοδομητικές οι οποιεσδήποτε αμφισβητήσεις κυριαρχίας και οι προκλητικές ενέργειες στο πεδίο, είτε συνίστανται σε παράνομες σεισμικές έρευνες, είτε σε υπερπτήσεις, είτε σε παραβιάσεις των θαλασσίων και των εναέριων συνόρων. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι εποικοδομητική μία ρητορική που καταλήγει, καθημερινά σχεδόν, στη φράση «Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Αυτό δεν είναι ένα πλαίσιο συνεργασίας μέσα σε έναν κοινό οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ, που θέλει να εγγυάται την κοινή μας ασφάλεια.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR